Seminarie

Fick reda på idag att vi har seminarie imorgon. Eller, visste att vi hade seminarie, men först idag vi fick reda på att vi skulle besvara frågor till den. Och det är fyra datorskrivna A4-papper. YAY! Vissa frågor är riktigt knepiga, men om man har föreläsningarna och anteckningar så går det att svara på dem. Men det är ändå över 50 frågor som ska besvaras. Och jag som tänkte läsa om biologiska klockor!
Kollade klart Breaking Bad på väg till och från skolan. Kollade den även samtidigt som jag handlade, på telefonen. Multitasking! Riktigt spännande faktiskt och slutet var bra. Jag hade inga förväntningar på slutet. Visste inte hur det skulle sluta eller anade något så jag är nöjd! 
 
För en liten stund sedan fick jag ett samtal från McDonald's som jag lämnade mitt CV till förra veckan. Fick förfrågan om jag ville komma på intervju och givetvis tackade jag ja! Behöver verkligen ha ett extrajobb så att jag ka få in mer pengar och kanske till och med kan ta mindre lån. Letar även aktivt efter lägenhet och om jag får en inom ett par månader kommer mina månadskostnader öka med några tusenlappar. Som student är det ganska så fördelaktigt att ha en extra inkomst, så länge det inte påverkar studierna. 
 
Jag får iallafall hoppas på att intervjun går bra så att jag kanske får ett jobb! 
 
 
 
 

Felina

Sista avsnittet på Breaking Bad sändes i USA inatt. Avsnittet är döpt till "Felina". Det roliga är att Felina blir Fe (Järn) Li (Litium) och Na (Natrium). Med andra ord; "blood, meth and tears". Felina är även ett anagram på Finale. Kul att man leker så med ord! Jag ser iallafall fram emot avsnittet. Det finns bara fem säsonger av Breaking Bad men det tycker jag har varit tillräckligt. Några säsonger till hade varit alldeles för mycket. Det hade inte riktigt fungerat om serien hade pågått längre. 
För mig som är intresserad av kemi och pluggade kemi ett halvår förra året har serien varit riktigt rolig att se på. Iallafall i första säsongen när han använde kemiska kunskaper för att göra olika saker. Det var ett avsnitt när man får se namnen på de olika burkarna han har, när ska visa någon hur man gör amfetamin, och han tar en burk med röd fosfor och häller i en vätska. Innan han gjorde någonting sa jag: POOFF, och alldeles riktigt så smällde det. Eller ja, började brinna och bildade en giftig rök. I senare säsonger har det tyvärr inte alls varit lika mycket av det. Då har han bara kämpat med att tvätta sina pengar och undvikt att åka fast. 
 
I vilket fall som helst, ser fram emot avsnittet! Om en liten stund ska jag åka till skola och ha föreläsning. Sedan hem, äta, plugga och träna! Har lovat mig själv att träna minst tre dagar i veckan och försöka hinna plugga så mycket jag kan. 
 
 

TV time!

Nu börjar många serier ha sina säsongspremiärer. Några som redan har börjat är How I met your mother och The big bang theory. Har inte kollat på dem än men lär väl göra det i veckan. Även Once upon a time kommer ut denna vecka. Om lite mindre än två veckor kommer Vikings, Arrow och Supernatural ut! Vampire Diaries börjar nu i oktober också, även The Originals som är en "dotterserie" (?) till The Vampire Diaries. Serien kommer att fokusera på The Original family från VD. Ska bli spännande! 
23e November är det dags för Doctor Who igen! Och nästa år börjar även Da Vinci's Demons, Game of Thrones, Sherlock och Mad Men. Även Hannibal, som vi inte sett klart än börjar också då. Vilka datum de börjar har dock inte kommit ut än. 
 
Så många serier att se fram emot! De är nästan för många att kolla på. Men jag gillar det! Skön avkoppling ibland. Borde väl dock läsa lite mer än att kolla serier. 
 
Någon mer än jag som är lika taggad som jag på att se The Originals? Klaus är sedan tidigare en klar favorit!
 
 
 
 
 

Studying...

Ligger i sängen med datorn och mitt block och försöker plugga. Läser de artiklar jag har hittat som förklarar mekanismen hos biologiska klockor men det är så svårt att läsa, förstår och koncentrera sig. Får läsa om samma mening flera gånger för att förstå vad det handlar om. Riktigt jobbigt! Men jag gör en tankekarta samtidigt som jag läser. Skriver upp viktiga proteiner och deras relationer med varandra. Det, och även stödord. Och nu syftar jag på enskilda ord. Inga meningar. Problemet när man läser artiklar och ska skriva om ett ämne är att man läser och skriver om meningarna i sitt arbete. Det allra bästa är att sätta sig in i ämnet, förstå och lära sig vad det handlar om. Först då kan man skriva ett arbete. Man ska inte ens ha artiklarna öppna för att kolla något man inte kan. Man ska bara skriva det man själv förstår och förklara det på ett bra sätt. Och kan man inte förklara det på ett bra sätt så förstår man inte själv. Att skriva upp samband och stödord hjälper mig att förstå och lära mig. Speciellt nu när det är på en såpass hög nivå. Men det fungerar såklart på "lägre" nivåer också, som arbeten i högtadiet och gymnasiet med. 
 
Har druckit kaffe nu på morgonen men piggnar inte alls till av det. Blir bara kissenödig. Nu dricker jag en monster, energidryck. Vet att det inte är superbra att dricka energidrycker. Hög koffeinhalt, socker, kolsyra... Men jag måste verkligen vakna till! Den höga koffeinhalten är det enda som kan kicka igång min hjärna så att jag kan koncentrera mig. Men även den gör mig kissenödig så jag får springa på toa stup i kvarten istället. Man får inte glömma att dricka vatten! Inte så bra att bli uttorkad. 
 
