Valborg

Vetenskapsfestivalen är slut! Eller ja, den avslutades i söndags faktiskt. Mycket sorgligt! Saknar verkligen att få dela med mig av min kunskap, att lära ut och träffa massa nyfikna barn som ännu inte är förstörda. Jag älskar verkligen att se den nyfikenhet och energi som de har. De har verkligen viljan att lära sig, och jag känner verkligen igen mig i dem. Jag är så otroligt glad att jag själv fortfarande är så nyfiken och vill lära mig. När man kollar på de äldre barnen finns fortfarande lite av nyfikenheten och viljan kvar, men det är inte alls så mycket som i de yngre barnen. Det är synd att skolan och samhället förstör barnen så som det gör.
 
Nu är jag i vilket fall som helst tillbaka vid skolbänken igen! Ingen höjdare. Fick en tanke idag om att hoppa av kursen jag går, för den är verkligen pain in the ass... Biologi och matematik (statistik) fungerar inte ihop. Matematik som man inte tillämpar, utan bara vanlig ren matematik älskar jag! Men när man ska börja räkna med biologi... Uteslutet! Tyvärr (eller bra) kan jag inte hoppa av kursen då jag redan har gått en månad i den och det är en månad kvar till tentan. Kan inte bara börja läsa en ny kurs hur som helst och behöver ett visst antal poäng för att få börja plugga i 3an. Måste med andra ord ha läst ett visst antal kurser för att komma in på kurserna i höst. 
 
Men från det ena till det andra; det är Valborg och snart cortègen, den där underbara Göteborgs-traditionen! Ska stå och kolla på den, oavsett vilket väder det än är idag! Men får verkligen klä på mig varmt och ta med mig ett paraply, in case of rain
 
Nu ska jag spela Starcraft 2 en snabbis, innan jag ska äta, duscha och fixa mig inför kvällen!

The moment of "aww"!

Jobbade på Experimentverkstaden idag, igen, och under mitt första pass var jag i Batik-stationen. Under det andra passet fick jag inte välja vilken station jag ville vara i så jag hamnade i "Klimatspelet". I den stationen finns det sex olika frågor. Den första frågan löd; "Har du rest med flyg det senaste året? Isådanfall var?". De tre alternativen var; A Inom Sverige, B Utanför Sverige, C Utanför Europa. 
Beroende på vilket alternativ man tar (som självklart ska stämma) så får man ta ett visst antal "ploppar" och lägga i sin korg. Man går efter alla sex frågor tills man kommer till målet. Där väger man sin korg med ploppar och vågen talar om hur många kilogram koldioxid man släpper ut per år. Medelsvensken släpper ut 6 ton koldioxid per år, medan medelbefolkningen i hela världen släpper ut 4 ton. Målet är dock att utsläppet ska vara max 2,8 ton per person och år. 
 
Men mot slutet av dagen började det bli allt tommare i betonghallen och vi som var stationerade vid Klimatspelet hade ingenting att göra. Så lilla jag smet in till Batiken och satte mig där med barnen och hjälpte dem med att trä på gummiband på sina tröjor och tyglappar. Där träffade jag två små flickor på 8 år som var hur söta som helst! När jag pratade med dem sade den ena; "Åh, vilken fin röst du har!" Jag blev paff, inte riktigt det människor brukar kommentera på. Lite senare hade jag hjälpt dem att färga, skojat och skrattat med dem tills de pratade med sin lärare och sa att de ville gå till stationen "Släng dig i väggen". Jag sa att det var en bra idé och skulle göra det, varpå samma tjej svarar; "Men jag vill inte lämna dig!".
 
Lite senare när de skulle gå iväg går hon iväg några steg ifrån mig, vinkar, men tvekar. Hon springer tillbaka och kastar sig över mig och ger mig världens största kram!

Mitt hjärta smälte.
 
