Seminarium

Måndag! Veckan, och dagen, har börjat riktigt lugnt. Började med att odla lite celler, eller ja, min handledare lärde mig odla celler. Sedan tog vi några prover från cellerna att senare testa och se om de har mycoplasma. Mycoplasma är en bakterie som inte dör av antibiotika, vilket gör den rätt svår att få bort. Bakterien är diret inte farlig för cellerna, men den komplicerar arbetet med cellodlingen och påverkar hur cellerna växer. Man vill gärna att cellodlingarna ska vara så fria från kontaminering som möjligt. Därmed är det väldigt viktigt att allt man jobbar med är sterilt. Sterilitet är väldigt viktigt överlag inom molekylärbiologin. Man vill att allt man jobbar med ska vara så sterilt som möjligt för att slippa kontaminerade prover, vilket kan påverka de resultat man får. 
 
Efter att vi hade splittat våra celler gick vi på ett seminarium som en amerikan från Harvard höll i. Han jobbade med nanoteknik och hade "uppfunnit" ett chip för att analysera blodprover och separera de olika komponenterna i blodet (vita blodkroppar, röda blodkroppar och plasma). Det man vill göra är att se om man kan hitta tumörceller i blodet hos personer man misstänker har cancer. Jag var ju enbart där som studerande medan det var ett flertal forskare där som såg rätt skeptiska ut. Han verkade inte riktigt ha 100% koll på biologin då det uppenbarligen inte riktigt var hans område, men han ville ha ett samarbete mellan Harvard och Sahlgrenska för att testa hur bra hans prototyper fungerar. Det kan nog vara lovande med ett par justeringar, men hela processen med tumörer och kroppen i övrigt är komplicerad så det är svårt att hitta en tillräckligt bra metod. Det man helst vill göra är att bara kunna ta ett blodprov på en person, använda en analysmetod och sedan kunna säga om personen har en tumör, innan tumören är såpass stor att man kan hitta den på annat sätt (exempelvis mammografi). Ju tidigare man hittar en tumör och ju tidigare man ger patienten behandling, ju större chans för överlevnad är det. 
 
Efter seminariumet gick vi tillbaka till labbet och jag fick lysera några tumörprover eftersom jag ska göra en PCR och gelelektrofores på dem imorgon. Och sedan fick jag åka hem! Inte så mycket att göra idag. Har varit och handlat lite, ätit en glass och ska göra lax med pesto lite senare innan jag åker till gymmet. Skönt att ha kommit igång igen!
 
 

Godmorgon!

Vem går upp vid 7 tiden en lördagmorgon? Uppenbarligen jag! Jag gick och lade mig igår när killen gick och lade sig, alltså runt 10, och gick upp typ nu, innan han åkte. Kunde verkligen inte fortsätta sova, var vaken sedan 5 på morgonen! Antar att det är lika bra att fortsätta vara vaken nu då. Har en del att göra idag. Ska träna och sola, städa hela lägenheten och sedan ska jag göra en cheesecake. Min killes föräldrar ska komma till oss imorgon och fira att han har fyllt år, vilket är anledningen till att jag ska göra en cheesecake. Städa gör vi ändå varje vecka, och nu ser det verkligen ut som ett bombnedslag!
 
Det första jag ska göra nu är dock att dricka en kopp te och spela lite Diablo. Jag har nått level 70 och spelat igenom hela Act V. Jag gillade faktiskt den! Vissa tyckte att den var kort, vilket den kanske var. Men jag tror inte det hade funkat om den hade varit längre. Jag gillar även alla nya monster och den nya miljön. Men det jag gör nu är jag spelar den nya "Adventure mode". Man gör små quests och får olika bounties när man klarat dem. Jag har dock inte spelat så mycket än, men det kommer!

Sommar!?

Sommaren är inte riktigt här än, men den är på god väg! Idag har det varit riktigt vårvärme ute och enligt min telefon var det även över 20 grader!? Vet inte riktigt om jag ska tro på det där, men varmt har det i alla fall varit. Går hemifrån på morgonen med vinterjacka, mössa och halsduk, och på väg hem har jag nästan inga kläder på mig alls. Det är nog det enda jobbiga med våren, man vet inte riktigt vilka kläder man ska ha för att slippa dö av värmeslag, alternativt frysa ihjäl. Men annars är det perfekt med den underbara solen, blommor och alla färger!
 
Det är skönt att det är helg nu, även om jag har haft en väldigt rolig och spännande vecka. Har lärt mig mycket nytt och känner mig säkrare laborativt. Dagarna har gått riktigt fort och veckan har bara flugit iväg. Jag märker inte ens att tiden går när jag väl är på labbet, och helt plötsligt är jag klar för dagen. Men jag klagar inte, för mig är det perfekt!
 
 

Gelelektrofores

Körde om mina två PCR idag och har precis startat min gelelektrofores. Förhoppningsvis ser gelen lite bättre ut nu än vad den gjorde igår. Är riktigt kul att jag klarar det mesta på egen hand också. Min handledare visar mig oftast bara hur jag ska göra sakerna en gång, sedan klarar jag resten själv! Skönt att jag är såpass snabblärd också, vilket hon nog också tycker. Hon har ju andra grejer att göra än att stå och kolla så att jag gör allt rätt. När min gelelektrofores är klar ska jag bara ta kort på den och skriva ut, och se om det blev bra. Förhoppningsvis blir det bra, jag har ingen lust att göra om den igen...
 