Varför blir man kissenödig av att dricka drycker med koffein (och alkohol)?
Både alkohol och koffein påverkar ett hormon, ADH (antidiuretic hormone). Detta hormon hjälper kroppen att hålla kvar vattnet i kroppen. I njurarna finns det porer som joner och vatten kan passera genom. Beroende på hur mycket dessa porer är öppna kan man behålla vattnet i kroppen eller göra sig av med vattnet. Detta kommer från blodet som passerar njurarna. Koncentrationerna av joner, (olika salter), regleras också av njurarna. För hög halt leder till att kroppen släpper ut mer av det. ADH påverkar aquaporinerna i njurarna och ju mer ADH man har ju mer vatten behåller kroppen. Dricker man däremot alkohol och koffein påverkas ADH negativt och nedregleras. Ju mindre ADH man har ju mer öppna är porerna i njurarna och kroppen släpper ifrån sig vattnet som hamnar i urinblåsan och man blir kissenödig. Det är av den anledningen man går på toa stup i kvarten när man är ute och dricker (sedan beror det också av att man dricker mycket vätska). Med urinen försvinner även mineraler kroppen behöver. En bakfylla beror då alltså på; vattenbrist och låg mineralnivå. Men även på att endorfinnivån dagen efter är väldigt mycket lägre än vad den var när man drack. Att många gillar att äta pizza under en bakfylla är för att kroppen gärna vill ha tillbaka de förlorade salterna. Man mår oftast mycket bättre efter att ha slängt i sig en pizza när man är bakfull. 
Många tror att man ska dricka vatten under tiden man dricker alkohol, men det är egentligen onödigt då kroppen släpper ifrån sig allt vatten du dricker just då, när ADH nivåerna är låga. Bättre att dricka vatten när effekten av alkohol har avtagit. Då får man behålla det vatten man har druckit. 
 
 

Partyy!

Seg på uppdatera, men så blir det när man inte rör datorn på hela dagen...
 
I fredags gick vi ut. Jag åkte till gymmet och lämnade lite grejer där och mötte killen och vår kompis. Sedan åkte vi in till stan och letade efter ett ställe att gå till. Problemet med lönehelger är att det är så otroligt mycket folk ute! Jag hade även på mig klackskor, som jag inte har gått med på ett bra tag, så hade riktigt ont i tårna. Älskar att gå i klackskor eftersom man får så snygga långa ben och snygg rumpa. Men det är jobbigt att gå i. Man kan inte ta så långa steg och efter en stund får man ont i tårna. 
Vi gick iallafall till en thailänds restaurang som heter S.p.i.c.e. Där beställde vi bara en förrätt och dricka. Bsetällde in Satay Gai som är kycklingspett i jordnötssås. Och så fick man fint uppskurna grönsaker (gurka, tomat och morot) som var inlagda. Jag älskar kyckling med jordnötssås, och även inlagd gurka. Det var så extremt otroligt gott! Jag tog bara en cider till eftersom att jag inte ville dricka mycket. Men det blev ett glas vin och en cider till. Sedan drack vi en kopp kaffe också. Satt där till stängning, och det var otroligt mysigt och grym service! Riktigt duktiga på att göra goda drinkar också! Priserna var dessutom grymt bra om man jämför med andra krogar. 
 
Därefter gick vi till Bee Bar. Jag kände inte för att dricka mer men fick en cider som jag satt och smådrack ur resten av kvällen. Jag hade inte ens druckit upp hela när vi gick därifrån. Men det var en mysig och trevlig kväll, även om jag var trött och inte alls taggad på att dricka. Kommer lätt gå tillbaka till S.p.i.c.e igen! 
 
Igår åkte vi in till stan och åt pizza och hämtade våra grejer på gymmet. Gick till NK för att kolla på jackor, men hittade verkligen ingen sådan som jag vill ha. Det är så otroligt svårt! Men aja. Får leta vidare eller nöja mig med den jag köpte. 
 
 
 
 
 

Right now!

Har fixat mig en liten stund nu och väntar på att åka in till stan. Sminkade mig en gång och blev totalt missnöjd så jag tog bort allt och sminkade om mig. Mycket bättre! Har suttit och kollar lite Breaking Bad samtidigt, multitasking! Är på näst sista avsnittet nu och det är så spännande! Även denna serie har tagit slut tyvärr. Det är ett sorgset ögonblick när det händer! Men så länge det finns ett bra avslut på serien så klarar jag mig. Och inte som med Heroes, bara sluta producera serien... 
Jag ska nog äta lite när jag är inne i stan. Har inte orkat fixa någon egen mat så det blir nog Subway. Jag älskar Subway! Äter alltid en halv med ost och oregano bröd. Chicken Teriyaki, ost, gurka, tomat, lite sallad och barbequesås. Sååå gott! Blir dock inte så supermätt på bara en halv men orkar inte en hel heller.
 
Får hoppas att det blir en rolig kväll nu! 
 
 

Stryka?

Strök min vita skjorta jag ska ha på mig nu ikväll! Hade ingen egen strykbräda eller strykjärn så jag lånade av min moster. Och jag brukar ju inte stryka särskilt ofta heller... Det är ju hur svårt som helst? Tyget viker sig åt fel håll och vill inte ligga still. Sen försvinner aldrig vecken helt heller så jag står och stryker på samma ställe i en timme innan jag går vidare. Är ju lite av en perfektionist så jag ska alltid gör allt så bra som möjligt. Lite farligt att vara sån ibland! 
 
Ikväll ska jag gå ut men känner verkligen inte för att dricka. Kommer förhoppningsvis bli en trevlig och mysig kväll ändå, men det återstår väl att se! 

Update!

Det var dags att plocka fram vinterjackan idag. Vaknade upp till minusgrader, vilket jag inte anser är normalt i slutet av september. Halsduk, vantar, tjocktröja och vinterjacka. Kör fortfarande med mina Novita-skor, det fungerar fortfarande. Men tror jag får klacka om mina gamla vinterskor och börja gå med dem snart. Iallafall när det blir ännu kallare! 
 
