Morgonshopping!

Uppe tidigt idag för att morgonshoppa i Femman i Nordstan! Det var 20% på i princip allt i butikerna så jag och killen passade på att shoppa lite. Jag passade på att köpa lite underkläder och ett par mjuka mysiga shorts! Därefter gick vi till Teliabutiken i Nordstan och slogs om en iPhone 6 som killen hade förbokat. Några hade ställt sig i kö utanför butiken vilket jag ansåg idiotiskt. Kösystemet i butiken är ändå nummerlappar, varför då stå i kö utanför butiken innan den öppnat? Först till kvarn att få tag på nummerlappar bara! Det gick relativt fort att få iPhonen (vi hade nummerlapp nr 4). Därefter gick vi till Dimoda och köpte en übersnygg kopp! Vi har försökt hitta stora koppar rätt länge, men har aldrig hittat några snygga. På Dimoda hittade vi en stor med ett hjärta på (vi ville dessutom att den skulle vara lite julig) och röd innuti, men vi hittade dessvärre bara en, så vi fick nöja oss med den! Sedan köpte vi en porslinsuggla (jag har successivt börjat gilla ugglor mer och mer) och en ängel som vi ska ha på balkongen (lite som en weeping angel). 
 
Resten av dagen gjorde jag inte så mycket. Spelade lite men försökte också sova då jag inte sover så bra på nätterna nu när jag är sjuk. Av någon anledning sover jag mycket bättre mitt på dagen eller på morgonen. Ytterligare en jobbig grej med att vara sjuk är att jag blir så otroligt sugen på att träna, men kan inte! Kan jag inte bli taggad på det när jag inte är sjuk istället? När det kommer till mat är jag inte alls hungrig på dagarna. Jag brukar vara hungrig konstant annars, men nu kan jag gå i flera timmar utan att bli hungrig vilket är konstigt för mig. När jag väl äter (får typ tvinga mig till det) så känner jag ingen smak. Typiskt. 
 
 

Förkyld

Har blivit förkyld igen och det suger. Mådde dåligt redan i tisdags men gick till skolan ändå igår eftersom vi hade en labb. Jag mådde dock ännu sämre idag och sov ingenting inatt så jag stannade hemma och missade labben vi skulle ha idag. Vi skulle dessutom ha labb imorgon också, men vår labbhandledare flyttade den åt oss så jag inte skulle missa den, vilket var riktigt snällt! Det är inte direkt lämpligt att vara sjuk mitt i en kurs, speciellt inte denna där vi har totalt 8 labbar och flera av dem sträcker sig över flera dagar. Denna kursen är dessutom riktigt hektiskt eftersom vi har en del rapporter att skriva, plus ett annat stort arbete. Och såklart en tenta! Man hinner inte riktigt att vara sjuk. Men jag får kurera mig och ta det lugnt och försöka plugga lite när jag mår bättre igen.
 
Har spenderat större delen av dagen med att kolla serie faktiskt. Har börjat kolla på den brittiska serien Primeval. Den handlar om att portar mellan nutid och dåtid öppnas och att dinosaurier kommer ut från dessa portarna och härjar i england. ARC, anomaly research center, undersöker dessa portar och försöker förstå hur de fungerar och lär sig även att handskas med de djur som kommer igenom dessa portar. Riktigt grym serie faktiskt! 


Hittade min söta kopp som jag köpte för ungefär 9 år sedan!

 
 
 
 

Femte dagen!

Både torsdag och fredag denna veckan var jag ledig från skolan och såklart hela helgen. Men nu verkar det som att vi är lediga imorgon också! Vår föreläsare mailade oss och sa att hon skulle vara hemma imorgon eftersom hon är sjuk, så föreläsningen är inställd. Däremot ska jag och min labbpartner åka in till skolan ändå eftersom vi har en del att skriva på vår rapport som ska in på tisdag. 
 
Tränade idag, woho! Jag har legat lite på latsidan. Har haft långa dagar i skolan och nu när jag har varit ledig så har det inte blivit av, och det är inte riktigt okej... (jag har ingen självdisciplin). Men jag lovar mig själv att jag verkligen ska försöka bli bättre på det! Det är ju roligt att träna och man mår bra efteråt, men det är svårt att ta sig dit... 
 
Jag köpte en ny Doctor Who-tröja häromdagen! Beställde den från http://www.teetee.eu/ där de lägger upp olika designer på t-shirts och dessa är bara tillgängliga att köpa i 48 timmar. Efter 48 timmar kommer det aldrig mer gå att köpa dem. De kostar dessutom bara 12€. Billigt och bra! Denna designen kallades för "Regeneration is coming". Tyckte den var sjukt snygg och jag är otroligt nöjd!
 
