Internet <3

Att vara utan internet går faktiskt riktigt bra. Tur för mig att jag har en pojkvän jag kan vara hos, och att det i alla fall finns internet i skolan. Min pappa lånade det mobila bredbandet för någon vecka sedan eftersom att han skulle åka upp till Stockholm med min mamma för att kolla lägenhet som de kan köpa. Men nu har jag äntligen fått mitt internet tillbaka igen!
 
Förra veckan var riktigt jobbig att ta sig igenom. Vi laborerade måndag, onsdag och fredag, från 8-17. Det var jobbigt att stå i ett labb i så många timmar, speciellt när man arbetade med organiska lösningsmedel som luktar en del. Men laborationerna gick bara bättre och bättre och samarbetet mellan mig och min labbpartner var så otroligt bra! Även fast jag var ledig både tisdag och torsdag så ägnades de dagarna åt att 1) Skriva flödesschema och riskdeklaration, och 2) Skriva labbrapport. Jag och min labbpartner träffades på Universitetet på torsdagen för att skriva labbrapporten. Vi hann faktiskt klart med allt förutom en liten del av diskussionen innan vi åkte hem. Min labbpartner skrev klart resten och skickade in den. Vi fick visserligen retur på den, men det var bara en liten del som var fel. Busenkelt att ändra så det blev att skicka in den igen! Får hoppas på att den blir godkänd snart så att man bara kan slappna av och tänka på den kommande tentan...
 
Denna veckan är i vilket fall som helst mycket lugnare! Börjar 13 och slutar 15. Har även varit ledig idag, så jag bara njuter! Mina föräldrar kom en liten stund tidigare idag för att ge mig det mobila bredbandet, samt hämtade min systemkamera. Vi satt även och fikade en liten stund innan de åkte. Supermysigt! Men nu blir det dags för mig att fortsätta läsa min organkemibok! :D

Informationsbrist

Jag hatar verkligen den kursen jag går nu. Inte på grund av att innehållet är svårt eller ointressant, utan att upplägget på kursen (speciellt laborationerna) är så knepiga. Det finns ett flertal saker som krävs att vi studenter ska göra inför laborationen, vilket nästan inga andra kurser kräver. Jag förstår varför det krävs att vi ska skriva riskdeklaration, flödesschema och varför vi måste klara ett säkerhetsförhör innan. Att göra allt detta effektiviserar laborerandet och gör även laborerandet säkert. Risken för olyckor minskar dessutom när man vet hur utförandet ska gå till. 
Men för att kunna skriva en sådan riskdeklaration och ett sådant flödesschema som labhandledaren vill ha krävs information. Vår kursledare har i princip bara sagt att vi ska göra dessa två saker innan laborationen, men inget om hur vi ska göra det. Vi har fått läsanvisningar, och vi har även fått ett labbkompendie där det står hur vi ska göra, men det finns fortfarande en hel del oklarheter. Det finns information, men den är bristande. Jag blir bara förvirrad av att läsa labbkompendiet och boken jag har. Frågade ett flertal kurskamrater om de visste hur man ska göra, men ingen av dem vet heller. Jag fick helt enkelt chansa och skrev en riskdeklaration och ett flödesschema på det sätt som jag tror att det ska vara. Det är inte värre än att kursledaren kommer klaga och jag kommer få lära mig hur man ska göra. Man lär ju sig trots allt på sina misstag, men i en sådan kurs jag går i nu är det inte direkt det rätta tillvägagångssättet att lära sig någonting på. Jag får i alla fall hoppas på att handledaren blir nöjd. 

Organisk kemi

Det är nog första gången på en månad som jag dricker nu. Allt plugg som både jag och killen har haft har gjort oss rätt så upptagna. Men å andra sidan så föredrar jag nästan en mysig hemmakväll nu än en kväll ute på krogen. Och framförallt så sparar man verkligen pengar på att inte gå ut och dricka varje helg. 
 