Dagens labb

Det allra första jag gjorde idag när jag kom till labbet var att genomföra min tredje PCR. I de två tidigare PCRerna jag hade gjort letade vi efter två gener och i denna tredje så letade vi efter ja, en tredje gen. Maskinen som man använder för att genomföra sin PCR kan dock bara ta två olika prover samtidigt. Och för varje gen behöver man ha olika "program". I en PCR är det inte bara att slänga ihop DNA, polymeras, primers, nukleotider och buffert för att det ska hända något. Man behöver höja och sänka värmen ett antal gånger för att DNAt ska separeras, kopieras, etc etc. Man behöver alltså ha ett program för maskinen så att temperaturen höjs och sänks i ett visst "mönster". Och det är olika program för de olika generna jag letar efter. Under tiden jag väntade på att min PCR skulle bli klar så fick jag gjuta en agarosgel jag skulle göra min gelelektrofores i. Och sedan "laddade" jag gelen med mina prover från dagen innan. Resultatet blev lite konstigt. Det var band som inte skulle vara med som syntes (förmodligen kontaminering), så jag ska göra om båda PCRerna och gelelektroforesen imorgon. Min tredje PCR jag gjorde, och som jag körde på gelen, blev dock bättre! Ibland har man ingen aning om vad som gick fel, trots att man gjort allt rätt. Ibland kan det gå helt fel, ibland blir allt rätt. Och ingen vet varför! 
Det var inte mycket tid som fanns över till att sitta still, vilket var riktigt skönt. Tiden går mycket snabbare när man har något att göra, dessutom gillar jag att vara stimulerad och göra något än att sitta still och inte göra något alls. Allt tajmade perfekt!
 
Ska fixa lite mat snart och sedan diska. Killen pluggar inför sin tenta på lördag så det är jag som tar hand om hushållet tills dess! Om vi hade fått plats hade jag köpt en diskmaskin direkt...
 
 

Roxcore

Jag skrev för ett tag sedan om ett par hörlurar från Roxcore jag hade köpt (Kjell&Co). De har hållit förvånandsvis bra, men började tyvärr glappa för några veckor sedan, och sedan lade vänstra hörluren av. Suck. Men, eftersom att det är de hörlurar som har hållit längst av alla som jag någonsin har köpt (A-jays, Philips, Apple, Nokia, Samsung...) så bestämde jag mig för att köpa dem igen. De kostar bara 99 kr på Kjell, och visst, ljudet är inte superbra. Men kvalitén på ljudet bryr jag mig inte alls mycket om. Jag köper hellre ett par för 99 kr som håller i ett halvår än att behöva springa tillbaka varannan månad till butiken med ett par hörlurar som kostar 399 och har bättre ljud. Jag vill bara ha ett par hörlurar som inte går sönder det första de gör, och Roxcore uppfyller det kravet. Ett halvår är visserligen inte lång tid för ett par hörlurar. Men med mig som ägare är det lång tid. Mina andra har bara hållit någon enstaka månad innan de pajat. Jag har dessutom ingen som helst aning om vad det är jag gör med dem som gör att de går sönder. Eller är det bara så att alla hörlurar har sämst kvalité? För mig förblir det ett mysterium och jag nöjer mig med mina Roxcore. Denna gången köpte jag ett par röda. Känns lite udda/annorlunda/konstigt att gå runt med röda hörlurar (inte många som har det heller!), men jag lär nog vänja mig! Tycker själv att de är riktigt snygga!
 
 

Tredje dagen

Just nu sitter jag och väntar på att mina eppendorf-rör ska torka så att jag kan lösa upp DNAt som är i dem. Det jag har gjort fram tills nu är att lyserat svanstipparna under natten, fällt ut och tagit bort proteinerna. Sedan har jag fällt ut DNAt så att det har blivit fast så att jag kunnat ta bort vätskan, och sedan har jag "tvättat" det med etanol. Och efter det så har jag låtit etanolen torka bort. Så strax ska jag gå och tillsätta en lösning som ska lösa upp mitt DNA igen så att jag kan använda det till min PCR jag ska börja med efter lunch. 

And it's done!

Jaaaa, Blizzard tog bort min authenticator så att jag kunde logga in och registrera Reaper of souls. Så det är gjort nu! Är i extas. Så spännande! De har lagt till så att man kan nå level 70 istället för 60 som det var innan. Auctionhouse är nerstängt nu också, och de har lagt till en femte akt (Act V). Dessutom kan man spela en ny karaktär; Crusader. Jag har inte upptäckt alla ändringar än, och har inte heller läst/sett så mycket om själva spelet alls, så det ska bli kul att spela och upptäcka! Jag ska visserligen sova strax, men ska spela en liten stund innan dess!

Diablo 3: Reaper of souls

Äntligen har Reaper of souls kommit ut! Vi hade förbokat varsitt Collector's Edition, men när jag skulle hämta ut spelet idag så tog jag bara killens. 900 kr är lite väl mycket för mig just nu. Jag gick istället och köpte själva spelet som bara gick på 349 kr. När jag kom hem byttes dock lyckan till förtvivlan. I och med att jag hade återställt min telefon någon vecka tidigare (den började bli väääldigt seg) så fungerade inte min authenticator längre som jag använder på Blizzard. Så då var jag tvungen att fixa det, men återställde lösenordet först. Vilket gjorde att jag loggades ut från de spel jag redan är inloggad i, som i vanliga Diablo 3. Så jag är helt utelåst från Blizzards spel eftersom att min authenticator inte fungerar, vilket suger. Jag tror dock att jag har lyckats fylla i rätt saker nu för att kunna ta bort min gamla authenticator. Det har gått ett par timmar redan så jag hoppas att de kan fixa det snart, men jag antar att det är rätt mycket för Blizzard att göra nu då de precis släppt ett spel som nog en himla massa människor har problem med. Jag får nog helt enkelt vänta tills imorgon med att få spela spelet... SUCK. Men, väntar man på något gott väntar man aldrig för länge!
 
 

Sahlgrenska Cancer Center

Åh, jag älskar verkligen mitt exjobb! Jag har så roligt! Det är kul att få göra något annat på dagarna än att sitta på föreläsningar. Det är dessutom riktigt skönt. Och det är även kul att få arbeta praktiskt inom området man studerar också. Visst, vi har labbar, men det är inte riktigt samma grej. Detta är ju ett lite större projekt som jag kommer ha ansvar över, vilket är mer spännande!
Idag preppade jag klart mitt DNA (lyserade mussvansar igår) som jag senare ska göra en gelelektrofores på för att se om de har de gener eller mutationer som vi vill ha. Efter att jag hade preppat DNAt gjorde jag en PCR (poly chain reaction) där man tillsätter primers för de gener man vill amplifiera, tillsammans med en buffert, sitt DNA, nukleotider (dNTP), vatten och till sist Taq-polymeras. Taq-polymeras är ett polymeras som kan "arbeta" och replikera DNA vid högre temperaturer. Högre temperaturer behövs för att DNAt ska kunna denaturera och för att strängarna ska separeras, så att DNAt kan replikeras. Jag gjorde dock fel när jag skulle göra min mastermix (som innehåller all förutom mitt DNA), och tillsatte någon lösning från ett rör som tydligen inte var den buffert jag skulle använda. Det blev ett litet missförstånd, och jag fick göra om allt igen. Lagom roligt... men, man lär sig på sina misstag! Andra gången jag lade ihop min mastermix så blev det rätt, och imorgon när jag gjuter gelen och gör min gelelektrofores så får jag se om det verkligen blev rätt! 

