Whole mount in situ hybridisation
Kursen i utvecklingsbiologi är avslutad! Visserligen förra fredagen då jag hade tenta. Har den senaste veckan haft två korta föreläsningar i den nya kursen "Bioinformatik och funktionsgenomik", som handlar i princip om sekvenser i databaser.
Under labben i utvecklingsbiologin fick vi två dräktiga möss som var avlivade och uppskurna. Vi tog ut livmodern ur dessa och började sedan att skära ut alla embryon som fanns där. Embryona var ca 13,5 dagar gamla och man kunde se tassarna, öronen, ögonen, svansen etc på dessa små embryon, som ändå var nästan lika stora som en ärta.
Vi fick också under labben märka RNA-strängar som är komplementära till mRNA för en gen. När dessa märkta RNA-strängar binder till transkriptet kommer en färg uttryckas. Detta används för att ta reda på var en gen uttrycks. Där genen uttrycks blir det blått.
Så det var det vi gjorde, och ett par dagar senare, efter att våra embryon hade färgats in fick vi se dem i mikroskopet.. Uppdraget var att ta reda på vilken gen detta var, genom att se var den uttrycktes.
Otroligt rolig och spännande laboration! Kan låta hemskt att möss avlivades för att vi skulle få laborera. Men detta gjordes i utbildningssyfte och vi molekylärbiologer kommer tillföra mänskligheten en hel del i framtiden!
Kommentarer
Trackback