Stockholm!

Jag och min syster tog tåget upp mot Stockholm torsdags kväll för att överraska vår mamma som fyllde år i lördags. Som förra året så visste hon inte om att vi skulle komma och blev riktigt glad är vi överraskade henne. När Två tredjedelar av familjen bor i Stockholm har man inte möjlighet att ses så ofta. MIn syster som bor i Halmstad är lite lättare att träffa då hon ofta åker hit för att hälsa på, och sedan åker ju jag också ner dit ibland. Det är både lite närmare samt att det är billigare. Resten av familjen får vi då träffa lite mer sällan. Vi hade en riktigt trevlig helg i Stockholm med mycket god mat; lasagne, oxfilé etc. Eftersom mamma fyllde år bakade jag även en daimcheesecake med toffeesås, och det var ritkigt gott, även om det nästan var för sött! 
 
På söndagen åkte hela familjen in till Stockholm och gick runt i stan i några timmar. Jag fick chans att gå till Science Fiction Bokhandeln och kolla på lite Doctor Who saker och bara allmänt nörda ner mig. Vi shoppade inget speciellt men vi hade det ändå trevligt. Vi åt middag på en restaurang innan vi åkte hem. På måndagen åkte jag och min syster hem igen! När vi stod på perrongen och väntade på tåget kommer det fram en tjej och frågade hur man skulle ta sig till ett visst ställe och både jag och min syster kan ingenting om Stockholm. Vi fick helt enkelt säga till henne att vi inte visste eftersom att vi var från Göteborg, och då ursäktade hon sig och sprang vidare. Tågresan hem gick bra och det var rätt tomt på tåget. Vi var inne i stan vid 12 och jag gick och köpte en Subway innan jag åkte till skolan för att gå på föreläsningen som började vid 1. 
 
Så ja, jag hade en riktigt trevlig helg med min familj och jag längtar tills vi ses igen, vilket redan är vid jul!
 
 
 
 

Lakritskladdkaka!

Hade ont i hela kroppen imorse när jag vaknade. Jobbade inatt och tränade i torsdags, vilket inte var så smart. Tränade dessutom rygg eftersom att jag annars får så ont i ryggen när jag jobbar. Det gick visserligen bra när jag jobbade igår, men hade dock träningsvärk, och den är ännu värre idag! Får hoppas att det blir lite bättre till ikväll eftersom jag ska jobba igen. Men jag gillar att avbryta studierna med att jobba faktiskt. Och sen gillar även miljön på kasinot, tycker det är så mysigt där! 
 
Häromdagen ställde jag mig och bakade kladdkaka. Hade tänkt göra det förra veckan eftersom det var kladdkakans dag, men då hade jag precis redan bakat andra kakor och så var det mycket med konsert och andra grejer jag behövde göra. Men, jag tog mig tid i veckan och bakade en lakritskladdkaka med lakrits och chokladfudge. Det var inte så svårt, det var mer eller mindre att bara lägga i lite lakritspulver i smeten och i fudgen. Och kladdkakan blev SÅ god! Däremot kan man inte äta så mycket av den då den är väldigt "mäktig". Men det kan ju vara en fördel!
 
Jag testade även att ha lakritspulver i kaffet, och det var riktigt gott! Man kan ju ha lakritspulver i vad som helst! Däremot måste man vara lite försiktig med det. Om man äter för mycket lakrits kan man bli lakritsförgiftad, det är dock inte så vanligt (10-tal fall per år), men ren salmiak är faktiskt ett svagt gift. Man kan även få högre blodtryck av att äta lakrits.
 
 

Konsert!

