Polymerase chain reaction

Är i skolan och väntar på att min polymerase chain reaction, eller PCR som det förkortas, ska bli klar. Man använder PCR för att amplifiera en specifik DNA sekvens. Genom att hetta upp DNA delas dubbelsträngen och specifika primers binder till ett område före och efter sekvensen. Ett polymeras bygger sedan på sekvensen med en av enkelsträngarna som mall. Sedan upprepas detta i flera cykler tills man har ett tusental till miljontals kopior. Med en gelelektrofores kan man senare separera de amplifierade DNA sekvenserna och man får fina band på en gel. Med hjälp av denna metod kan man ta reda på om exempelvis en mus har eller inte har den genotyp man letar efter. 

Jag gjorde detta tidigare idag men det visade sig vara för mycket DNA i provet så jag fick göra om det från början igen, men spädde först ut proverna med DNA så att koncentrationen blev lägre. Det är lite trist när det inte funkar första gången, men det känns som att det bara är så inom vetenskap och forskning. Ingenting fungerar någonsin! Och om det fungerar så beror det enbart på tur, inte skicklighet. 
 
Utöver att mina PCR och gelelektroforeser inte fungerar så går det väl ändå rätt bra på exjobbet. Jag har fått vävnad som jag har fått skära i, fixera och sedan bädda in i paraffin. Genom att bädda in en vävnad i paraffin kan man på ett väldigt lätt sätt göra sektioner och genomskärningar av vävnaden för att se hur den är uppbyggd. Detta kan också kombineras med att djuret först är genetiskt modifierat. Man kan då se vilka ändringar som skett i vävnaden när man tagit bort/lagt till en gen. Många har säkert sett bilder på vävnad i genomskärning i biologiböcker etc, men känslan när man får se vävnaden man förberett själv i ett mikroskop är obeskrivligt. Det är så otroligt häftigt! Det är sådana tillfällen jag blir 100% säker på att jag har valt rätt ämne att studera och jobba med. 
 
 

Ny lägenhet!

Efter att ha stått i bostadskö på Boplats i 1680 dagar och bosparat hos HSB i 13 månader, så har jag och min pojkvän äntligen fått en ny lägenhet! Det känns bra att ha fått en lägenhet såpass tidigt, med tanke på att vi måste flytta ut redan i juni när jag är klar med skolan. Är glad att vi slipper stressen med att få tag på en lägenhet. Det känns samtidigt som att vi hade en enorm tur som fick lägenheten, med tanke på att 718 personer hade sökt den. Så vi är otroligt tacksamma för att vi fick den! 

Lägenheten vi kommer flytta till är byggd 2013, en 2a på 51 kvm. Den är inte jättemycket större än vår lägenhet på 42 kvm, men sålänge det finns ett kök med bänkar så är jag nöjd! I den lägenhet vi bor i nu går det knappt att laga mat eller baka i köket eftersom att det bara finns en liten pytteliten diskbänk. Väldigt irriterande, med tanke på att jag älskar att baka, och lagar dessutom mat varje dag. 
 
Jag ser verkligen fram emot att flytta och jag vill göra det nu, men tyvärr får vi inte tillgång till lägenheten förrän om en månad, 1a december. Vi ska försöka flytta allt så snabbt vi kan eftersom att det både är jul och nyår i december, så vi vill gärna komma till ro i lägenheten innan dess. Och ju snabbare vi flyttar desto snabbare kan vi få iordning i lägenheten vi lämnar. 
 
Vi har en hektisk tid framför oss, men hjälp vad det känns bra ändå!


Instagram
RSS 2.0