Tacopaj

Glömde av att läsa artiklarna igår så jag gjorde det nu ikväll istället. Låg i soffan och läste och höll på att somna! Men nu är en av artiklarna lästa och jag kan inte få tag på den andra. Den är på Nature och jag kommer inte åt den hemifrån, så jag får ta och ladda ner den imorgon i skolan. 
Lagade lite mat i eftermiddags också; tacopaj. Den blev god som vanligt! Däremot känns det som att jag lagar samma typ av mat hela tiden, så det är nog dags att hitta på något nytt att tillaga. Men det är så svårt! Kollar runt på recept men hittar aldrig något bra. Bara att fortsätta leta...
 
Något riktigt roligt som händer imorgon är att Reaper of Souls kommer ut! Har förhandsbokat Collector's Edition som jag ska hämta ut till mig och killen. Jag tvekar dock på att jag vill ha den då den kostar över 900 kr, så jag kanske bara köper själva spelet istället. Jag har ju till imorgon på mig att bestämma mig, så jag får väl fundera till dess! Men helst av allt sparar jag de pengarna. 
 
Och nu ska jag duscha och fixa lite i köket innan jag gå och lägger mig. Är otroligt trött, och min dag har inte ens varit krävande! Förhoppningsvis blir det lite mer att göra imorgon, idag gjorde vi inte alls mycket förutom att gå runt och leta efter lite olika människor, hitta blanketter och kolla på mössen de gör djurförsök på. Imorgon hoppas jag att det blir lite mer laborativt arbete, vilket det nog också blir.
 
 

Kandidatarbetet!

Kom hem för en liten stund sedan från skolan, eller Sahlgrenska Cancer Center som jag är på för tillfället. Ska göra mitt exjobb där och ska arbeta med möss. Jag arbetar inte riktigt med mössen själv, utan de har blivit muterade och avlas på. Så min uppgift är att genotypa dem genom att göra en PCR och gelelektrofores på en liten svanstipp från dem. Man gör det för att hitta de mössen som har de mutationer man vill jobba vidare med. Det jag gör är väldigt basic och inte alls så svårt. Jag ska även få lära mig att odla celler. Det projekt jag håller på med ansvarar egentligen ett par andra forskare över, och jag håller bara på med ett av de moment som de gör. Genotypingen är liksom bara en del för att identifiera de möss som ska vara med i ytterligare försök. "Huvud"projektet handlar i grund och botten om att undersöka hur stor påvekan en viss gen har i utvecklingen hos bröstcancer. Känns lite coolt att vara del i bröstcancerforskningen även om min roll ännu inte är så stor. Jag har ju inte ens en kandidatexamen än... Men det kommer! 

Fika!

Jag gick ju och fikade med mina klasskamrater idag på Condeco. Det var riktigt mysigt! Det enda var väl att jag skulle beställa en mocca latte och en paj av baristan, samtidigt som min amerikanska klasskamrat frågade mig något. Slutade med att jag svarade honom på svenska och han såg extremt förvirrad ut. Kortslutning i min hjärna, japp! Sedan när jag rättade mig själv och svarade på engelska istället var jag nära på att forsätta prata med baristan på engelska också. Lite knepigt, men roligt att prata två språk samtidigt! Brukar ofta göra så. Sitter och läser engelska eller skriver engelska när det gäller skolan, och sedan om jag ska svara på meddelanden eller något så svarar jag på engelska. Kan vi inte gå över helt till engelska i Sverige? Det hade gjort allt så otroligt mycket lättare! 
Fikan var i alla fall mysig och jag åkte hem efter en stund. Nu har jag och killen handlat och om ungefär en timme ska vi laga mat. Blir något lite enklare, eller mer basic idag; pannbiff! Jag gör dem som jag brukar göra mina köttbullar; blandfärs, riven lök, ströbröd, vatten, salt och peppar. Älskar verkligen smaken, och det blir ju så mycket smak också med löken! Och sedan blir det nog potatismos till det. Perfekt söndagsmiddag! 

Helgmys

I fredags hittade vi en perfekt rostbiff som hade en alldeles lagom storlek, så vi köpte den och igår tillagade jag den. Brynte den i stekpannan, sedan lät jag den stekas i min gryta på låg värme med min termometer i. Lät den stekas till nästan 65 grader, 55 är för "rare" och 60 för medium. Vid 65 grader ska den vara välstekt, men det var den inte! Den var hur rosa och fin som helst. Försökte även göra en sås på skyn, och det fungerade inte alls. Har aldrig gjort de tidigare och den blev inte alls god, men ska försöka igen nästa gång! Matlagning är svårt... Rostbiffen blev i alla fall hur god som helst och jag kommer lätt göra om det! Det passar nog bra till risotto också.
Senare på kvällen satt jag och spelade Diablo och Guild Wars och åt min supergoda mörka choklad med hallon i. Ljus marabouchoklad (speciellt med lakrits i) kan jag slänga i mig hur mycket som helst av. Mörk går inte att möla i sig, det räcker med en bit. Om jag äter mer så mår jag illa. Mörk choklad är ju dessutom lite bättre att äta då det inte är lika mycket socker i som i vanlig ljus choklad. Mörk choklad sägs även ha en massa bra hälsoeffekter; kan hjälpa få bort kli-hosta, hjälper mot mensvärk/annan värk samt gör att man blir glad/mår bättre. Har aldrig märkt att det hjälper så bra mot värk (man får inte i sig tillräckligt av de verksamma ämnena i kakaon), däremot har hostan blivit bättre. Ytterligare observationer om vilka positiva effekter mörk choklad kan ha ska man nog dock lämna åt vetenskapen...
 
