Mutanter!

Hemma och ska laga mat! Blev en lång dag i skolan. Kom hem för en liten stund sedan. Ska äta revbensspjäll ikväll och sedan har jag bunkrat upp med popcorn, chips, choklad och Red Bull! Ska kolla lite serier och bara mysa! 
 
Labben idag var rolig. Vi skulle leta efter mutanter och hitta runt 9 av 400 kolonier. Vissa plattor var helt utsmetade, men vi hade iallafall lyckats med "kopieringen" av plattorna. När vi hade hittat våra kolonier skulle vi stryka ut dem på varsin platta. Det fanns för få plattor av vissa så vi fick stryka två kolonier på en platta. Nu när mutanterna är isolerade ska vi se om de verkligen var mutatanter, och ska försöka isolera transposonerna som är insatta i genomet på dem. 
 
Här är en MacConkey-platta med maltos. Bakterier som inte kan växa på maltos, eftersom att de saknar vissa enzymer, använder en annan energikälla som finns på plattan. Men när denna bryts ner ökar pH-värdet, vilket leder till att det blir ljusare runt cellen. Den röda färgen på plattan är helt enkelt en pH indikator. 
Här kan man se en muterad bakteriekoloni. 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Instagram
RSS 2.0