 
 
 
 
 

Kinetik

Vi hade en lab inom kinetik för några dagar sedan. Kinetik är läran om hur snabbt kemiska reaktioner sker och på vilket sätt de sker. Detta kan man använda sig av inom biokemi/molekylärbiologi, det man studerar är då enzymer som är kroppens egna små katalysatorer och som ser till så att vissa reaktioner sker. I denna labben testade vi ett enzym som heter ADH (alkoholdehydrogenas), men då detta enzym kom från jäst så kallades enzymet för YADH. Vi blandade lite etanol med NAD och YADH, men också senare med NADH och mätte reaktionen som skedde med en spektrofotometer. Vi hade en fast koncentration av först NAD och ändrade YADH och etanol, därefter hade vi en fast koncentration av etanol etc. Vi testade i vilket fall som helst en himla massa gånger. Tror vi gjorde totalt 48 tester, och det tog tid! Och det tog inte slut där. Vi skulle även räkna ut en massa konstanter och göra flera grafer, och det där är inte riktigt min grej. Jag förstår aldrig vad det är vi räknar ut; det är bara siffror för mig. Jag föredrar vanlig matematik där man inte behöver använda siffrorna till något; de betyder liksom ingenting. Jag gillar inte att tillämpa matematik även om jag förstår att det är viktigt att kunna göra det. Tur att det finns andra som gillar det!

I vilket fall som helst. Här sitter jag nu och skriver på vår labbrapport som ska in på tisdag. Det går relativt fort att skriva om man har att bra “flow” så jag har redan skrivit en sida på ett par minuter. Jag unnar mig dessutom ett glas vitt vin på samma gån, det förtjänar jag!

 
 

Espresso!

Jag och kille köpte en Espresso-maskin för någon vecka sedan. Och jag älskar den! Den maler kaffebönorna själv och brygger espresso, sedan kan man skumma mjölken genom att bara stoppa ner en slang i mjölkpaketet. Otroligt smidigt och så underbart gott! Vi har även köpt Irish Cream syrup att ha i kaffet, och det är farligt gott... Jag gillar inte snabbkaffe eller bryggkaffe särskilt mycket och tycker inte att det är speciellt gott, dessutom får jag ont i magen av att dricka det och i värsta fall huvudvärk, men jag har verkligen inte märkt av något sådant med vår kaffemaskin och de bönor vi använder. Jag sitter på dagarna och längtar efter dricka en kopp, när jag annars bara drack det på morgonen innan föreläsningar eller när jjag försökt plugga. 
 
När vi var på Kreta drack jag och killen dessutom alltid och islatte vid poolen och efter maten på kvällen tog vi varsin cappuccino, så det var lite därifrån vi fick idén om att skaffa en egen espressomaskin och göra eget gott kaffe hemma. Jag är i alla fall nöjd, ett av de bästa köp jag gjort!
 
 
 
 

The Sims 4

The Sims 4 släpptes ju för ungefär fem dagar sedan (4/9) och jag hade förbokat det! Man kunde till och med ladda ner det innan men man kunde inte spela förrän den 4/9. Jag har spelat en del Sims i min barndom. Det började ju med det allra första Sims-spelet som var väldigt simpelt. Jag var väl 8-10 när det kom ut. Några år senare kom the Sims 2 som jag spelade ännu mer! Till det spelet fanns även en massa expansioner som jag och mina systrar sparade pengar till att köpa. Det var alltid lika spännande när vi hade köpt ett nytt expansion! Sedan kom the Sims 3 ut och det tog många år innan jag skaffade det. Tror faktiskt att det var 1-2 år sedan jag äntligen köpte det. Och nu äntligen kom the Sims 4! 
 
Mycket har ändrats. Jag gillar det nya sättet att skapa sin sim. Det är mycket friare men var lite svårt att förstå i början hur man skulle göra. Sedan finns det inte jättemånga frisyrer eller kläder, men så är det alltid i början. Man kan inte heller skapa en egen/ny stil utan får ta de olika stilar som redan finns. Däremot finns det ett flertal olika. 
När man spelar spelet kan nu simmarna göra flera saker samtidigt. Ett exempel är när de läser en bok, de kan då gå på toa och göra sitt och fortsätta läsa sin bok. Humören är dessutom mer utvecklade. Det finns; inspirerad, glad, självsäker, obekväm, spänd, fokuserad, laddad etc, där omgivningen kan ha en påverkan på deras humör men även deras egenskaper. Och såklart vad de gör och hur de mår annars. Ytterligare något som är ändrat är att de aktiveter som de gör eller ska göra inte längre finns i övre vänstra hörnet utan är nerflyttat till nedre vänstra hörnet. Det var lite jobbigt att vänja sig vid i början! Allt annat som tog en stor del av spelvyn är numer dessutom mer kompakt och gömt och tar inte alls så stor plats. Ovant att vänja sig vid, men jag tycker det är riktigt snyggt! 
 