Idag har jag planerat att åka och träffa mina klasskamrater och fika med dem i stan. Två av dem, en tysk och en amerikan, ska åka hem imorgon till sina hemland så det blir ett litet farväl till dem. Det är otroligt roligt att man kan träffa personer från andra länder även om man väljer att stanna kvar i Sverige och plugga. Förhoppningsvis träffar man dem igen någon gång.
 
 

Ledig helg!

Man brukar ju vara ledig på helgen, men så är inte fallet när man studerar. Det är verkligen ett heltidsjobb. Och man får inte ligga på latsidan på helgen, nej då ska man studera! Men denna helgen är jag helt ledig. Inget plugg alls! Däremot kanske jag ska ta och läsa två artiklar om det projekt jag ska ha i skolan för mitt examensarbete. Det skadar ju inte att vara lite påläst om ämnet så att jag vet vad det är jag ska hålla på med. Det blir ju tekniskt sett "plugg", fast ändå inte. Jag behöver liksom inte memorera det, bara få ett hum om ämnet. 
Hade ju tentan igår och det kändes bra. Jag hade dock inte lyckats memorera alla detaljer som jag borde ha gjort. Vissa detaljer kunde jag, men vissa inte. Jag hade i alla fall bra koll på grunderna. Det var ju en rätt stor tenta som täcker ett stort område; immunförsvaret. Det är en himla massa signalvägar man ska hålla koll på. Och alla interleukiner och cytokiner! En interleukin kan ha en effekt på en typ av cell, medan den har en helt annan effekt på en annan cell. Mycket att hålla koll på! Sedan ska man också hålla koll på vilka celler som aktiverar vilka (och hur). För att sammanfatta immunförsvaret kort så är det extremt komplicerat och otroligt många processer som sker för att stå emot infektioner. Man blir så otroligt fascinerad att det ändå kan fungera så bra! Sedan blir man ju sjuk ändå visserligen. Men med tanke på hur många olika patogener vi utsätts för dagligen så borde vi vara sjuka konstant, vilket vi ändå inte är, och det kan vi tacka immunförsvaret för!
 
Nu ska jag återgå till Diablo som jag har suttit och spelat den senast timme. Jag och killen gick och lade oss tidigt igår, innan 12, på en fredagskväll! Men han skulle upp tidigt för att åka till skolan och plugga, och jag var bara dödstrött. Jag vaknade vid 8 när han skulle upp och kunde inte somna om, så jag har i princip varit vaken sedan dess. Känns ändå bra att jag har bra rutiner nu och inte sover till 12 på dagen, utan istället går upp någorlunda tidigt på morgonen. 

Subway

Älskar att Subway ligger i princip utanför dörren. Orkade inte laga mat så jag gick dit och köpte en sub. Fick mig lite frisk luft också! Imorgon har jag min tenta och är väl lite nervös, men jag orkar nästan inte bry mig. Mår fortfarande inte bra heller. Ont i halsen (inte halsfluss, inte förkyld...), huvudvärk och ont i magen. Typiskt när man har en tenta att plugga på. Ska bli så skönt när den är klar, längtar! Jag är så sugen på att laga god mat och spela. Har inte lagat ordentlig mat på flera dagar utan har bara ätit färdiglagad mat. Det funkar ju att äta, men det är ju inte alls lika gott som egenlagad mat. Dessutom är ju maten man lagar själv väldigt mycket bättre. Har inte heller tränat på 2-3 veckor vilket inte heller är superbra. Tvivlar på att jag kommer träna i helgen om jag inte börjar må bättre snart. Kan inte den skiten jag har fått bara bryta ut nu!?
 
 

Pluggteknik

Ändrade taktik helt och sitter och pratar med mig själv nu när jag pluggar. Jag känner att jag lär mig mer av att prata än med att skriva, så det är det som jag gör nu. Tar inte heller lika lång tid! Satt vid skrivbordet förut men flyttade mig till soffan nu. Så nu ligger jag här med laptopen och alla mina miljoner papper. Fysiskt mår jag skit. Har huvudvärk, är trött och har en djävulsk värk i magen. Och sedan är jag såklart stressad. Känns perfekt nu när man har en tenta att plugga på... Mina lymfkörtlar är också svullna, som om att jag har en infektion i kroppen. Men det är inget annat än det som tyder på en infektion. Har inte ont i halsen som man har när man är förkyld, snorar inte, hostar inte. Och har inte feber. Jätteskumt! Kan inte riktigt gå till läkaren heller och bara; "Jag tror jag har en infektion för mina lymfkörtlar är svullna", utan att ha några andra symtom. Jag vill bara att denna veckan ska vara över nu så att jag kan ta det lugnt. Sedan kommer jag skriva mitt kandidatarbete och då kommer jag som tur är inte ha någon tenta att plugga på. Däremot kommer jag ju ha ett arbete att skriva, men då kommer det bli något som jag är mer intresserad av och mer insatt i.

Ångeeeest

Andra jobbdagen denna veckan är avklarad och nu ska jag satsa stenhårt på den kommande tentan! Har liite ångest eftersom det är mycket att gå igenom. Men som tur är så känner jag igen det mesta jag går igenom så det är ju bra. Duschade direkt när jag kom från jobbet och det var sååå skönt! Nu sitter jag i min One Piece med en handduk om håret. Och på tal om hår, jag måste verkligen klippa mig snart! Det är snart 1 år sedan jag gjorde det senast (maj någon gång), och det börjar bli riktigt slitet. Brukar inte behöva borsta håret, men nu blir det tovigt direkt. Gillar dock att ha långt hår så det är väl lite sorgligt att klippa det. Lär ju bli minst en decimeter som åker. Och när jag klippt det ska jag färga om det så att jag får lite mörkare hår. Kommer passa bra till min blivande sommarbränna! I övrigt brukar jag inte göra så mycket med mitt hår. Jag använder sällan hårspray eller andra produkter än schampoo och balsam. Hade saltvattenspray i håret förut för att få mer volym, men det orkar jag inte hålla på med längre, så det blir oftast uppsatt eller utsläppt hår. Med utsläppt ser jag nog ut som Ronja Rövardotter...
 