Jag blev nästan tårögd! Det är så otroligt roligt att man kan göra ett så bra intryck på så små barn. Jag älskar mitt jobb på Experimentverkstaden för Vetenskapsfestivalen. Att få lära ut det jag älskar mer än något annat till så många nyfikna barn jag har träffat den senaste veckan. 
Jag har med andra ordet det bästa jobbet! 

Lakritsfestivalen

I lördags gick jag upp halv sex på morgonen för att fixa mig inför lakritsfestivalen. Jag skulle vara vid Annexet vid Globen halv 9 för att börja "klä på" mig klänningen som skulle vara gjord i ballonger. Hon som gjorde klänningen finns här; http://www.ballongmagi.se/, och är helt grym på att göra olika figurer med ballonger, men ja, även klänningar. 
När folk började släppas in till festivalen var klänningen klar. Jag gick runt inne på festivalen med klänningen och ett par snygga klackskor. Efter en stund fick jag dock ont i ryggen av att gå runt och stå upp hela tiden. Sedan fick jag även jätteont i fötterna. Men jag höll ut i fyra timmar med skorna. Därefter bytte jag till converse som var helt klart mycket lättare att gå i. 
 
När jag gick runt var det väldigt många som vände sig om och kollade. Folk pekade, men gick även fram och kommenterade och frågade ifall att de fick ta kort. Det var hur roligt som helst att få så mycket uppmärksamhet! Efter en stund blev det dock jobbigt. Folk skulle ta kort hela tiden. Vad jag än gjorde, så jag kunde inte ens äta mat ifred! 
 
Men det bästa var ändå all lakrits! Det var väldigt många utställare som hade många olika smakprov. Efter ett par timmar på festivalen var jag illamående av all lakrits jag hade stoppat i mig. Jag blev riktigt bortskämd av utställarna. Det fanns även en man som målade porträtt av människor. Jag gick fram till honom och fick ett porträtt målat, i lakritssås!
 

Min helg på lakritsfestivalen kan verkligen beskrivas som underbar! Det var som ett besök i paradiset! 
 
 
 

Intervju

Äntligen har alla mina jobbansökningar gett resultat! Sökte jobb på Gothia Towers som housekeeper då jag tidigare har jobbat på Elite Plaza som det. För några timmar sedan fick jag ett mail om att de vill att jag ska komma på intervju! Jag är hur nervös som helst, även om intervjun inte är förrän om en vecka. Det är allt eller inget. Måste som jag tidigare sagt få ett jobb så att jag kan klara mig i sommar. Jag får helt enkelt hoppas på det bästa, vara mig själv, visa allt jag kan och visa hur noggrann och ambitiös jag är! 
 
Tidigare idag har jag varit på föreläsning om gene prediction, det som den kommande labben handlar om (som jag förövrigt måste fixa klart ikväll...). Därefter hade vi problem solving där vi fick ett problem som vi skulle lösa gruppvis. Efter det åkte jag hem, åt god mat och lyckades få iväg mig själv till gymmet! Efter gymmet tog jag en liten avstickare till mormor för att hälsa på men också för att hämta ett par saker som min mamma hade glömt där. Dagen har med andra ord var hektisk! Nu är det dock dags för mig att ta tag i den där jäkla practicalen...

Bioinformatik

Bioinformatik är verkligen inte min grej! Visst, det är bra att ha, och det finns massvis av jobb inom det. Men herregud vad tråkigt, och jobbigt det är! 
Föreläsningarna är rätt så långtråkiga, med eviga "slides" om hur vissa databaser fungerar och hur man använder dem. Det värsta är sedan när man själv ska använda dem, under s.k "practicals"; motsvarande laborationer, fast man sitter vid datorn istället. Man får ett antal uppgifter, med länkar till olika databaser. Uppgifterna är oftast att man med hjälp av de olika databaserna ska ta fram olika slags information om en gen, organismen, hela genomet, homologer, proteiner etc. Det finns hur mycket olika saker som helst att göra! Men det är jobbigt och man tappar lätt bort sig. Man måste dessutom lära sig att förstå alla olika förkortningar och hur databasen fungerar. 
 