Jag har spelat spelet ungefär 30 timmar sedan det släpptes och jag rekommenderar andra till att också skaffa det om man gillar tidigare the Sims spel! Det är dock smått beroendeframkallande...
 
 
 
 

Literature project

De kommande två månaderna har vi ett literaturprojekt i vår kurs vilket innebär att vi ska skriva om ett protein. Vi ska sedan "följa" detta proteinet i en rad processer inom området "protein engineering". Detta innebär att man väljer ut ett target och motiverar varför detta protein är ett target. Därefter går man igenom flera processer för att lokalisera genen, klona upp proteinet, rena det, ta fram struktur etc. Vi ska skriva en 10-12 sidor lång rapport i form av en vetenskaplig artikel. Det ska även vara 15-20 referenser. Vi ska sedan ha en muntlig redovisning om detta protein i 15-20 minuter med några som opponerar. Utöver detta ska vi ha en tenta två dagar innan inlämning av projektet, ha totalt 8 labbar och skriva 3 labbrapporter. Detta verkar ju vara en riktigt rolig kurs...
Men vi ska se till att börja jobba nu och bli klar med litteraturprojektet så snart som möjligt. Det kommer typ bli som att skriva ett kandidatarbete... Men vi ska klara det! 
I övrigt är kursen riktigt intressant och de senaste föreläsningarna har inte riktigt handlat om något nytt. Trodde det skulle vara mer kemi involverat, det är trotsallt biokemi, men det känns som att det bara är molekylärbiologi än sålänge. 
 
Huvudfokus nu är i alla fall att komma på en target och motivera varför vi vill arbeta med det proteinet. Just nu har jag inga bra idéer men något relaterat till sjukdomar eller droger hade faktiskt varit riktigt intressant att kolla på.
 
 

Doctor Who.

För tre veckor sedan startade äntligen Doctor Who igen, efter att ha slutat otroligt spännande i julas. Matt Smith (11e doktorn) slutade som doktorn och in kom Peter Capaldi! Det har varit mycket "fuss" och mycket diskussioner om att han är gammal. Doktorn i sig är ju gammal, över 2000 år, så jag förstår inte riktigt varför det är ett problem att Peter Capaldi är 56 år. Visst, man vill ha ögongodis när man kollar på en serie, men doktorn ska inte vara någon man tycker är snygg och trånar efter. Det man älskar hos doktorn är personligheten, och den varierar mellan varje ny skådespelare som är doktorn. Även om jag saknar David Tennant och Matt Smith så gillar jag ändå Peter Capaldi. Det är dessutom bättre att acceptera att detta är så som serien kommer vara, istället för att sitta och vara grinig över att det är en ny doktor till nästa säsong, och sedan börja gilla honom. 
 
Och när vi ändå talar om Doctor Who så har jag köpt ett nytt fodral/skydd till telefonen! Mitt gamla gick sönder när vi var på Kreta (tror inte att den gillade värmen) så jag behövde en ny. Jag ville dessutom ha ett nördigt skydd, så jag hittade ett med TARDIS på Ebay! Betalade bara 62 kr och fick hem den veckan efter jag beställt den. Ingen frakt eller någonting! Blev riktigt nöjd faktiskt. Och; It's bigger on the inside!
 
 
 
 

Måndagsmorgon!

Idag börjar jag inte min föreläsning förrän vid 1, och det är ju skönt! Däremot bokade jag en tvätt-tid idag, vid 7, så jag ska ägna mig åt att tvätta hela morgonen istället för att sova! 
Jag har haft en väldigt lugn helg där vi i fredags åkte och hälsade på killens mamma och syster och åt god mat där. I lördags var killen och festade med sina klasskamrater, men jag bestämde mig för att vara hemma och kolla på Doctor Who. Jag ville dessutom ha en lugn helg hemma eftersom jag har jobbat typ nästan varje lördag hela sommaren. Och sedan har jag spelat massa The Sims 4 som kom ut för 4 dagar sedan!
 