I vilket fall som helst! Trött och allt det där. Ska ta en kopp te, äta något och sedan plugga!

Rosa!

Gick upp vid 10 och åt frukost. Skulle även tvätta vid 11, så duschade först och förberedde lite. Sedan har jag sprungit fram och tillbaka och tvättat och pluggat. Lite dumt när man kommer in i ett bra "flow" och man sedan tvingas släppa allt för att fixa tvätten. Men det är ett bra avbrott, annars hade jag redan somnat på skrivbordet. Hade tänkt åka och sola lite idag men jag tror att jag hoppar det och tar det efter tentan istället. Behöver typ all tid jag kan få till att plugga...
 
Vet inte riktigt hur det gick till att både min penna och suddgummi är rosa? Jag är inte riktigt överdrivet förtjust i rosa. Föredrar rött, svart och lila!
 

Matkoma!

Hjälp vad jag älskar att laga mat! Det är riktigt kul när det går bra och när man är två som gör det. Och speciellt roligt är det när man testar på något man aldrig testat på innan. Men även att tillaga god mat...
Idag blev det risotto med ungsstekt fläskfilé. Gned in fläskfilén i krossad vitlök och kryddade bara med salt och peppar. Brynte den lätt i stekpannan och sedan lade jag den i folie i ugnen. Underbart gott! Lärde killen att göra risotto också. Lite lättare när man är två och lagar mat eftersom att det ibland kan bli lite väl mycket att göra på samma gång. Går ju att hantera själv men varför inte underlätta lite? 
 
Har även försökt plugga så mycket som möjligt idag. Har gått riktigt bra när jag väl suttit ner för att göra det. Tagit småpauser ibland. Ska fortsätta plugga nu efter att ha tagit en powernap och druckit en redbull. Är liiite trött, men inte tillräckligt för att inte vara koncentrerad!
 
 

Studera mera!

Igår var jag i skolan från 9-12 och jobbade 13.20 till 21.45. Gissa om jag var död när jag kom hem? Jag startade knappt mina datorer utan gick direkt och lade mig och sov. Och hjälp vad skönt det var! Imorse vaknade jag rätt tidigt, men vi gick upp kl 9 och började städa hela lägenheten. Otroligt skönt att det är nystädat! Man mår så bra då. Sedan åkte vi in till stan för att kolla på ett par hörlurar killen funderar på att skaffa. Gick runt och försökte hitta dem. Sedan köpte vi en flaska vin på systemet och en subway till mig innan vi åkte hem. Väl hemma pluggade vi en timme och sedan gick vi och handlade. Vi ska nämligen laga risotto med fläskfilé ikväll! Därav vinet... Efter att vi handlade gjorde vi lite lunch och båda somnade. Jag blir alltid så trött efter jag ätit! Men det var skönt med en powernap och nu sitter vi och pluggar igen. Ska plugga någon timme och sedan ta en kort paus för att börja plugga igen. Tenta nästa fredag som sagt, och det är mycket att kunna. Just nu känns det relativt bra, men vi får se hur det känns senare!

Händelserik dag

Idag har jag verkligen inte gjort mycket. Bara suttit och läst i min kursbok och varvat med att kolla serie. Behöver verkligen små pauser ibland. Sedan kom en kompis och drack lite kaffe en kort stund innan hon gick igen. Var skönt med lite avbrott! Dricker te och äter lite frukt, bland annat passionsfrukt - så otroligt gott! De är dock inte så näringsrika, men fortfarande gott! Om en stund ska jag gå och handla och sedan ska jag laga mat. Jag ska ha två matlådor imorgon också eftersom jag går i skolan från 9 och ska jobba till 22.45. Blir en lång dag imorgon. Men det är skönt att jobba och få pengar.

Jobb och skola

Igår var jag ledig från skolan och började jobba 8. Var skönt att slippa gå upp 4 på morgonen faktiskt. Det gick väl bra att jobba, det är ju inte direkt jättesvårt. Däremot fick jag huvudvärk som satt i resten av dagen. Tog värktabletter men de fungerar ju såklart aldrig. Jag och killen gick och handlade med en kompis när vi kom hem, och sedan bjöd vi över henne och hennes kille på en kaffe. Jag hade planerat att plugga på kvällen och tänkte att en kopp kaffe kunde hjälpa mig piggna till. Gissa vad som hände? Jag satt i soffan och höll på att somna efter att precis ha druckit en hel kopp med kaffe. Helt otroligt att min kropp bara ignorerar det faktum att jag precis hade hällt i mig massa koffein. Det var lite irriterande, och huvudvärken blev värre, så jag gick och lade mig och sov. Märkte inget av huvudvärken när jag sov, men den kom dock tillbaka när jag vaknade. Suck. Nu sitter jag och dricker vatten och ska se om det hjälper. Jag är ledig idag också och har planerat att plugga hela dagen, men det kommer verkligen inte gå om jag ska ha ont i huvudet. Tentapluggångest...!

Oral tolerance

PBL på fredag igen som vanligt! Det kommer bli den sjätte och sista PBL-diskussionen vi kommer att ha i denna kursen. Fredag den 21e är det tenta! Denna gången handlar vår PBL om "oral tolerance". Jag har lite problem med att översätta alla ord till svenska, och att helt enkelt säga vad det betyder på svenska för jag tycker det låter så extremt fult. Oral tolerans. Nu är det ju i princip samma ord, förutom att man uttalar dem på olika sätt, men jag avskyr verkligen det svenska sättet att uttala vissa ord. Som helikas, vilket är helicase på engelska. Det mesta uttalar jag "på engelska", trots att det är samma ord på svenska. Diverse andra ord vet jag inte ens vad de heter på svenska även om jag vet vad de betyder. Det är däremot riktigt skönt att plugga allt på engelska, då slipper man lära sig vad allt heter sedan när man sitter där som doktorand/forskare och ska läsa eller skriva en artikel. 
 