I onsdags träffade jag systern och shoppade lite kläder. Köpte en vit och en svart skjorta på HM, sitter hur bra som helst och var billigt! Vi åt på Jensens efteråt. Systerns potatis var kall så vi bad om nya till henne, och extra till mig, men en annan sort. Vi fick in två skålar med potatis, men en av dem var fel sort så vi sa till att det var fel. Då hämtade hon en skål till, men det var fel sort i den med. Slutade med att vi hade tre skålar med potatis på bordet. Vi lyckades faktiskt äta upp allt! Det var mysigt och trevligt att träffas och umgås med sin syster igen! 
 
Har precis ätit lunch och ska alldeles strax läsa en massa artiklar om biologiska klockor. Försöker verkligen förstå, men det är så svårt! Vetenskapliga artiklar är ofta svåra att läsa, speciellt när man inte hänger med och förstår vad de snackar om. Men jag får kämpa! 
 
Ikväll ska jag kanske gå ut men är inte säker än. Vill helst vara hemma och ta det lugnt. Men får se hur det blir! 
 
 
 
 
 
 
 

Systermys!

Idag kommer min syster till Göteborg, som annars bor i Halmstad. Vi ska gå på stan ett tag och senare ska vi äta middag tillsammans. Kommer bli supermysigt! Man träffas inte så mycket nu när man bor i olika städer och båda studerar. Var vi ska äta vet vi dock inte än, men det kommer vi nog på lite senare.
 
Har inte gjort så mycket annars idag. Föreläsning om den eukaryota cellcykeln och har handlat lite. Ska städa mitt rum lite innan min syster kommer. 
 
Jag har haft problemet förut att jag blir hungrig under föreläsningen och köper en macka och massa annat i skolans café. Och det är inte så ekonomiskt. Men jag har löst det med att äta direkt innan jag går till skolan, istället för direkt när jag vaknar (går upp 5 på morgonen). Dessutom har jag en thermos med té i och en drickyoghurt, samt äppla som jag dricker och äter på vägen hem. Jag får en mättnadskänsla när jag har druckit te som visserligen inte varar så länge. Men det hjälper mig att klara mig under föreläsningen. När jag är hungrig kan jag inte koncentrera mig, så att dämpa hungern är det enda jag kan göra. Visserligen kan jag ta med mig mackor, men jag orkar sällan stå på morgonen och fixa dem. Föreläsningen är bara 2 timmar och jag hinner hem till 13 (åker hemifrån 9) och äter lunch då. 
 
Min thermos jag har ser ut som ett objektiv och är suuupersnyggt! Eller vad tycks? Praktisk är den iallafall! 
 
 

GTA V!

Jag fixade en ny användare på killens PS3 igår så att jag kunde spela GTA V utan att förstöra hans spel. Så igårkväll satt jag helt enkelt och spelade GTA! Det är faktiskt riktigt roligt, men stör mig på att karaktärerna i början säger "niggah" hela tiden. Några gånger är okej, men det upprepas otroligt mycket. Lite krångligt att lära sig använda kontrollen för mig som nästan aldrig spelar PS3. Sitter helt frustrerad och förstår verkligen inte vilka knappar jag ska trycka på, men jag börjar lära mig! 
 
Tränade överkroppen igår vilket var riktigt skönt! Älskar att träna magen också av någon anledning. Idag ska vi testa att köra intervaller och sen blir det nog ben. Kör nog intervallerna först, för om jag tränar ben innan kommer jag inte kunna stå upp, än mindre springa. 
 
 

Dexter!

Nu har jag varit duktig och skrivit klart den sista labbrapporten och har skickat in den. Vet inte riktigt hur bra det blev, svårt att hitta exakt information. Men får hoppas att den blir godkänd!
Just nu kollar jag på Dexter. Sista avsnittet på denna säsongen, och hela serien. Riktigt spännande nu! Finns minst två olika sätt det kan sluta på också. Vilket kommer det bli!? Men ska inte avslöja något för de som inte har sett den. Lite sorgligt dock att serien tar slut nu. 
Mat snart igen! Känns som att jag äter hela tiden, men jag är ju hungrig hela tiden också. Ska träna senare och kör nog bara överkroppen. Tränade ben i lördags och hjälp vilken träningsvärk jag har! 
 
 
 
 
 

Otursdag?

Denna dagen har varit en sådandär dag då ingenting går som man vill. 
Skulle ta bussen till skolan imorse och då är den första bussen försenad några minuter. Om den är försenad till Partille Centrum missar jag andra bussen in till stan och får vänta en kvart på nästa. Men som tur var hann jag in till Partille Centrum innan den andra bussen hade gått. Däremot var den försenad 6 minuter. Missade min spårvagn och var nära på att komma försent till skolan. 
I pausen sprang jag iväg till datorsalen för att skriva ut mitt CV och personliga brev jag skulle lämna till McDonalds, eftersom att jag behöver ett extrajobb, speciellt om jag ska flytta till en egen lägenhet snart (inte fått någon, men söker!). Började skriva ut, men så är pappret slut! Panik? Ja! Hade ringt och pratat med personalansvarige som sa att jag skulle lämna det idag. Så ja, PANIK. Sprang till föreläsningen igen. Efteråt lyckades jag få tag på han som var ansvarig över pappret i datorsalen så han hjälpte mig fylla på. 
Allt ordnade sig till slut iallafall. Men känslan när allt håller på att gå åt skogen är rätt hemsk... 
 
Nu är jag iallafall hemma och ska äta mat. Därefter ska jag skriva klart min labbrapport, maila runt lite och sedan kanske spela lite Diablo. Får se vad jag hinner med innan träningen!

God förmiddag!

Sitter och skriver min labbrapport nu. Känner mig riktigt duktig faktiskt! Ska tydligen måla en bild nu också över hur phalloidin binder till actin..? Jag har inte ens sett en sådan bild och har googlat ett bra tag nu redan. Så jag får väl hitta på själv hur det ser ut. 
I övrigt är jag nästan klar med den. Ska bli skönt att få skicka in den och bli av med den! 
 