Jag och min labbpartner försöker oftast genomföra dessa practicals innan vi har dem, bara för att slippa sitta i timmar i en trång datasal med dålig luft. Jag ska träna idag och slutade vid 3 så jag stannar kvar i skolan tills dess. Har till och med mig mat som jag ska äta innan träningen. Hade tänkt börja med att göra vår practical, men damn vad komplicerad den är! Oftast uppdateras databaser med jämna mellanrum så det man ska hitta på en sida, med uppgifter från förra året, brukar inte finnas. Men antar att det bara är att kämpa på... 
Lägger upp en bild som visar lite hur det kan se ut på en databas. Detta är från GENSCAN med en DNA sekvens på över 30 000 baspar. Man söker på "arabidopsis" och sedan "vertebrae" för att jämföra "outputs" som är olika "predictions". Ja, jag vet, jag förstår inte heller särskilt mycket av det... 
 
 
 

Lakrits!

Tågbiljett är fixad upp till Stockholm nu på fredag! Ska hälsa på familjen samt gå på lakritsfestivalen på lördagen. Jag hade anmält mig till att vara "modell" på lakritsfestivalen, åt en person som gör roliga saker med ballonger. På lördag ska hon göra en klänning i ballonger, som jag ska få gå runt i! :D 
Jag har sedan ett antal år tillbaka velat gå på lakritsfestivalen, och nu är det äntligen dags! Längtar så oerhört mycket! 
Under veckan blir det dock att skriva på grupparbetet som ska in nästa torsdag. Ska skriva om en bakterie (Streptococcus pyogenes), och om dess livsstil och hur man sekvenserade bakteriens genom. Denna bakterie ger ofta upphov till halsfluss, men kan även ge upphov till necrotizing fasciitis, vilket menas med att bakterien är "flesh-eating". Den växer under huden som i princip ruttnar och ramlar av. Otroligt mysig bakterie! :D

Nu är det i vilket fall som helst dags för mig att packa väskan och dra och träna, ciaao! (:

Experimentverkstaden

Första dagen på jobbet igår, och det var hur roligt som helst! En av stationerna på experimentverkstaden, där jag jobbade igår,  heter "Bada i batik". Där får man en vit tygbit, gummiband, klädnypor och figurer i trä. Det man ska göra med detta är att exempelvis vira ihop tyget och snöra gummibanden hårt runt. Man kan även sätta fast klädnypor i tyget, eller sätta två träbitar mot varandra, med tyget i mellan, och med hjälp av gummibanden snöra ihop dem riktigt hårt mot varandra. Därefter doppar man detta i en färglösning som innehåller indigo en liten stund, och därefter tvättar man av färgen från tyget. När man tar av gummibanden, klädnyporna eller träbitarna så har man fått riktigt coola mönster på sin tygbit!
 
Vetenskapsfestivalen börjar först på måndag, imorgon, och så även Experimentverkstaden. Men igår var en liten tjuvstart då det kom ett gäng mattegenier, Euromath, som skulle tävla i matematik här i Göteborg. Dessa ungdomar var lite äldre än de som barn som annars kommer komma till experimentverkstaden. De var inte heller från Sverige, utan några kom från Kazakstan, Iran etc. Det var riktigt roligt att prata engelska, samtidigt som det var en liten utmaning då man inte är så van vid att helt kommunicera på engelska. Men efter en stund lärde man sig vad man skulle säga utan att haka upp sig och säga fel. 
 
 
Jag har med andra ord världens roligaste och bästa jobb! Synd att det bara pågår i två veckor, en gång om året. Hade kunnat hålla på med detta året om!