Lite sent uppdaterat, men i lördags var jag och en kompis konsert! Och inte på vilken som helst, utan med In Flames! Papa Roach var förband till In Flames och jag älskar verkligen Papa Roach. Känslan när man fick se bandet på scenen var helt underbar! Jag har nog aldrig varit på en riktig konsert annat än att jag sett några band spela på Götaplatsen under Göteborgs kulturkalas. Jag har dessutom aldrig varit på en rock-konsert och när vi var där så kände jag mig lite...udda. Majoriteten av de som var på konserten hade på sig en In Flames-tröja, var svartklädda och var män. Sedan fanns det såklart tjejer där med, men majoriteten var faktiskt män, det märkte man när man skulle gå på toa; ingen kö till tjejernas, världens längsta till killarnas.
 
I vilket fall som helst! Papa Roach var riktigt bra. Sångaren sprang till och med upp på läktaren och vi höll på att dö när vi såg att han var påväg åt vårt håll men blev besvikna när han sprang ner igen. Sedan sprang han runt bland de som stod i mitten, och sedan upp på läktaren på andra sidan. Och efter Papa Roach så var det In Flames. Jag gick ju egentligen inte dit för att se dem, utan jag ville bara se Papa Roach, men min kompis gillar In Flames och eftersom de andra som vi var med gick så stannade jag kvar med henne. Det var verkligen inte min typ av musik och trots att jag inte gillade själva musiken så måste jag ändå säga att de är riktigt bra live. Det var riktigt underhållande och jag var faktiskt positivt överraskad även om mina öron höll på att ramla av. 
 
Konserten var lyckad men vi gick lite innan den var slut så att vi skulle få lov att komma ut. Vi skulle träffa en kompis som var ute och hade inte lust att vara kvar och få köa för att få komma ut. Så vi gick till The Pelican och tog en god drink tillsammans innan vi bestämde oss för att åka hem då vi alla var riktigt trötta. En grymt bra lördagskväll!
 
 

Baka kaka!

Igår när jag kom hem från skolan var jag rätt trött, men efter att ha ätit och handlat så piggnade jag till och ställde mig och bakade chocolate chip cookies. Jag gjorde en variant med choklad i och en variant med nonstop i. Jag tycker det blev riktigt bra faktiskt och det är ju gott med kakor! Idag är det tydligen kladdkakans dag också så jag funderar på att göra en kladdkaka med lakrits i, men jag har inte riktigt bestämt mig än. Och sedan måste jag hitta lakritspulver, vilket var slut i butiken igår. Det är riktigt kul att baka om man inte har något annat för sig och sedan är det ju gott att baka eget också.
 
Nu i skolan har vi inte så mycket att göra när det kommer till plugg. Jag har dessutom inte fått min bok än från Adlibris. Jag beställde den i söndags men de har inte ens skickat den än och jag vill ju börja kolla igenom boken nu och börja läsa lite. Så idag ska jag inte göra så mycket. Hade planerat att bowla och äta mat med klasskamraterna, men det var några som inte kunde så vi bangade. Sedan ska några andra kompisar ut idag men då jag inte mår så bra än så känner jag att det är bättre att jag är hemma. Jag ska ju trotsallt på konsert imorgon och vi lär gå ut efteråt så det är bättre att spara det till imorgon. 
 
 
 
 

Hostattacker...

Vi åkte in tidigare till skolan idag för att göra lite olika tester på våra maskar; wildtype och muterade. Wildtype är ju de som är omuterade och de används som kontroll medan muterade har en mutation (logiskt!). Vi gjorde då locomotion test vilket innebär att vi satte över tre maskar på en platta och kollade hur de rörde sig under 30 minuter samtidigt som vi målade ut på baksidan av plattan hur de hade rört sig. Sedan mätte vi den totala längden de hade förflyttat sig på plattan. Kan ju säga att våra muterade maskar hade stora problem att röra sig rakt och de kom inte heller så långt. Det andra testet var ett defecation test vilket innebar att vi helt enkelt kollade på hur maskarna bajsade. En normal mask bajsar i ett intervall på ca 50 sekunder. Vi tog då tiden 3 gånger för tre maskar av wildtype och sedan av de muterade. Man såg rätt tydligt när en wildtype mask bajsade, men det var riktigt mycket svårare att se på de muterade och vi satt i timmar och kollade på maskrumpor...Rolig laboration! Fick en aning ont i ögonen av att sitta och kolla så länge i ett mikroskop, men till slut lyckades vi hitta tre bra maskar med trovärdiga tider. Imorgon har vi som tur är ingen mer labb så vi kommer att börja vid 1 vilket kommer vara skönt. Jag ska dock försöka göra en uppgift kallad för "gene mapping" där jag ska sätta ut olika gener på rätt position i en kromosom som maskar har. Det verkar inte så svårt men jag har inte kollat uppgiften än så får väl se hur bra det går!
 