 

Busigt!

Klockan är halv tre på morgonen och vi har inte lagt oss än. Lite dumt om vi vänder på dygnet nu när vi ska upp tidigt på måndag...
Har spelat Diablo en bra stund, vilket har varit riktigt roligt! Jag testade att spela med Monk och Barbarian, har inte spelat dem innan då jag bara spelade på Witch Doctor förut. Spelade lite med killen men det laggade alldeles för mycket för mig så jag stängde ner. När han gick och gjorde något annat snodde jag hans dator så att jag kunde spela utan lagg. Spelet var inte riktigt helt nedladdat på min dator än, och så var den bara allmänt seg. Startade om datorn efteråt och då blev det mycket bättre! 
 
Imorgon måste jag skriva klart den sista labbrapporten, med frågorna som är så jobbiga att svara på. Den ska lämnas in på måndag så det är nog bäst att göra klart den nu. Har kollat lite på den och har fått lite mer klarhet. Främst för att jag har googlat sönder efter svaren men också för att jag har diskuterat med klasskamrater. 
 
Nu ska jag nog ta och kolla på lite Dexter innan jag går och lägger mig! Åttonde säsongen har faktiskt varit riktigt bra! Lite långtråkig och seg i början, men nu i slutet av säsongen är den riktigt spännande! Det känns som att det är sista säsongen, men jag har inte riktigt kollat upp om det är det. Får ta och göra det!

Diablo 3

Det var ett tag sedan jag körde Diablo faktiskt. Tröttnade på det efter att ha spelat det ett tag. Man spelar ju banan om och om igen... Den enda skillnaden är att man ökar i level och att allt blir lite svårare. Men nu ska de tydligen släppa en expansion till Diablo, "Diablo 3: Reaper of souls", nästa år. Ska bli spännande! Kanske skaffar den. 
Nu laddar jag ner spelet igen iallafall. Tar tyvärr en stund, jag har dessutom ingen CD/DVD-läsare. Men vill man ha en tunn och slimmad dator så får man väl klara sig utan! 
Jag och killen ska iallafall sitta och spela tillsammans ikväll. Vi har köpt chips och dip, samt vin vi ska mysa med ikväll. 
 
Åkte in till stan vid 2 idag, gick till systemet och sedan till NK. Kollade på lite vinterkläder och köpte en jacka som är perfekt för mig! Den är figursydd och är inte så enormt stor som vinterjackor kan vara. Med tanke på att jag är så extremt smal så ser det bara konstigt ut när jag har en jacka som inte är sydd efter figuren. Ser ut som en köttbulle på pinnar!
När vi hade shoppat klart åkte vi till gymmet. Tränade första gången sedan jag blev förkyld, var riktigt skönt! Innan hade vi druckit kaffe, och inte ätit sedan 1, så när jag tränade blev jag svimfärdig efter några övningar, mådde illa och darrade. Lågt blodsocker, och kaffet förvärrade känslan! Man ska inte dricka kaffe på fastande mage... Men åt 1½ proteinbar direkt efter gymmet, sedan två cheeseburgare. Och när vi kom hem åt vi grillad lax och potatismos. Så nu är jag proppmätt. Men det är bara bra för mig att äta! 
 
 
 
 

Göteborgsväder!

På morgonen är det svinkallt ute, runt 5 grader. Fryser händerna av mig. Men sedan under dagen tittar solen fram och det blir helt plötsligt över 17 grader...? Det är ju skönt att det är sol ute och att det inte regnar, men om det ska vara höst så ska det vara höst! Inte helt plötsligt bli sommarväder. 
 
Idag var jag i skolan i ungefär två timmar. Hade en föreläsning om cellcykeln, vilket jag kan rätt mycket om nu, från tidigare föreläsningar. Men det var ändå intressant, var lite djupare än vad vi annars har haft. Föreläsaren har jag haft innan och tyckte inte alls att han var bra för två år sedan. Men nu är han helt plötsligt hur bra som helst? Antecknade riktigt mycket och var fokuserad under hela föreläsningen. Ovanligt! 
 
Har suttit och myst lite ikväll. Ätit revbensspjäll med sallad och macka. Jag har en tendens att hacka grönsakerna riktigt smått och fint. Men jag föredrar när det är mindre bitar än enormt stora. Eller vad tycker ni? Efter maten satt vi kvar till typ nu och har druckit lite vin och cider och bara tagit det lugnt och haft trevligt. Om jag får välja mellan att festa och att bara dricka lite och ha det trevligt så väljer jag det andra alternativet. Känns som att jag har blivit för gammal för att festa.. Tycker iallafall inte att det är lika kul länge. Det var bara spännande när man var 18 och allt var nytt och ovant. 
 
Nu? Sova. Imorgon ska vi upp och träna och sedan hälsa på en kompis! 
 
 

Irriterande!

Ska skriva en labbrapport för den senaste labben vi hade. Eller ja, det är mer att svara på frågor. Men de frågor vi har fått har varken labbhandledaren eller någon föreläsare gått igenom. Ofta har vi haft en föreläsning som rör det vi ska göra under labben. Men det har vi inte fått denna gången. Så vi får sitta och söka på Google för att komma fram till svaret på frågorna, och då anser jag att man inte lär sig något speciellt på det. Det är främst repetitionen man lär sig på, och genom att använda den kunskap man har fått. Inte att sitta och Googla fram ett svar. Då tänker man ju inte riktigt själv... Dessutom är det ju bra att kunna allt de frågar om nu innan vi gör labben så att vi förstår vad vi håller på med. Men nej. Jag får väl svara frågorna bäst jag kan och ta hjälp av klasskamraterna. 
Riktigt irriterande när kursledare inte tänker efter utan gör livet bara jobbigare för oss studenter...

Ge blod?

