Äggstock

Var en snabbis på universitetet och kollade på våra äggstockar som vi hade färgat in medan labbhandledaren förklarade ett och annat. Efteråt fick vi se utrustningen/maskinerna de använder sig av för att göra små vaxkuber med äggstockarna i. Sedan "skivar" man upp kuben i mindre bitar. Man vill helt enkelt ha äggstockarna i genomskärning. 
 
Efter skolan gick jag till Scorett med skorna. De ska lämna in dem hos en skomakare så får jag tillbaka dem nästa vecka. Om det inte går att fixa så får jag nog en ny sko. 
 
Lite tveksamt i nuläget vad vi ska hitta på ikväll. Bio? Afterwork? Mys hemma? Får se!
 
 
Det man ser i bilderna nedan är helt enkelt en äggstock i genomskärning. De ljusare/vita "prickarna" är äggcellerna som håller på att "mogna". Första stadiet till en mogen äggcell är "primordial follicle". De är enbart en liten cell med nucleus och ett tunt lager cytoplasma runt och med omgivande granulosa celler. Dessa kan man knappt se. Alla flickor föds med dessa. Senare kommer de att aktiveras och mogna och gå igenom ett flertal stadier där fler och fler somatiska celler omger ägget, samtidigt som en liten vattenfylld blåsa bildas runt ägget och blir större och större. När ägget har växt klart och ägglossning sker kommer enbart ägget och några celler runt att lossna och föras ner via äggledaren. Om det inte finns spermier som kan befrukta ägget kommer det dö och rensas ut av kroppen - menstruation. 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Instagram
RSS 2.0