Oral tolerance var det ja! Då det är inom immunologin handlar det om hur immunförsvaret i slemhinnorna fungerar. Om man skulle ta ut alla slemhinnor ur kroppen och platta ut dem så får man den totala ytan 400 kvadratmeter, vilket är sinnessjukt mycket. Ämnet i övrigt är mycket intressant. Vi hade även föreläsningar idag om vaccin, varför det är bra att ha adjuvanter och hur man tillverkar vacciner. Sedan hade vi föreläsning om hur mikrober gömmer sig från immunförsvaret. Malaria-parasiten exempelvis är expert på detta. Varje år dör också 6 miljoner människor i tre stora sjukdomar som är svåra att hitta vacciner till; tuberkolos, AIDS och malaria. Helt sjukt att det är så många som dör av att vara sjuka. Tänk då också på att många inte bara dör i sjukdomar, utan också i svält och krig. Och här sitter vi och klagar på att vi är förkylda... Det är något som driver mig inom mina studier och mitt plugg, att kunna vara med och forska om sjukdomar och komma en bit på vägen till att hjälpa människor och rädda liv. Det är mitt största mål i livet. Det är svårt och det är inte alla som lyckas, men det är minsann värt att försöka. 

Vår!

Börjar äntligen kännas att våren är påväg nu! Visserligen var det minusgrader imorse när jag gick till skolan, men det var ändå sol hela dagen. Alla bänkar utanför skolan fylldes av studenter under lunchen och andra raster. Alla vill njuta av solen när den tittar fram! Denna tiden på året när det börjar bli varmare och det är klarblå himmel är så otroligt mysig! Jag vill köpa en massa fina påskliljor och andra blommor att ha i lägenheten. Vintern är ju verkligen inte min årstid. När det är mörkt och kallt. Jag föredrar faktiskt solen, värmen och alla vackra färger. 
 
Solen tittade in i lägenheten!
 
 

Födelsedagsfirande!

Igår fyllde killen år och jag gick upp en halvtimme innan han skulle gå upp och fixade frukost till honom. Tände lite ljus på soffbordet och ställde upp frukosten fint där. Sedan väckte jag honom och så fick han sin födelsedagspresent; ett mekaniskt tangentbord (Corsair Vengeance K70) med röda switchar. Han blir superglad! Sedan åkte han iväg till skolan, vilket jag också gjorde en stund senare. På eftermiddagen kom jag hem, städade lite i lägenheten och fixade innan jag åkte in och mötte honom i stan. Vi gick till Danilo (favoritrestaurangen) och åt en god middag! Nacho-tallrik och vitlöksbröd till förrätt. Sedan åt jag lammrostbiff med potatisgratäng och rödvinssås, medan killen tog Ceasarsallad. Vi var verkligen proppmätta efter middagen! Men när vi kom hem hade vi ännu mer att äta. Vi bjöd in två kompisar som vi åt bulle, kaffe, te och cheesecake med. Hade ju bakat min cheesecake i lördags! Sedan kollade vi Schindler's List. Kanske inte bästa filmen att se när man fyller år, men vi försökte hitta någon skräckfilm som ingen hade sätt, men det gick inte riktigt... Så vi kollade på Schindler's List och den är så otroligt bra! De var lite skeptiska först att filmen var svartvit. Man stör sig lite på det i början, men ju längre in i filmen man kommer ju mindre märker man att den inte är i färg. Däremot är vissa delar i filmen i färg, vilket blir riktigt effektfullt. 
 
I vilket fall som helst så var gårdagen riktigt mysig och rolig. Jag gillar att överraska och göra fina saker för andra personer. Älskar att göra en annan person glad.
 
Lammrostbiff <3
 
Tangentbordet
 

Left 4 Dead 2

Igår fick jag äntligen tränat! Mördade mina ben genom att först cykla 40 min och sedan träna varenda muskel på dem. Tränade även axlar och sedan mage. Och idag har jag ont! Vilket känns riktigt skönt, men jag kan knappt gå. Idag hade jag tänkt åka och träna vid 12-tiden, men bussen var 3 min för tidig så jag missade den. Såg den åka mitt framför ögonen på mig... Jag hade planerat allt så att jag skulle vara hemma innan 3, eftersom vi hade tvättid då. Men i och med att jag missade bussen så skulle jag behöva ta en buss som går en halvtimme senare. Och då skulle jag få stressa på gymmet, och det ville jag inte! Så jag ska åka till gymmet lite senare ikväll när tvätten är klar. 
 
Grannen har stått och borrat i någon vägg hela dagen idag. Jag hade planerat att plugga och försökte göra det, men det går ju verkligen inte att hålla koncentrationen uppe! Jag får väl försöka göra det också senare ikväll. 
Imorogn fyller killen år! Jag har ju planerat rätt länge och har förberett en del så jag längtar massor! Jag tror jag längtar mer än vad han gör. Och jag är nervös också! Är ju lite rädd att han inte ska gilla presenten, men det hoppas jag att han gör!
 
Killen tvingade mig att spela Left 4 Dead med honom igår. Jag gillade inte det spelet alls, usch! Jag gillar inte filmer, serier eller spel med zombies. Det är bara äckligt. Inte att se dem bli dödade, det har jag inga problem med. Men jag får ändå en konstig och äcklig känsla i kroppen när jag kollar på sådant. Förmodligen mest för att det är "läskigt", även när jag alltid vet när något kommer hända. Läskiga saker är inte min grej! (Jag gillar inte skräckfilmer, eller spelet FEAR heller..)
 
