Laboratory Animal Science!

Under mitt masterarbete som jag påbörjade i höstas så har jag fördjupat mig mer i histologi (läran om biologisk vävnad) och utvecklingsbiologi. När man studerar vävnad så behöver man använda flercelliga organismer eftersom att bakterier och jäst är encelliga (en individ - en cell). Så mitt arbete har gått ut på att studera vissa vävnader och organ i möss som är genmodifierade. Jag får dock inte hantera mössen själv eftersom att jag inte har någon utbildning i det. Jag har helt enkelt fått hjälp av mina handledare som har gett mig de kroppsdelar och organ som jag har behövt för mina experiment.
 
MEN!
Jag har äntligen fått börja den kurs man behöver gå för att få tillstånd att arbeta med djurförsök! Så jag har precis påbörjat den teoretiska kursen och ska, när jag är klar med teorin, gå en praktisk kurs där jag får lära mig att hantera mössen. Förhoppningsvis är det inte mycket svårare än att hantera hamstrar...
 
Det känns också som att mitt "intresse" är unikt bland molekylärbiologer och forskare överhuvudtaget. Många tycker visserligen att djurförsök är okej att utföra inom vetenskapen, och är även ett nödvändigt ont, men det är väldigt få som vill utföra dem själva. Förutom jag då. Men det är väl tur att det finns människor som jag, som kan göra sådant som inte andra klarar av. För hur mycket vi än tycker att djurförsök är fel så är det något som tyvärr måste utföras för att vi ska få ökad kunskap om olika typer av sjukdomar.
 
Sedan kan man ju diskutera om ett människoliv är mer värt än ett djurliv. Varför, varför inte? Kursen jag går nu tar upp mycket av de etiska frågor som existerar kring djurförsök. Men det känns faktiskt bra att utföra djurförsök i Sverige eftersom vi har såpass många djurrättslagar och för att utföra djurförsök krävs det att man utförligt berättar vad man tänker forska på, vilka metoder man tänker använda och hur många djur man tänker använda. Man ska dessutom hela tiden sträva efter att använda så milda metoder som möjligt så att djuret får lida så lite som möjligt och att använda så få djur som möjligt. Sedan kommer en kommitté besluta om man får tillåtelse till att utföra djurförsöket. Man jämför då hur mycket djurförsöket kommer ge till oss människor, och hur mycket lidande djuren kommer utsättas för. Under själva försöket sätter man dessutom djurets lidande före studien. Om djuret lider alldeles för mycket så avlivar man det, utan att ta hänsyn till experimentella resultat. 




Instagram
RSS 2.0