Nokia <3

Jag minns när jag var 8-9 år gammal och Nokia 3310 var en sprillans ny telefon. Den hade alla funktioner man behövde; ringfunktion, sms och snake 2! Först några år senare, när jag var 11 år fick jag en egen Nokia 3310. Men att både smsa och ringa med den var dyrt, så det var bara något man gjorde om man verkligen behövde. Och att överhuvudtaget ha en mobiltelefon på den tiden var lite av en statusgrej.

När jag fyllde 12 år fick jag en ännu nyare telefon, Sony Ericsson K500i som man kunde fotografera och filma med! Den var även i färg och kunde spela upp MP3 filer. Med den kände man sig supercool! Dock var det ju en Sony Ericsson - en av de absolut sämsta mobiltillverkarna, och "styrspaken" gick sönder. Tillslut föll hela mobilen isär.
När jag var 14 år fyllda fick jag en ny mobil, igen! Denna gången en Nokia. Den hade tyvärr ingen kamera, men man kunde göra det allra viktigaste med den; smsa!

Men sedan skaffade min far en Nokia Xpressmusic -  en mobil med touch! Jag blev kär med en gång och satt konstant med hans mobil. Tillslut efter mycket jobb och slit hade jag råd att köpra den själv! Den hade så otroligt bra ljud! Och den var faktiskt en av de första smartphones som kom ut. Dock var väl inte direkt OS, Symbian, i mobilen något speciellt att hänga i julgranen. Men det var bara något man lärde sig leva med.

Och så kommer vi till det största misstaget lilla jag någonsin gjort; Jag köpte en iPhone 4. Apples produkter är väldigt "cleana" och snygga - till det yttre. Själv har jag bara haft en iPhone 4 och en iPod 2. Men snälla någon. Vem kom på att bara ha en enda knapp!? iPhone överhuvudtaget är en statusmobil som man skaffar för att alla andra har den. Det är en mobil för personer som inte har någon aning om vad de vill att deras mobil ska ha, och det är en telefon för personer som inte klarar av att hantera fler än en knapp. Allt i en iPhone är låst. Det är ytterst få saker man kan ändra.

Jag är en person som älskar styling. Inte styling när det gäller kläder eller inredning, utan styling i exempelvis en dator eller en mobil. Att inte kunna ändra något annat än bakgrundsbilden vad gäller styling är katastrofalt! Man har dessutom ytterst få ringsignaler att välja mellan, och för att kunna leka med mobilen "utan för ramarna" så blir man tvungen att göra en jailbreak på telefonen, vilket faktiskt kan förstöra mobilen.

Enda fördelen med att ha en iPhone är väl att alla har en (eftersom den är så överdrivet mainstream) och för att det verkligen finns alla appar till den. Men sedan kan man fråga sig; Behöver jag verkligen alla appar?

Iallafall. Två månader efter att jag köpte min iPhone 4 tappar jag den på marken (fast den snarare gled ur fickan), och glaset sprack. Jaha. Okej. En mobil som går sönder så fort man tappar den på marken känns ju stabil! Jag anser faktiskt att en mobil ska vara tålig och ska tåla att tappas utan att gå sönder. Man ska inte behöva klä in den i massa fodral och skydd för att den inte ska spricka. Så nej, iPhone 4 var faktiskt ingenting för mig. Jag tröttnade rätt snabbt på mobilen och tyckte inte att det var särskilt värt att laga skärmen för 2000 kr.

Och nu kommer vi till min sjätte mobil. Nokia Lumia 800. Att jag valde att köpa den mobilen var framförallt för att det var en Nokia. Jag har haft 3 Nokiamobiler tidigare och jag har aldrig varit missnöjd med dem! Men nackdelen med de tidigare Nokiatelefonerna var att deras OS, Symbian, verkligen sög. Nokia Lumia 800 har dock, som tur är, inte Symbian, utan istället Windows 7,5! Okej, ett nytt OS. Är det ändå inte säkrare att välja en mobil med Android då? Jo, kanske. Men jag blev faktiskt otroligt kär i Windows 7,5 på Lumia (hade visserligen inte ens prövat mobilen eller det OSet innan).

Stora fyrkantiga ikoner, lätt att sortera dem och söka bland dem. Extremt effektiv kontaktsamling där man kan länka sin telefonkontakt till dess facebookkonto, samt emailkonto. Bland meddelanden kan man om man väljer att vara "online", chatta med personer på Facebook eller MSN utan att ens behöva ha en app för varken Facebook respektive MSN. I kalendern kommer evenemang man anmält sig till på Facebook upp, utan att man ens behöver skriva in det själv. Det synkas helt automatiskt. Men bäst av allt är nog ändå Officepaketet. Det är helt underbart att kunna öppna docx dokument i mobilen utan att man behöver omvandla den till PDF. Det är också helt underbart att man utan att behöva ta upp datorn och starta den för att nå Excel, istället kan öppna Excel i mobilen och därmed räkna ut långa beräkning. Officepaketet är för mig som universitetsstudent guld värt!

Nackdelen med att ha en WP7 mobil är dock att det finns ytterst få appar till den. Men sedan kan man ju verkligen fundera på om man verkligen behöver ha alla appar som finns. Jag känner att jag klarar mig med de få appar jag har. Jag har timer, miniräknare, Officepaktetet, Adobe Reader, Meddelandefunktion, Facebook, Email, Kalender, Spotify och Wordfeud etc. Mobilen är ett redskap för att underlätta vardagen. Det ska inte vara en pryl man ska sitta konstant vid i timmar för att spela tråkiga spel på.