Jobbsökande

När det kommer till att söka jobb får man verkligen inte vara kräsen. Vet inte hur många jobb jag har sökt till sommaren. Har gått ut och lämnat CV, mejlat och frågat om de söker något och ja. Har hållit på en hel del med andra ord, utan att få napp. Det är lite panik det där med att fixa sommarjobb. Jag bor inte hemma så jag behöver jobba för att kunna betala hyran, mat etc. Tur för min del är iallafall att jag har sparat massa pengar sedan i höst att ha nu i sommar ifall att det totalt skiter sig. En viss del av dessa pengar kommer att gå till resan jag ska göra i sommar, medan resten får vara till min överlevnad. Kommer förmodligen kunna spara mer nu när jag ska jobba i slutet av april på Vetenskapsfestivalen. 
 
Jag är helt slut idag! Har inte gjort någonting men är ändå nästintill döende... Näsan rinner, jag nyser, hostar och mår bara bajs. Skulle ha tagit tag i plugget idag också men det lär väl aldrig hända. Tänker hela tiden att jag förtjänar lite ledigt, men det tänker jag ju hela tiden! Får väl se när ångesten vinner och jag verkligen tar tag i det.
På tal om plugg är jag dessutom så otroligt nervös! Skrev tentan för snart tre veckor sedan, och har inte fått resultatet än! Jag vill verkligen veta om jag fick VG eller G, eller om jag ens klarade den... Förmodligen får jag resultatet på fredag. Längtar! 

Abstinens

Började träna för 1½ månad sedan och har gjort det sedan dess, ett flertal gånger i veckan. Men självklart ska lilla jag bli sjuk när jag har tid över att träna på. Denna perioden är mellan två tentor, och innan jag ska jobba. Om 1-2 veckor måste jag sitta och råplugga samtidigt som jag ska jobba på Vetenskapsfestivalen, och då hinner jag verkligen inte träna! Tur för mig att jag redan har "beach-kroppen". Men vill ändå bygga på muskler på benen och armarna så att jag inte ser anorektisk ut. 
Goda nyheter är i alla fall att jag gått upp 2 kg! Från att ha vägt 49 kg väger jag nu 50,8 kg (senast jag vägde mig). Får hoppas att jag inte går ner nu bara när jag håller upp med träningen... Har även ökat kaloriintaget sedan jag började äta gainer som ett kosttillskott. Med min ämnesomsättning skulle jag behöva äta tre gånger så mycket som man måste äta på en dag för att hålla en normal vikt. 
 
 
 
 

Whole mount in situ hybridisation

 
Kursen i utvecklingsbiologi är avslutad! Visserligen förra fredagen då jag hade tenta. Har den senaste veckan haft två korta föreläsningar i den nya kursen "Bioinformatik och funktionsgenomik", som handlar i princip om sekvenser i databaser. 
Under labben i utvecklingsbiologin fick vi två dräktiga möss som var avlivade och uppskurna. Vi tog ut livmodern ur dessa och började sedan att skära ut alla embryon som fanns där. Embryona var ca 13,5 dagar gamla och man kunde se tassarna, öronen, ögonen, svansen etc på dessa små embryon, som ändå var nästan lika stora som en ärta. 
Vi fick också under labben märka RNA-strängar som är komplementära till mRNA för en gen. När dessa märkta RNA-strängar binder till transkriptet kommer en färg uttryckas. Detta används för att ta reda på var en gen uttrycks. Där genen uttrycks blir det blått. 
Så det var det vi gjorde, och ett par dagar senare, efter att våra embryon hade färgats in fick vi se dem i mikroskopet.. Uppdraget var att ta reda på vilken gen detta var, genom att se var den uttrycktes. 
 
Otroligt rolig och spännande laboration! Kan låta hemskt att möss avlivades för att vi skulle få laborera. Men detta gjordes i utbildningssyfte och vi molekylärbiologer kommer tillföra mänskligheten en hel del i framtiden!


Instagram
RSS 2.0