 

Hålla igång

Upp 4 för att jobba. Trött Angelica... Men tiden på jobbet gick fort då jag stod och pratade med min arbetskamrat hela tiden. Man kan faktiskt stå och prata och jobba samtidigt, så extremt mycket koncentration behövs det inte. Det är ju monotont arbete så rörelsen sitter ju händerna. Man får ju såklart hålla koll på omgivningen samtidigt då saker kan gå fel ibland och inte sker som man vill. Men det går oftast bra! 
Efter jobbet mötte jag kille i stan och vi kollade lite skor innan vi åkte till Ikea. Köpte gardiner och gardinstänger (äntligen!) till vardagsrummet. Vi har inte hunnit fixa det än av någon skum anledning, men idag fick vi det äntligen gjort! Vi köpte även ett till skrivbord som vi ska ha i sovrummet då vi har lite problem när vi ska plugga. Vi ar redan varsitt skrivbord i vardagsrummet. Men då det är där vi spelar och vanligtvis är så känns det bäst att ha ett skrivbord i sovrummet också så att vi inte stör varandra ifall att någon av oss pluggar, som inför en tenta. 
När vi kom hem från Ikea gick jag och handlade. Hade extrema problem att ta mig till butiken då det blåste galet mycket. Det regnade, min påse jag hade tagit med mig blåste bord och mitt paraply blåste sönder. Jippi! Var otroligt frustrerad, men på vägen hem gick det bättre. Efter att ha ätit och spelat är jag nu dödstrött och ska nog sova om en stund. Har trotsallt varit vaken i 20 timmar nu. 

Ursäkter

Känns som att jag vill träna fler dagar i veckan än vad jag har möjlighet till. Kan inte dygnet ha fler timmar än 24? Då hade jag ju hunnit med så mycket mer! Jag åkte och hjälpte tjejen med matematiken idag och får panik precis innan jag ska åka eftersom jag inte hittar mina papper jag ska ha, trots att jag var bombsäker på att jag hade lagt dem på ett specifikt ställe. Men där fanns de såklart inte. Suck! Men det gick ju bra trots det. Kom hem vid 19 och insåg att jag inte skulle hinna träna. Varför? Behövde laga mat, vilket tar en stund. Sedan äta maten och åka till gymmet. I och med att jag jobbar imorgon och ska upp 4 så hinner jag inte träna ikväll. Skulle komma hem alltför sent, och jag behöver verkligen sova nu. Handlar om prioriteringar som alltid. Förhoppningsvis hinner jag hela helgen. Om inte annat så ska jag minsann ta mig tid till det! Mår verkligen inte bra när jag inte får röra på mig och ta ut mig som jag gör på gymmet. När maten är klar, vilket den är strax, ska jag sätta mig och kolla på Bones och bara mysa med mig själv. Killen åkte nämligen iväg till gymmet själv så jag är ensam hemma .

PBL

Första momentet idag är avklarat, och jag blev lika trött som vanligt efter vår PBL. Vi hade däremot mycket bättre struktur denna gången, så det är ju bra! Nu ska jag vara hemma i två timmar innan jag ska iväg och hjälpa en tjej med läxorna. Så det blir lite spel och lite lunch. När jag kommit hem ska jag laga mat lite snabbt och sedan åka iväg och träna, och sedan sova. Jobb imorgon igen! Jag gillar faktiskt att ha så mycket att göra. Det sociala livet faller inte riktigt bort heller då man faktiskt är social både på jobbet och i skolan. Så när man är hemma är det ju faktiskt skönt att vara lite ensam. Även om man kan umgås med andra kompisar också!
 
 

Transplantation

Veckans tema i vår PBL är transplantationer. Det är inte en dans på rosor att transplantera organ. Finns otroligt mycket saker man måste tänka på, och de flesta organ som transplanteras stöts bort av mottagarens immunförsvar. I dagsläget har man lyckats komma undan de problemen till viss grad då man kan ge mediciner som sänker immunförsvaret. Men i det långa loppet kommer "chronic rejection" att ske. De mest lyckade transplantationerna är ofta inom den egna individen, alltså att man flyttar hud från ett ställe på kroppen till ett annat. Eller transplantationer från föräldrar till barn, eller mellan två identiska personer (tvillingar). Mycket har med att göra hur lika individerna är genetiskt, eftersom generna kodar för proteiner som immunförsvaret sedan hittar och attackerar om de anses vara farliga (dessa proteiner är antigener). Detta ämne är riktigt intressant faktiskt och det är coolt hur kroppen och immunförsvaret reagerar. En process och funktion i kroppen som både är smart och livsnödvändig kan också leda till en persons död, i alla fall vad gäller transplantationer. Men också autoimmuna sjukdomar (om immunförsvaret attackerar kroppens egna organ). 
Just nu läser jag om hur T cellerna selekteras för, så att de blir lagom aggressiva och bara attackerar främmande antigener och inte den egna kroppens antigener. Det är ju nämligen ett problem som kroppen måste lösa. Sitter och försöker tyda en fin bild över hur selektionen sker och jag lyckas väl rätt bra! Men för många andra säger denna bilden inte alls så mycket...
 
 

Diablo 3

Om ca 3 veckor, eller 20 dagar släpps Reaper Of Souls, som är en expansion till Diablo 3! Blizzard har redan förberett en del och har uppgraderat det "vanliga" Diablo 3. De har tagit bort Auction House, eftersom man kunde köpa bra gear om man hade mycket med pengar. Nu däremot får man nöja sig med att hitta sin egna gear! I samband med att de tog bort Auction House så ökade de även magic find, så nu är det lättare att hitta bättre vapen och gear. De har även ändrat en hel del i menyerna och stor del av "layouten" i spelet, och jag gillar det verkligen! Mycket snyggare nu faktiskt. Lättare att använda vet jag dock inte, men om inte annat så lär man vänja sig rätt bra. Det är nog en hel del fler ändringar som har skett som jag inte sett än. Jag har inte direkt spelat det än utan har bara gått in och kollat snabbt, samt hört från kompisar. Ska bli spännande när Reaper of Souls kommer snart också! 
 
 

Heat

Jag älskar mina hörlurar och min datormus jag fick av killen i julklapp. Ljudet i mina hörlurar är grymt. Älskar att lyssna på musik med dem! Han är verkligen grym på att hitta perfekta presenter till mig! Eller så beror det på att jag är lätt att köpa presenter till; jag vill inte ha smink, kläder etc utan saker till datorn och spel istället. Lite lättare för honom att hitta rätt då. Jag däremot tycker det är otroligt svårt att hitta present till killen. Han är rätt så mycket svårare och jag vet nästan aldrig vad jag ska köpa till honom. Ofta önskar han ju sig saker, men det känns så obvious att köpa något som han önskar sig, även om det är det som han blir glad över. Han fyller år om 5 dagar och jag har världens ångest. Jag har köpt en grej som jag verkligen hoppas att han kommer gilla. Men det är aldrig lätt att veta! Som tur är finns det ju öppet köp och allt, men förhoppningsvis ska inte det behövas. 
 