Äntligen fixat mina inlägg! Han slipade ner dem lite och gjorde något med skorna där jag får ont så nu känns det inget alls. Otroligt skönt att kunna gå i sina skor utan att det gör ont någonstans. Nu är jag påväg hem. Är i Kungälv/ytterby för tillfället så det kommer ta en stund. Plus att jag måste handla och köpa en ny lampa till mitt rum eftersom en av lamporna har gått sönder. Någon dag när jag har varit frisk i ca två veckor ska jag gå till en blodgivarcentral och kolla om jag får ge blod. Jag vet att man inte fått göra det förut om man väger under 50 kg, men det strecket har jag passerat! Jag har länge velat ge blod. Fördelen med det är att ens blodvärden kollas varje gång. Kan vara skönt att veta hur det ligger till med dem. Sedan räddar man ju liv, så det är väl den största fördelen. Det är dessutom bara 4,5 dl de tar också. Inte så farligt mycket, bara en tiondel av vad man har i kroppen! 

Borttappad nyfikenhet

Jag minns när jag var yngre och tyckte allt var nytt och spännande. Nya kvarter i staden jag bodde i, nya gömställen i skogen utanför huset. Upplevelsen att åka buss för första gången. Åka utomlands för första gången. Första skoldagen. Att räkna matte och lära sig läsa. Man var blank när man liten. Kunde ingenting, visste ingenting. Som ett oskrivet papper. Nyfiken och hungrig efter upplevelser och kunskap. 
 
När jag var yngre älskade jag att lära mig. Jag frågade mina föräldrar konstant om saker jag inte förstod eller undrade om. Men nu, 21 år senare, är livet inte alls lika spännande. Det finns ingenting i vardagen som är spännande och nytt längre. Jag förstår min omgivningen bättre, vet hur den fungerar, men nu då? Var är min nyfikenhet och okunskap jag hade när jag var yngre? Saknar nästan tiden från när jag var yngre. Så oskyldig och ovetande. En bra tid! 
 
Självklart är jag fortfarande nyfiken, men inte på samma sätt. Jag blir inte lika förundrad längre. Jag tar upp det rätt ofta, anledningen till varför jag pluggar. Men ingen verkar förstå. Kollar på mig konstigt och tycker att jag är helt dum i huvudet när jag säger att det är kul och att jag älskar det. Jag har snart gått 2½ år och har 2½ år kvar, innan jag tar masterexamen. Tiden går så fort. Jag har roligt och älskar det! 
 
Molekylärbiologi är nog det enda jag fortfarande känner enorm förundran över. Jag får se saker jag aldrig tidigare sett, och får ökad förståelse över hur vi fungerar. Det är ett område som är extremt utforskat, men det finns fortfarande så mycket man inte vet än. Området är gigantiskt! 
 
 

Ett slut...

Okej, jag gillar inte vädret ute. Kylan går rakt genom kläderna, hur mycket kläder jag än har på mig! Är det okej att börja med vinterkläder nu eller är det för tidigt...? Funderar på att iallafall köpa ett par skinnhandskar att ha nu i höst, kanske lite tidigt att börja med ullvantar. Jag går iallafall med min stora tjocka halsduk hela tiden. Burr! Blir inte bättre av att det regnar hela tiden. Vädret här i Göteborg är lite bipolärt just nu, man vet inte om det ska regna eller vara uppehåll! Det är liksom lite både och. 
 
Igår kollade jag klart på säsong 7 av Doctor Who. Det finns inga fler avsnitt och jag tror att nästa kommer ut den 23e november. Hur ska jag kunna orka vänta så länge!? I och med att jag har varit så fixerad vid Doctor Who de senaste veckorna så har jag faktiskt inte hunnit se Suits, Dexter eller Breaking Bad. Kanske dags att beta av dem med. Sedan är det bara att vänta på de andra serierna som kommer igång nu i slutet av september/början av oktober. 
 
Hade en timme längre föreläsning idag. Detta på grund av att föreläsaren tyckte det var bättre att trycka in allt idag, så slipper vi åka in imorgon och bara sitta där en timme med det sista hon ska gå igenom. Jag är därmed ledig imorgon men ska till Imeo och fixa mina inlägg. Blir ändå att gå upp tidigt. 
Jag har verkligen ingen studiemotivation just nu. Jag tycker att föreläsningarna är intressanta och så (lite knepiga kanske), men jag har ingen större lust att plugga in det vi har gått igenom. Jag vet dessutom att jag måste börja nu, för annars kommer det bli alledeles för mycket att plugga in veckorna innan tentan. Vilka problem man har! När det gäller studierna, eller saker jag måste göra, har jag ingen vidare bra disciplin på mig själv. Skärpning!
 
 
Gissa var bilden kommer ifrån? (Doctor Who såklart!)
 

Lunchtime!

Dags för mig att äta lunch, dock lite sent... Men kom hem för en liten stund sedan och tog ut hundarna, plockat ur diskmaskinen, och nu är det äntligen dags för mig att äta! Det första jag gjorde när jag kom hem var att ta på mig min übermysiga halsduk. Det är riktigt kyligt ute idag... Jag mår inte så extremt bra men kämpar.. Är väldigt trött trots att jag sov riktigt bra och länge inatt. 
 
Idag ska jag nog försöka läsa på lite om "chaperones", eller chaperoner som de heter på svenska. De hjälper olika proteiner att veckas och få sin struktur antingen under eller efter translationen. Så långt är jag med, och har förstått vad de är bra till. Men sedan finns det ju flera olika sådana, Hsp70, Hsp90, Hsp104 etc etc. I olika storlekar och former och fungerar på olika sätt. Jag förstår inte riktigt när föreläsaren förklarar så det är nog bra att läsa lite i boken och googla på det. Vi har egentligen ingen bok som är en bestämd kursbok. Kursledaren säger mer att det är väl bra att ha en bok (finns två som innehåller det hon går igenom) men det gör ingenting om vi inte har det. Det finns inga utsatta läsanvisningar (vilket är rätt skönt) utan det är hennes föreläsningar hon utgår ifrån. Lite dumt om man missar en föreläsning dock. Av den anledningen går jag till skolan trots att jag mår piss. 
 