Angående förkylningen så blir jag bättre för varje dag som går men jag har fortfarande problem med min hosta och det är riktigt irriterande när jag får hostattacker som inte går över när vi har labb. Hatar när halsen kliar och man inte får bort det...
 
Nu ikväll blir det lite Guildwars 2 och varm choklad innan jag går och lägger mig!
 
 

C. elegans

Började ju nya kursen igår men jag gick ju inte dit eftersom att jag var hemma och var sjuk. Däremot var jag tvungen att gå dit idag trots att jag mådde dåligt eftersom att vi skulle ha labb hela dagen. Även om jag inte fick ligga hemma i sängen och sova så var det ändå rätt okej eftersom labben var rätt chill. Vi började första timmen med en genomgång om vad labben skulle handla om. Vi kommer inte ha flera smålabbar som vi har haft innan utan vi kommer ha ett lite större och längre projekt istället. Det vi ska göra är att vi ska korsa lite olika maskar med olika genotyper för att få fram nya maskar med andra kombinationer av genotyperna. Det hela är lite komplicerat och när det kommer till att korsa organismer så blir jag lite förvirrad. På den punkten är bakterier lättare att jobba med då de i princip alltid har samma genom ifall att man inte muterar dem. 
 
I vilket fall som helst så började labben idag med att vi skulle plocka maskar som var vuxna och i ett stadie som kallas för L4 och föra över dem till nya plattor (som innehåller E.coli)  så att de inte svälter. Det är riktigt pilligt att plocka upp maskar som man inte ser med ögat med en tunn metalltråd och samtidigt kolla i ett stereomikroskop. I vissa fall lyckades man göra hål i agarn, i andra fall råkar man döda maskarna. I bästa fall så överlevde masken och agarn var intakt. Det var verkligen ovant i början, men det gick ju bättre efter att vi hade övat en stund och sedan fått över maskarna till andra plattor. Det var visserligen tidskrävande, men det var inte direkt så att man hade tråkigt. Tiden gick rätt fort! 
 
Nu ikväll ska jag läsa klart hela handledningen till labben och jag borde egentligen läsa lite i boken som vi ska ha i kursen, men då jag beställde den så sent som i söndags så lär jag inte få den på ett par dagar så det är lite segt. Jag får väl helt enkelt ta det lugnt denna veckan och börja plugga nästa vecka istället.
 
 

Svimfärdig!

Usch vad läskigt. Efter att ha gått upp vid 12 ställde jag mig och skulle börja diska men känner när jag nästan är klar att jag mår otroligt illa, som att jag skulle spy när som helst. Jag hade inte ätit frukost då och var lite hungrig, så jag trodde att illamåendet berodde på att jag helt enkelt behövde äta. Men det blev bara värre och jag känner hur jag börjar bli yr och hur det börjar svartna för ögonen på mig så jag sätter mig snabbt ner i soffan och lade mig ner. Det kändes verkligen som att jag höll på och svimma. Jag har svimmat en gång tidigare när jag tog vaccinet Gardasil, och ytterligare en gång höll jag på att svimma efter att jag piercade tungan. Otroligt obehaglig känsla men det blev snabbt bättre efter att jag hade legat en stund i soffan. Jag gick direkt och tog några digestive-kex och åt bara för att få i mig något innan jag skulle göra mat. Jag vågade ju knappt stå och gå runt sen i lägenheten ifall att det skulle hända igen. Men jag har tagit det lugnt hela dagen. Spelat lite Guildwars 2 och pratat med mamma!
 