Med andra ord. Det mobilmärke jag älskar allra mest är Nokia. Det är tåliga mobiler som håller i vått och torrt. Det är mobiler med smarta lösningar. Och min Nokia Lumia 800 underlättar allt för mig i vardagen.

Estetaren inom mig

Inom naturvetarvärlden så sägs dagligen skämt om estetare och samhällsvetare. Så som "Varför kan man inte derivera en samhällare?" och "Varför kan inte estet vara en derivata?". Kort och gott så "gillar" inte naturvetare estetare. 

Själv har jag alltid älskat musik. Och fram tills dess att jag var 16 lyssnade jag bara på klassisk musik. Det var inte förrän Spotify kom och öppnade upp musikvärlden för mig som jag hittade exempelvis Skillet. Det var en bra kombination av klassiskt och rock. Och allteftersom tiden gick drogs jag mer och mer åt rocken. Nu lyssnar jag på Skillet, Red, Seether, Papa Roach, Blindside, Switchfoot etc.
Men jag har inte heller bara lyssnat på musik i mitt liv utan faktiskt spelat fiol sedan jag var sju år gammal. Gick även på pianolektioner när jag var yngre men slutade av någon anledning. Det jag lärde mig på de lektionerna har iallafall följt med mig till idag och jag har på egen hand lärt mig spela flera låtar med hjälp av noter jag hittat. Den andra delen av estetaren inom mig älskar fotografering!
De senaste dagarna har jag av någon konstig anledning blivit extremt kreativ. Satt i flera timmar under påsken hemma hos min mor och far och försökte lära mig "Comptine d'un autre été" av Yann Tiersen. Efter ett dygn kunde jag hela låten utantill. Men självklart är det bara flowet i låten som jag måste arbeta lite mer med. Jag har även börjat spela fiol igen, vilket jag inte gjort sedan i december! Även kameran har jag greppat flera gånger! Jag hoppas verkligen att denna kreativitet ska stanna kvar hos mig ett tag till. Mår så bra när jag får vara kreativ!
Fick för mig att fotografera igårnatt och här är resultatet! Bilden är inte av bästa kvalité (det är faktiskt svårt att fotografera sig själv) men jag jobbar på att bli bättre på att fotografera mig själv med stativ och fjärrutlösare! Måste nog skaffa bättre ljussättning också...


Addiction

Jag tror vi alla har någon slags hobby som har stor betydelse för oss. Något som är unikt för en själv och är utmärkande. För mig var det att samla på femtioöringar, vilket jag gjort sedan 8 års ålder. Jag fick 6 st av min farfars bror, som var min "fjäskarkompis", och jag tyckte att de var jättemånga! Då bestämde jag mig för att samla på dem. Och tio år senare hade jag över 1300! Och hade förmodligen haft fler om inte silverfemtioöringarna hade samlats in några år tidigare. Nu har jag dock bara en femtioöring från varje år kvar, då de samlades in förra året.

Men för fyra år sedan lärde en kompis mig att lösa Rubiks Kub. Jag satt med den konstant. Jag skaffade en 2x2x2 kub och lyckades lösa den. Därefter skaffade jag en 4x4, 5x5 och tillslut en 7x7 kub. Och lyckades med mycket slit att lösa dem med. Jag blev besatt av det färgglada pusslet!
Det finns fortfarande fler olika slags kuber att lösa, men jag har även börjat samla på föremål som ser ut som kuber.
Jag beställde även en canvastavla med en bild jag fotat på mina kuber i storleken 60x90 från SmartPhoto. Blev riktigt nöjd med tavlan då jag var osäker på hur bra kvalité det var på bilden. Men den blev faktiskt bättre än vad jag trodde att den skulle bli!
Nedan finns några av de nya kuber jag har köpt. De jag har inte har med på bild är en Rubiks Kubmugg och en saltkvarn i form av en kub.
Canvastavla

Skewb
Rubik's Twist

Väcklarklocka / Sparbössa

Dammet har lagt sig

Tiden går verkligen fort! Har redan gått fyra månader sedan jag flyttade hemifrån, och det går faktiskt riktigt bra! Har inte hänt så speciellt mycket förutom det gamla vanliga.
Har klarat alla tentor jag skrivit hittills och har bara en kurs kvar, och därmed bara en tenta till att klara av! Kursen är dock rätt stor på 15 hp och pågår i två månader. Men å andra sidan är den väldigt intressant och handlar om gener och signaler, samt om olika modellorganismer man använder inom forskningen.
Men även om jag är otroligt intresserad av det jag studerar just nu så har jag börjat fundera på om forskning verkligen är något jag vill hålla på med. Att forska i sig verkar riktigt roligt, men det är vägen dit som är jobbig. Tydligen så måste man ta kandidatexamen (3 år), masterexamen (2 år) och slutligen doktorera som även det tar ett antal år.
Förutom att forska på DNA och läkemedel så har jag faktiskt funderat på att läsa rättsmedicin. Trodde att jag skulle vara tvungen att hoppa av programmet för att gå ett annat program. Men tydligen så kan jag läsa kandidatprogrammet i molekylärbiologi (3 år) för att sedan läsa ett masterprogram i forensisk vetenskap (2 år). Däremot är den utbildningen i Uppsala, men två år verkar inte så farligt länge att vara borta från Göteborg.
Men det är först om två år som jag kan söka till denna utbildning och det kan ske mycket på den tiden, så jag får väl se vad jag bestämmer mig för att göra.
Är i vilket fall som helst glad över att jag redan nu, som 19 åring, har hittat det jag vill hålla på med i resten av mitt liv.


Instagram
RSS 2.0