Jag har iallafall en av de böckerna som innehåller det hon pratar om så jag ska nog utnyttja den. Det är ju trotsallt inte så svårt att kolla i index hitta rätt ställe att läsa på! Det enda jobbiga med boken är att den väger ton. Inte så lätt att springa runt med den...
 
 

Utvilad!

Åh, jag är så utvilad! Somnade innan 12 och vaknade av mig själv vid 7. Dock låg jag kvar och sov en timme till, bara för att det är så underbart att sova! Om ungefär en timme ska jag åka till universitetet och ha min föreläsning. Slutar ju vid 12, men när jag är hemma sedan så är det ett flertal saker jag måste ta tag i. Två labbrapporter ska bli klara och skickas in, ett arbete ska påbörjas och jag måste skriva klart mitt personliga brev så jag kan söka extrajobb. Men just nu ska jag nog börja med att fokusera på att klä på mig, fixa mig och äta mat så att jag kommer iväg någon gång!

Sådant där Doctor Who snack...igen

Nu har jag ätit mat, duschat, borstat tänderna och allt sådant där, och ligger nerbäddad i min mysiga säng! Ska sova om en liten stund, men ska kolla lite Doctor Who först. Jag har redan sett klart halva säsong 7 och det är de enda avsnitt som finns ute för tillfället. Åttonde säsongen kommer att komma, men när jag kollat klart den så får jag ju vänta en evighet på nästa!
Tycker det är riktigt häftigt att serien har hållit en såpass bra kvalité genom alla säsonger. Medan många serier blir sämre och sämre, tills de är katastrofer, så blir Doctor Who bara bättre och bättre. Supernatural är en typisk serie som blir sämre, samt How I Met Your Mother. (Känns som att Doctor Who är det enda jag snackar om nuförtiden.. Men har aldrig älskat en serie så mycket!) 


Jobbigt att vara förkyld, men jag har allt man behöver ha för att klara sig! 


Katy Perry - Roar

Jag gillar Katy Perrys nya låt Roar, även musikvideon. Den är så otroligt bra! Har inte varit extremt förtjust i hennes tidigare låtar faktiskt, men denna är riktigt bra! Lägg även märke till telefonen Nokia Lumia 1020 i musikvideon! Nokia är rätt bra på produktplacering. Man kunde skymta en av deras telefoner några gånger i The Wolverine exempelvis.





Mikroskops-kik!

Gick på föreläsningen idag trots att jag är råförkyld. Vill verkligen inte vara det igen! Blir ingen träning den kommande veckan, men är förhoppningsvis frisk till nästa vecka. 
Föreläsningen var lite förvirrande idag. Den handlade om chaperones, och om heat shock proteinet Hsp70. Detta protein aktiveras under stress (som cellen utsätts för, exempelvis höjd temperatur) och förhindrar att andra proteiner denaturerar och aggregerar. Har läst om detta innan, men just det hon snackade om var lite virrigt och svårt att förstå. Får läsa på det där på egen hand! 
Efteråt hade vi "rast"/lunch i 1 timme och 40 minuter innan vi skulle kolla på de celler vi hade färgat in i torsdags. Till två av proverna hade två olika droger tillsatts som påverkar actinet eller tubulinet. Detta kunde vi se i mikroskopet. Jag tycker sådant är så otroligt häftigt! Medan andra är intresserade av de stora sakerna i världen så är jag intresserad av det lilla. Det minsta lilla som man inte ser med blotta ögat. Jag känner mig så otroligt barnslig/nördig när jag kollar i mikroskopet och säger "woooow!". Förundras varje dag hur litet, men samtidigt stort allt är i kroppen, och hur bra det fungerar. Vilka smarta lösningar det finns! Livet är med andra ord otroligt häftigt och coolt! Måste erkänna att den huvudsakliga anledningen till att jag studerar molekylärbiologi inte är min vilja att få ett jobb, utan är för att jag är intresserad av det. Sedan att man kan jobba med det sen, i resten av sitt liv, det är bara ett plus i kanten!
Rött är för tubulin och grönt är för actin. De två första bilderna visar provet som inte var behandlat. De två sista bilderna visar en av de prover som var behandlat. Man ser rätt tydligt att cellerna på de två understa bilderna inte mår så bra...
 



Mysig middag!

Varit hemma hos killen hela dagen idag och har varit sjuk. Jag har legat i hans säng och spelat Civ 5 medan han har spelat på sin dator på övervåningen. Kan kännas som att vi är riktigt osociala, men efter att ha varit med varandra så mycket som vi har varit det senaste så är det rätt skönt att man inte behöver sitta i varandras knän konstant, utan kan vara på två olika ställen och göra det man själv vill. Vi har lagat lunch tillsammans, omelett, och kollat på Hannibal (kanske inte bästa serien att kolla på när man äter dock). Vi lagade även middag tillsammans; kyckling inlindat i bacon med ugnsstekt potatis och rödvinssås. Tillsammans med rosévin och tända ljus. Det är så trevligt och mysigt att laga mat tillsammans! Samt att sitta ner ensamma och äta en middag man har tillagat. 
 
Kollade på Doctor Who igår innan jag skulle sova. Avsnittet jag kollade på är i säsong 7 och heter "The Angels take Manhattan". Det finns en typ av alien i universum som heter "The Weeping Angels". Dessa kallas så för att de håller händerna för sitt ansikte, så att det ser ut som att de gråter. När man kollar på dem är de stenstatyer och kan inte röra på sig, de är "quantum-locked". Vilket även gäller när de kollar på varandra, av den anledningen håller de händerna för sina ögon, så att de inte blir statyer när de är i närheten av varandra. Det viktigaste är att inte blinka. Och att aldrig vända ryggen mot dem.
De är; "the only psychopaths in the universe to kill you nicely", enligt doktorn. Anledningen är att när de rör dig så flyttas man tillbaka i tiden, långt innan man föddes, och änglarna tillgodogör sig den energi som bildas. 
Det är Steven Moffat som har "hittat på" dessa. Han är riktigt grym på att göra avsnitt som är krångliga och svåra att förstå, tills man kommer till slutet. Då faller alla bitar på plats. Älskar det! 
Detta avsnittet "The Angels take Manhattan" var iallafall riktigt läskigt och samtidigt sorgligt. Fällde en liten tår i slutet. Och det var verkligen inget avsnitt man ska innan man ska sova kan jag lova! 
 