Som många andra tjejer har jag dessutom fokus på min vikt, hur mycket jag väger. Mitt mål sedan länge har varit att i alla fall nå 50. Har försökt i flera år och varit så underviktig att alla i skolan och runt omkring mig trodde att jag var anorektiker. Jag lyckades nå 50 kg för några månader sedan, och har legat över den gränsen sedan dess! Mitt nya mål har nu varit att väga 55 kg. Och det går verkligen framåt! Det är inte heller varje kilo som är otroligt jobbigt och kämpigt att öka, utan varje hekto. Nu pendlar jag dock mellan 52 och 54 och imorse vägde jag 54,9. Det mest irriterande här är 0,9. Kan jag inte bara få väg 55!? Jag är i vilket fall som helst nöjd med min vikt jag har nu. Mitt egentliga mål är ju att inte vara underviktig i alla fall och just nu ligger min BMI på ungefär 19,1 där gränsen för undervikt går vid 18,5. 
Något som irriterar mig ytterligare är personer som tycker att man ska vara lycklig att man inte går upp i vikt hur som helst. Ja, det är väl en fördel att jag inte går upp hur mycket som helst av att äta typ ingenting, men inte när det är såpass svårt att gå upp i vikt att jag inte ens kan ha en normal vikt. Att ha en normal vikt är optimalt för att man ska må bra. Man blir exempelvis tröttare lättare när man är underviktig, och fryser mer! Mina händer är kalla, konstant. Och enda gången jag inte fryser är när det är över 30 grader. Visst, man får "snyggare" kropp också när man är smal, vilket jag inte heller riktigt förstår hur det går till; oftast har man mindre former, om inte ens några alls. 

Min nya leksak!

Efter att ha jobbat hela sommaren har jag nu unnat mig en massa! Fick lönen den 25e och gick direkt och köpte en surfplatta, Samsung Galaxy Tab Pro 8,4". Riktigt fin surfplatta! Jämförde den prismässigt och komponentmässigt med iPad Mini, och den vinner med hästlängder! Allt i surfplattan är bättre, och den var inte alls dyr! Fördelen med en surfplatta som inte är från Apple är att man kan sätta i micro SD-kort. iPads kommer med olika mycket minne; 16gb, 32gb etc.och vill du köpa en surfplatta som har exempelvis 32 gb istället för 16 gb måste du lägga till nästan 1000kr. Samsung däremot har gjort det möjligt att stoppa in micro SD i telefonen eller surfplattan för att öka minneskapaciteten i enheten. Det var till och med så att de inte brydde sig om att sälja en telefon med mer än 16gb minne just på grund av att man kan stoppa in ett micro SD istället. Jag har just nu 32 gb som minneskort i telefonen, vilket innebär att jag har totalt 48 gb minne, och för att få det lade jag ut runt 300 kr. Jag har inte skaffat ett minneskort till surfplattan än mest för att det inte behövs just nu, men jag antar att jag kommer få behöva göra det snart. 
 
Jag är i alla fall nöjd med surfplattan. Storleken 8,4" är perfekt! Liten och smidig. Upplösningen på skärmen är också grym. Ytterligare en grym grej är att man kan ha användare i surfplattan som man har på datorn. Jag hade ändrat i surfplattan och anpassat den efter mig. Sedan åkte jag till jobbet och när jag kom hem hade killen ändrat om allt till hur han ville ha det. Irriterande! Jag kollade runt lite under inställningar lite senare och hittade inställningen för att ha flera användare. Så nu har vi varsin, otroligt smidigt! 
 
 

Frukosttips!

Nu såhär när skolan börjar är det viktigt att äta en ordentlig frukost på morgonen. Jag har problemet att jag blir hungrig nästan direkt efter att jag har ätit, speciellt om jag äter havregrynsgröt. Jag är inte så mycket för att äta mackor till frukost eller yoghurt, däremot älskar jag havregrynsgröt! Fick ett tips av killens mamma att göra gröten på hälften havregryn och hälften rågflingor. Testade det och jag håller mig verkligen mätt längre! Just nu brukar jag äta gröten med äpplemos och russin, så otroligt gott! 
 
Var i skolan en kort stund på morgonen eftersom att vi trodde att vi hade upprop kl 9, vilket vi inte hade. Så fick åka hem igen och åka tillbaka vid 1 då vi egentligen skulle till skolan. Det var jobbigt att vända på dygnet igen. Gick och lade mig tidigt men kunde inte somna. Skulle sedan gå upp vid 7, vilket resulterade i för lite sömn. Jetlagged! Men det gick bra ändå. Kursen jag ska gå, Design och produktion av biomolekyler, verkar riktigt intressant och är precis de som vi håller på med, fast med lite mer kemi. Perfekt! Vi ska dessutom ha mycket labbar vilket både är roligt och lärorikt. Jag ser fram emot de kommande 10 veckorna!


Instagram
RSS 2.0