Fritid!?

Vad gör folk på sin fritid egentligen? Jag blir väldigt uttråkad när jag inte har något speciellt att sysselsätta mig med, som idag. Visst, det är skönt att inte vara tvungen att plugga, men samtidigt vet jag inte riktigt vad jag ska göra med tiden som jag får över.Jag har legat och läst, spelat, lagat mat och tränat. Däremot tröttnar jag på att läsa för länge, och detsamma gäller spel. Och sedan sitter jag där och funderar vad jag ska göra med resten av tiden. Men nej, jag ska inte klaga. Jag ska njuta så länge det varar! Jag var dessutom en bra stund på gymmet och körde både kondition, bröst och triceps. Jag tränade lite senare på kvällen, från typ 10 till halv 11, och det var helt tomt! Någon enstaka person var väl där men i övrigt var det tomt och jag älskar att träna när det inte är någon där. Alla maskiner är tillgängliga och man slipper vänta på sin tur! Jag ska verkligen försöka hålla igång mina träningsrutiner nu. Det är lite svårt när man blir sjuk och sedan har tentor och andra uppgifter i skolan som ska fixas. Jag jobbar dessutom vissa helger, så det blir inte mycket tid över till det. Och sedan är jag väl kanske lite lat ibland och orkar inte träna... Jag måste verkligen jobba på att skaffa bättre disciplin! 
 
..men det får jag ta en annan dag, dags att sova!

Chillvecka!

Hade tenta i fredags, woho! Så jag är äntligen klar med genetikkursen. Det var en riktigt intressant kurs och rolig att läsa. Läraren för första halvan av kursen hade dessutom ett bra upplägg på föreläsningarna som var relativt tight kopplade med laborationen vi gjorde. Resten av kursen var däremot lite klurigare med kvantitativ genetik och populationsgenetik. Man kan räkna en del på hur stor chansen är att en enda liten mutation fixeras eller elimineras i en population. Man kan även räkna på allelfrekvenser i en population och hur mycket inavel det är i en population. Mycket beräkningar med andra ord! Vi hade även en vecka där vi gick igenom DNA mutations and repair och Genetic evolution/Human evolution. Mutationer i DNA och hur dessa repareras är sådant vi lärde oss för flera år sedan så det var relativt lätt. Men evolutionen av människan är lite knepigare och känns dessutom lite mer flummig. Det finns mycket att jämföra med andra arter för att kunna bestämma hur länge sedan vi blev en egen "art". Som sagt, flummigt. 
 
Nu har jag i alla fall påbörjat min näst sista kurs innan jag påbörjar exjobbet. Den heter "Prokaryot molekylär mikrobiologi" och vi har totalt 3 föreläsningar i hela kursen. Resten av kursen kommer innehålla tre case-studies per vecka samt ett labprojekt som är lite mer "såhär gör man i verkliga livet". Case studies innebär att två personer får en artkel de ska läsa och förstå och sedan ska de hålla en "lektion" för klassen. Alla i klassen ska även ha läst samma artikel och under tiden som presentationen/lektionen pågår ska en diskussion med läraren och eleverna pågå under korta pauser i lektionen. Man blir lite mer aktiv under kursen när man hela tiden måste plugga. Tentan i slutet av kursen kommer bara vara 20% av slutbetyget dessutom. Om tentan skulle ha större roll under kursen så blir det ofta att man pluggar för att klara tentan och inte för att lära sig för livet. 
 
Denna veckan kommer dock inte att innehålla något plugg. Hade första föreläsningen idag som innehöll väldigt mycket repetition från tidigare kurser. Tror även att föresläsningen imorgon också kommer göra det. På fredag ska vi gå igenom vad labben handlar om. Att vi inte börjar direkt med labbar och case studies beror på att läraren väntar tills hon vet exakt hur många som ska gå kursen eftersom att schemats upplägg är beroende av antal studenter i klassen. Jag kommer med andra ord ha en rätt lugn vecka, och det känner jag att jag förtjänar! 
 
 


Instagram
RSS 2.0