 
En av de läskigaste varelserna i serien Doctor Who...
 
 
 
 
 

Trine 2

I HumbleBundles weekly sale så kan man om man donerar lite pengar få 4 olika spel. Donerar man mer så får man två spel till. Detta spel, Trine 2, finns ute i 10 dagar till på https://www.humblebundle.com/ .Och det är sån fin grafik! Älskar verkligen färgerna! Känns nästan lite magiskt. Man kan vara fler och spela också, jag och killen satt och spelade lite tillsammans nyss. 
Det finns tre "heroes" man kan vara. En trollkarl, en tjuv och en riddare. Alla tre har olika egenskaper och man kan ändra vilken man spelar med under spelets gång. Under spelets gång ska man lösa små problem för att komma vidare i spelet. Vissa saker kan man dessutom bli skadad av, som av växter och monster. Spelar man dessutom två så krävs det en hel del samarbete. Ibland blir man frusterad när det inte fungerar, men det är kul att komma på lösningar till problemen och gå vidare i spelet. Rekommenderas starkt! 
 
 
 
 
 

Sjuk igen...

Mådde inte alls bra igår eftermiddag. Var extremt trött, trots att jag inte hade gjort något under dagen, så jag åkte inte och tränade. Men jag hämtade ut mina skor som skomakarn hade lagat! 
 
Jag och killen åkte in till stan idag bara för att ha något att göra under dagen. Vi ville inte ligga hemma och tråka. Vi båda är förkylda nu så vi tränade inte idag heller, men vi gick runt på NK och kollade lite kläder och letade efter en vinterjacka till mig. Jag är väldigt kräsen. Jag vill ha en jacka som inte är för lång och som är figursydd. Med andra ord ingen rak tråkig jacka som ger mig enorm överkropp och spinkiga ben. Sedan vill jag inte ha ett enormt stort märke på jackan heller, vilket är nästintill ofrånkomligt. Alla jackor har typ det? Hittade ingen snygg iallafall. Alla ser helt förfärliga ut!
Sedan gick vi och åt på Paprika. Gillar att man kan mixa sin egna sallad! Tog pasta, kyckling, tacos och fetaost med tomat, gurka, majs, rödlök och ananas. Och sallad i botten, blök. Men det var gott och jag blev mätt! Mycket bättre än Burger King och McDonalds iallafall! 
 
Efter maten åkte vi till gymmet, men inte för att träna! Vi hälsade på en kompis som jobbar där och jag testade massagestolen. Sååå skönt! Den var lite våldsam men man vande sig. Behövde verkligen det!
 
Nu är vi hemma. Ska väl kolla serien Hannibal och spela lite ikväll!

Lösningar på påhittade problem!

Jag har kommit på att Android passar mig perfekt. Det ger mig möjlighet att sitta och pyssla med telefonen och underlätta i vardagen. Att komma på lösninar till problem som egentligen bara är i-landsproblem. 
 
Först av allt så älskar jag att man kan använda ett microSD-kort till min Samsung. Det är synd att andra telefoner, som iPhone och Nokia inte stödjer det. Apple tillverkar iPhone med olika mycket interminne, men att köpa en telefon med 32 gb istället för 16 gb kostar i nuläget minst 900 kr mer (iPhone 5). Jag köpte ett 32 gb microSD för 299 kr. Jag har alltså totalt 48 gb minne i min telefon. 
"Men man behöver inte ha mer än 16 gb!"
Nej, inte i en iPhone. Vad mer än spela spel, smsa, prata telefon och surfa gör du med din iPhone? 
 
Jag använder min Samsung till att lagra serier som jag ska kolla på. Jag kollar på dem och sedan raderar jag dem. Det är smidigt, jag har platsen på telefonen, och jag slipper dra upp datorn hela tiden. Dessutom har jag inte alls mycket minne ledigt på datorn. Men om jag vill kolla serierna jag har på telefonen, fast på datorn då? 
 
Det finns något som heter DLNA. Med DLNA kan man dela media mellan olika multimediaenheter. 
Detta finns hos Apples produkter och heter AirPlay. Du kan med din iPhone, iPad och Mac spela upp filer du har på de olika enheterna till din tv. Om du äger en AppleTV då. Man kan även dela skärmen. 
 
I vilket fall som helst. När jag aktiverar DLNA på min Samsung hittar min dator den. Jag kan då gå in i biblioteket (via datorn) och spela upp alla avsnitt jag har på min telefon, fast de visas på datorn. Kvalitén försämras en aning, men annars fungerar det felfritt utan att hacka. Och jag älskar det! Jag slipper alla sladdar mellan datorn och telefonen. Jag behöver inte lägga över avsnittet på datorn igen för att kolla på den där. 
 
Nackdelen med Apple är att du måste nästan ha fler Appleprodukter för att det ska synka bra. Upplevelsen av din iPhone är som bäst om duexempelvis har en Mac. Jag har ägt en iPhone och det fungerade inte alls bra med min datorn (PC). Jag hatade att jag inte kunde gå in i telefonens mappar och se vad som fanns där. Allt var så låst och det fanns ingen frihet. Av den anledningen och många fler föredrar jag Android.
Man är fri. Möjligheterna är många! Man behöver inte ha en Samsungtelefon och en Samsungdator och en Samsungsurfplatta.
 
Det fungerar utmärkt med en Asusdator och en Samsungtelefon. Som sagt, man blir friare och kommer mycket billigare undan. Du kan kombinera flera olika enheter precis som du vill. Priserna på Apples produkter är hutlösa, men folk köper det tyvärr bara för att det är ett äpple på dem. 