Mina kommande planer för imorgon kommer vara att skriva ett flödesschema inför laborationen jag ska ha på måndag. I och med att laborationen är med organisk kemi så får vi knappt ta in någonting i labbsalen med risk att det blir kontaminerat. Vi måste därför skaffa en block med hårt "omslag" att skriva i. Vi får inte heller ta med oss boken som alla labhandledningar står i, utan vi måste skriva ner själva i blocket om hur vi ska göra, med hjälp av ett flödesschema. Dessutom måste vi skriva en riskdeklaration eftersom att organisk kemi är farlig. Vi kommer använda väldigt många giftiga ämnen samt ämnen som lätt antänds (i rumstemperatur!). Vi måste därför veta innan laborationen vilka risker det kommer finnas. Blir nästan lite rädd och skakis inför att laborera. Kommer inte våga röra något i risk för att det ska sprängas. 
 
Men nu ska jag nog fortsätta dricka min etanol innan jag och killen drar oss in mot stan. Ciao!

Spårvagnschaufför

Jag måste bara ge eloge till den spårvagnschaufför jag åkte med idag när jag skulle in till universitet!
 
Jag har ju tidigare skrivit ett inlägg om mina observationer på spårvagnen då jag specifikt tog upp barnvagnar. Hur mammorna i princip trycker in sina barnvagnar för att få plats så många som möjligt på spårvagnen. Idag var det två barnvagnar som hade körts på i mitten av spårvagnen. Tätt efter går det en äldre dam med en tom rullstol och med sin man, som gick på kryckor. Hon ska gå på spårvagnen men ser att det är fullt i mitten och går (utanför vagnen) längre bak för att försöka få på rullstolen. Men där var det ett flertal trappsteg och ingen i närheten som kunde hjälpa henne. När chauffören ser vad som pågår talar han ut i högtalarna att kvinnorna med barnvagnarna måste göra plats för rullstolen. De försöker skapa plats, vilket inte går och de slutar försöka. Spårvagnschauffören säger till dem återigen att de verkligen måste göra plats, och att de i sådana fall får gå på längre bak. Kvinnan med barnvagn nummer ett går därför av vagnen och går längre bak där hon senare går på och får hjälp utav sin man. Tydligen fanns det fortfarande inte tillräckligt mycket plats för rullstolen, och chauffören manar återigen på att kvinnan med den andra barnvagnen ska flytta på sig, vilket hon senare gör. 
 
Jag tycker det var otroligt bra av chauffören att verkligen se till så att den äldre damen skulle kunna komma på spårvagnen med sin rullstol och sin man. Många andra chaufförer jag har åkt med tidigare har vid sådana här situationer inte gjort någonting och bara åkt vidare. Fler människor borde vara som honom! 
Dessutom tycker jag att man ska ha respekt för äldre och hjälpa dem när de behöver hjälp. Det är de äldre som har byggt upp Sverige och som senare har överlåtit jobbet åt oss, och jag måste säga att vi gör ett förfärligt dåligt jobb. De äldre tog hand om oss under våran uppväxt, nu är det våran tur att ta hand om dem! 

Internetlös

Eftersom att vi för tre månader sedan sade upp vårat internet så har jag inte haft något internet hemma sedan i torsdags. Vilket är otroligt jobbigt! Men pappa har lovat mig att jag ska få låna hans 4G mobila bredband till dess att jag flyttat så att jag åtminstone kan surfa. Dock är det ett par dagar tills jag kan få tillgång till det. 
 
Hade min tenta i fredags också. Vi hade tentatid från 8.30 till 14.30, alltså 6 timmar. Jag var inte riktigt nervös, men jag var inte särskilt säker ändå på hur det skulle gå. Men jag skrev tentan iallafall, och blev klar efter först 5 timmar! Trodde verkligen inte att det skulle ta så lång tid, med tanke på att jag brukar skriva en tenta på 1-2 timmar. Men i och med att det var mycket beräkningar så tog det väl helt enkelt mer tid. Jag tyckte iallafall att det kändes bra, men får väl se om tre veckor vad resultatet blev. 


Instagram
RSS 2.0