I vilket fall som helst, jobbade idag och är helt slut nu. Hade tänkt träna, men jag har PBL imorgon, vilket betyder att jag måste plugga idag. Och när jag kom hem så däckade jag i sängen och sov några timmar, så min träning försvann. Ja, viktigt att träna, men skolan går före. Inget att diskutera. Jag har däremot torsdag, fredag, lördag och söndag på mig att träna. Och jag satsar ju på att träna minst 3-4 dagar per vecka. Så om jag tränar alla de dagarna så har jag uppfyllt mitt mål! Försöker ju verkligen hinna med så mycket jag kan, men det är bättre att jag tränar utan att känna mig stressad; gör alla övningar mer ordentligt då. Annars stressar jag bara för att skynda mig så att jag ska komma hem och plugga. Och det är inte bra! Man ska ta en sak i taget.
 
Underbara snygga gaming set!
 
 

Minimalt med sömn

Är fullt medveten om att det inte är bra att sova för lite. Men om man är pigg och mår bra av det, varför inte? Jag har varit vaken sedan 4 imorse och är fortfarande pigg. Jag borde vara dödstrött vid det här laget med tanke på att jag inte sov mer än 4-5 timmar inatt också. Det är lite! Jag ska jobba imorgon också och gå upp tidigt då med, och det verkar bli lika lite sömn inatt också. Försöker sova, men kan inte. Vad är det för fel på mig egentligen? Det är inte så att jag är orolig över något, eller tänker på en massa saker som gör att jag inte kan somna. Jag är bara inte trött! Jag förstår mig inte riktigt på min kropp... Ska väl försöka sova igen och hoppas att det går. Sedan får jag hoppas att jag är lika pigg imorgon som jag var idag, trots att jag inte kommer sova mycket. 

Jobb

Helt slut efter en dag med jobb! Men dagen gick fort för jag hade en trevlig jobbkamrat att prata med den största delen av tiden. Och alla vet ju att tiden upplevs gå fortare när man har roligt! Jag sov nog bara 4-5 timmar inatt, trots att jag lade mig tidigt. Men det berodde mest på att jag inte inte kunde somna. Trots att jag inte sov så länge vaknade jag innan klockan ringde och var pigg som en lärka på morgonen! Idag står plugg och tvätt på planeringen. Ingen träning dessvärre, och jag är verkligen riktigt taggad på att träna! Men jag hinner inte riktigt idag. Imorgon ska jag kanske också jobba på kvällen, men om jag inte gör det ska jag minsann träna efter mitt första jobbpass på morgonen. 
 
Innan jag börjar med något idag ska jag ta en powernap. Trots att jag inte var trött imorse är jag dock det nu, så det är bäst att jag vilar upp mig lite innan jag påbörjar något.

Dagens planer

Planerna för idag är att jag först ska åka en sväng till min mormor och hämta ett par brev och kolla på lite saker åt min mamma. Min mamma bor ju i Stockholm och jag är den enda dottern som är kvar i Göteborg och bor nära min mormor, så det är jag som får springa ärrenden åt min mor och mormor. Men jag har ingenting emot det, jag gillar att träffa och umgås med min mormor. Efter att jag har hälsat på henne ska jag ta och träna. Jag körde lite squats igår med en stång och vikter och det gick riktigt bra nu jämfört med tidigare. Jag gjorde aldrig klart min squat-challenge, men bara några dagar av den övningen hjälpte mig en hel del. Idag ska jag främst försöka cykla och sedan kanske träna triceps och bröst om jag orkar. 
 
Men nu ska jag fixa mig så att jag kan åka!

Party all night long!

Jag var helt slut i fredags! 3 timmar PBL med min grupp, och tro mig, det är tröttsamt. Vi är 8 personer som alla ska prata samtidigt. Hade varit bättre om man var färre faktiskt. Efter vår PBL åt jag snabbt lunch och åkte till jobbet. Gick bra att jobba, hade inte alls lika ont i ryggen som jag hade dagen innan, så det var ju bra! Men däremot fick jag en hemsk huvudvärk som satt i hela dagen. 
Efter jobbet åkte jag hem och lämnade mina grejer och mötte killen och det gäng som skulle ut vid Trädgårn. Snacka om lång kö alltså! De stod dessutom nästan längst fram så jag gick fram till dem och när vakten kom förbi så frågade vi om jag kunde få komma in med dem även om jag inte hade stått i kön. Från tidigare erfarenheter så är det i princip omöjligt att få komma in på det sättet, men vi pratade med vakten och vi var ca 15 pers (om inte mer) i ett sällskap så de lät mig gå in med dem. Skönt att slippa stå i den otroligt långa kön!
Väl inne tog jag och killen varsin drink. Jag var inte alls sugen på att supa för att bli full så jag drack en drink i början och sedan en till drink lite senare. Den andra drinken var så otroligt god! Jag dricker hellre för att det är gott, som en god drink, än en massa äcklig alkohol som smakar skit. Tycker verkligen inte att cider är särskilt gott längre, usch. Och jag hade riktigt kul ändå, även om jag inte var full. Så det är ju positivt! När vi hade lämnat krogen gick vi och köpte en kebab och sedan åkte vi hem. Jag brukar inte gilla kebab, men det var faktiskt gott! 
 
Så ja, det var min fredag. Jag var inte lite trött när vi kom hem sen. Somnade direkt! Och igår var vi duktiga och åkte och tränade! Vi bjöd även hem två kompisar till oss och åt lite taco och kollade film med dem. Det var riktigt mysigt och roligt! Kollade på The Wolf of Wallstreet och hade hört att den var bra. Den var väl helt okej, men den var jävligt lång, 3 timmar! Blev långtråkig ibland. Men Leonardo DiCaprio är en extremt bra skådespelare! Däremot fick jag ett hat mot karaktären han spelade. Han betedde sig som skit helt enkelt...
 
 


Instagram
RSS 2.0