Det blev omelett med gurka, tomat och en dressing med olivolja, balsamvinäger och vitlök till lunch idag!
 
 
 
 

Roll-call

Idag har vi roll-call, eller upprop i skolan för den nya kursen jag ska gå. Jag mår dock fortfarande inte bra och mår dessutom sämre än vad jag gjorde igår. Nu har min hals börjat svullna upp och kliar så att jag hela tiden känner att jag måste hosta. Men att hosta gör så jävla ont så jag inte vet vad jag ska göra med mig själv. Efter en kort stunds frustration och ilska när jag hade vaknat tog jag mitt förnuft till fånga och tog en värktablett, Ibumetin, för att minska svullnaden i halsen och således få bort att det kliar. Och så tog jag hostmedicin på det. Så nu är jag tllbaka i sängen och känner att livet är aningen bättre. Jag har även ringt till kontoret som har hand om utbildningarna inom biologi och meddelat att jag ska gå kursen, men inte kommer på uppropet. Känns bättre att ligga hemma och ta det lugnt. Ingen idé att försämra mina chanser att bli frisk! Däremot måste jag nog gå till skolan de kommande dagarna i veckan eftersom har vi ska ha någon genomgång till labben vi ska göra de kommande veckorna. Jag tror att vi ska få maskar (C. elegans) med en viss mutation som vi ska ta hand om och göra lite olika saker med. Dessa maskarna är pyttesmå och går inte att se med blotta ögat, men de är en populär modellorganism att jobba med, speciellt inom genetik. Man vet dessutom allt om dem. 
 
Nej, nu ska jag kolla någon serie och försöka somna om! 
 
C. elegans i mikroskop med GFP-märkt genuttryck
 

KLAR!

Nu är jag äntigen klar med allt i kursen och det är helt underbart! Vi lämnade in rapporten i torsdags, fyra minuter innan den skulle lämnas in. Det var lite jobbigt att skriva en sådan stor rapport på två dagar.  Men det gick! I fredags hade vi även redovisning och jag fick inte mycket sömn innan jag gick upp i fredags. Vi var inne i skolan vid  8 och vi skulle börja vid halv 12 så vi hade några timmar på oss att förbereda presentationen. Efter en massa stress blev vi klara  och vi hann öva i några minuter. Jag kände dock att jag mådde sämre och sämre och jag tror till och med att jag hade feber lagom till att vi skulle redovisa. Jag hade frågat läraren innan om det var okej om jag gick efter att vi hade haft vår redovisning eftersom man egentligen var tvungen att stanna kvar till slutet, men det var okej. Så efter att ha stått och babblat och svara på frågor så åkte jag hem direkt, och jag mådde verkligen inte bra. Det var i alla fall skönt att ha blivit klar med allt i skolan, men jag mådde så dåligt att jag inte ens orkade sätta mig vid datorn och spela Beyond Earth som jag hade längtat efter att göra i en vecka... Jag gick och lade mig direkt i sängen och när killen kom hem så hade han köpt pizza. Efter att ha ätit och druckit mådde jag otroligt mycket bättre! 
Utöver att ha legat hemma och varit sjuk hela helgen så har jag inte gjort så mycket. Har äntligen fått städat hela lägenheten som varken jag eller killen har hunnit göra de senaste veckorna. Har även spelat Beyond Earth (äntligen!) och Guildwars 2. Det är rätt typiskt att enda helgen jag är helt ledig från både skola och jobb så ska jag bli sjuk. Men det gör visserligen att jag måste ta det lugnt och vila. 
 
Imorgon börjar jag en ny kurs, Genetics. Kommer bli intressant, förutom att jag verkligen inte gillar populationsgenetik...
 
 


Instagram
RSS 2.0