Bröstcancer

Hade sista föreläsningen idag, innan tentan, som handlade om bröstcancer. 
Risken att drabbas av bröstcancer någon gång i livet är 1/9, med andra ord 11%. 7000 kvinnor varje år drabbas av det, och varje år drabbas ca 40 män. Medelåldern på de som drabbas är 64 år. 80% av de som drabbas överlever minst 5 år. För ett antal år sedan var den procenthalten väldigt mycket lägre, just för att man idag utför mammografiska undersökningar i större utträckning (undersöker brösten), samt genom att man har kommit långt i forskningen. Men tyvärr dör 1500 kvinnor av bröstcancer varje år. Oftast beror det på att man har upptäckt tumören försent. Så för sitt eget bästa är det bra att gå på mammografiska undersökningar. Man kan oftast inte känna en knöl i bröstet förrän den är för stor och då kan leda till metastaser (den dödliga formen). Med mammografi kan man uppäcka cellförändringar i ett tidigt stadie. 
 
Det är riktigt intressant att läsa om cancer och nu bröstcancer. Inte bara för att jag tycker att det är "coolt" (nu syftar jag inte på att jag tycker det är coolt att folk drabbas av cancer, utan hur cellerna kan muteras såpass mycket att de slutar lyssna på andra signaler och kör sitt egna race), utan också för att det är intressant att läsa om hur man behandlar tumörer och hur långt man har kommit i forskningen. Vilka problem man har löst och vilka problem som kvarstår. 
 
Det är otroligt viktigt att forska på sjukdomar och även cancer. Dessvärre kommer man aldrig hitta en "mastercure" för cancer, alltså en medicin som klarar av att tackla alla typer av tumörer. Det finns otroligt många orsaker till att en tumör uppstår. Det är inte heller en enda mutation som uppstår utan det är otroligt många som måste ha uppkommit för att cellen ska kunna överleva men samtidigt ignorera externa signaler. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Instagram
RSS 2.0