Lär barn respekt och tolerans

Jag läste precis en text om en mamma som hade tagit med sig en son till en skobutik för att de skulle köpa ett par skor innan hans första dag på dagis. Sonen vill köpa ett par rosa skor och mamman förklarar för sonen att de skorna egentligen var för tjejer. Sonen svarar att han inte bryr sig och att "ninjas can wear pink shoes too". När han väl går till sitt dagis får han komplimanger av de andra barnen för sina fina skor. Mamman lägger senare upp en bild på facebook på sin son och skorna och får otroligt mycket kritik av sina facebook-vänner som tycker att det är fel. En person skrev till och med att detta skulle göra sonen homosexuell.
 
Hur kommer det sig att dagisbarn har mer acceptans än vuxna? Ofta läser man på bloggar, forum eller i insändardelen i tidningen att folk skriver att man ska låta sina barn klä sig hur de vill. Om en pojke vill ha rosa kläder, låt honom ha rosa kläder. Andra svarar då: "MEN DU KAN JU INTE LÅTA DIN UNGE KLÄ SIG HUR DEN VILL! DEN KOMMER BLI MOBBAD!"
 
DU som förälder har ett ansvar som alla andra föräldrar att lära ditt barn vad som är rätt eller fel. Lär ditt barn att vara accepterande och ha respekt mot andra, så kommer det att respektra och ha tolerans mot andra människor. Sitt inte och säg att andra personers barn inte får ha på sig det ena och det andra; lär ditt barn istället att acceptera och respektera de barn som inte vill se ut som alla andra. 
 
Barn är som vita oskrivna blad när de föds. De har ingen kunskap om något, de har ingen erfarenhet och de kommer lita på dig som förälder fullt ut. Vad du lär ditt barn kommer ditt barn att ta till sig. Om DU och andra föräldrar tycker att annorlunda människor är konstiga kommer ditt och andra föräldrars barn också tycka det. NI är anledningen till att era barn kommer att mobba de som är annorlunda. NI är anledningen till att ett barn som gillar en viss färg eller en viss typ av kläder kommer att bli utsatt för mobbing. Det gäller detsmma när det kommer till rasism. 
 
För att bli av med en sjukdom måste man behandla sjukdomen, inte lindra symtomen.Gå till botten med varför barn mobbar istället för att hindra barn som vill vara sig själv att få vara det. Problemet ligger inte i att vissa barn inte är som andra barn, problemet ligger i uppfostran hos de barn som väljer att trycka ner och håna andra barn. 
Ytterligare något man kan dra till detta är kvinnor som blir våldtagna. Istället för att tala om för kvinnor att de inte får klä sig hur de vill; att de måste täcka sig för att inte bli våldtagna är inte lösningen på problemet. Lösningen är att ta tag i uppfostran av pojkar. Analysera varför män våldtar och ta reda på vilka faktorer som leder till att en man väljer att göra det. Lös det riktiga problemet istället! Självklart kommer man aldrig kunna bli av med problemet till 100%, men bara att minska det är en framgång. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Instagram
RSS 2.0