Tvättdag!

Har tvättid hela dagen idag vilket är otroligt skönt. Gillar på något sätt att tvätta.. Alltid underbart med nytvättade lakan och rena kläder. 
 
Igår hade vi labb från 12 till 16. Den var riktigt enkelt faktiskt, men tog lång tid. Vi fick tre cellprover på tre runda täckglas. Dessa skulle vi doppa ner i olika vätskor med olika innehåll. Det vi gjorde var hel enkelt att pipettera och göra en droppe, lägga täckglasen i droppen och sedan vänta (inkubera). Först var det en kvart, sedan gjorde vi om samma procedur fast med en annan vätska, väntade en halvtimme, pipetterade och doppade, väntade en timme, pipetterade och doppade, väntade ytterligare en timme... och så höll det på. Vi fikade en hel del under tiden vi väntade. Det kan också vara mysigt! 
 
Huvudmeningen med labben var att färga in actinfilament och microtubuli i cellerna med fluorescerande antikroppar och med phalloidin (ett giftigt ämne som hittas i en giftsvamp). Två av cellproverna har behandlats med olika ämnen som påverkar cytoskelettet, och en av proverna är obehandlat. På måndag ska vi kolla på dessa i mikroskop och försöka avgöra vilket som är obehandlat och vilka som är behandlade. 
 
 
Använde parafilm att göra dropparna på. Riktigt smart och enkelt sätt! Den sitter liksom fast och flyttar inte på sig, så dropparna ligger var där de ska vara. 
Eftersom att fluorophore (flourescerande ämne) är mycket känsligt för ljus så var vi tvungna att täcka över våra täckglas med cellproverna. Vi använde oss av en liten plastlåda med aluminium runt för att täcka över dem. 
 
 
 
 
 

Laboration

Idag börjar jag 12 vilket är riktigt skönt! Vi har laboration och ska färga cellprover och kolla på cytoskelettet med hjälp av mikroskop. Ska bli roligt! 
Igår tog jag en ledig dag från träningen, vilket verkligen behövdes. Ska iallafall träna idag, och imorgon om jag hinner. Imorgon är jag visserligen ledig, men ska hämta ut mina skor och tvätta hela dagen. 
 
Nu ska jag ta en liten powernap innan jag ska göra frukost/lunch och sedan dra iväg till universitetet!

Microtubuli-plugg!

Haft föreläsning idag som handlade om microtubuliner. De är en del av cytoskelettet som håller cellens struktur, men som också är cellens "motorväg" där olika proteiner som dynein och kinesin transporterar ämnen eller organeller. Föreläsningen handlade dels om hur microtubuli är uppbyggt men också hur det fungerar och varför det behövs. Det jag älskar i föreläsningar är när olika sjukdomsområden tas upp. 
 
På microtubulin finns det proteiner som heter MAPs och Tau. De kan vara i olika längder och sitter mellan microtubulin och bestämmer helt enkelt avstånden mellan dem. Hos personer som har Alzheimer's är Tau överuttryckt. Det uttrycks helt enkelt för mycket, vilket gör att inga motorproteiner kan transporteras på microtubulin. Cellen kommer då att hyperfosforylera Tau som ramlar av microtubulin. Problemet är dock att alla Tau ramlar av. Ett protein som heter katanin kommer då att bryta ner microtubulin eftersom att den är helt oskyddad. Resultatet av det hela blir celler med nedbrutna microtubulin och ihopklumpade Tau proteiner. Vad det är som är huvudorsaken till Alzheimer's vet man inte riktigt än, om det är nedbrutna microtubulin eller Tau aggregat. Men ingen av dem är väl riktigt bra. Det resulterar iallafall till att cellerna dör.
 
Denna funktion, att fosforylera Tau och sedan bryta ner microtubulin är något som cellerna i kroppen redan använder, men som är mycket kontrollerat. Kroppen behöver göra det för att skapa greningar, som exempelvis i axonerna hos nervcellerna. 
 
Tycker det är intressant när man läser om sjukdomar och verkligen går ner på molekylär nivå och får reda på den huvudsakliga orsaken. Jag ville bli läkare när jag var yngre för att hjälpa människor. Men jag insåg senare att det molekylära var mycket mer intressant, och med forskning kan jag fortfarande hjälpa andra!
 
 

Godmorgon!

Taggad för två timmars föreläsning! Fast är extremt trött. Inte så kul att gå upp 5 varje dag. Men det är bra! Då får man bra rutiner, vilket man faktiskt mår bättre av. Föredrar att somna på kvällen för att jag är dödstrött och inte för att jag måste. 
 
Tränade igår och cyklade en halvtimme innan jag sprang 8 minuter. Anledningen till att jag inte springer så länge är för att jag ska vänja mig vid inläggen först. Just nu går jag inte med dem konstant på grund av att jag får så ont av dem, men jag ska justera dem nästa vecka. Däremot går det bra att ha dem i mina skor jag använder på gymmet. Senast jag sprang fick jag ont i benen och i fötterna, så jag kör långsamt och vänjer mig vid dem istället. Dumt att riskera skador. Har ju ändå hela livet på mig att träna? 
 
 

Hård skoldag

Haft en extremt hård dag i skolan. Eller inte.. Föreläsningen handlade om cytoskeleton i celler. Det finns tre olika typer och idag pratade hon om microfilament som är uppbyggda av actin. Sedan pratade hon lite om olika proteiner som styr strukturen som microfilamenten får, och hur actin sätts ihop till att bli just filament. Det är väl lagom intressant!
 
Vi ska göra ett projekt där alla väljer ett eget ämne att läsa om och sedan skriva en uppsats om. När vi har skrivit den kommer vi senare att presentera det vi har skrivit om. Jag valde ämnet biological clocks. Tycker det är intressant om hur den biologiska klockan fungerar. Hur kommer det sig att den kvinnliga kroppens menstruationscykel fungerar så bra? Finns många fler exempel på biologiska klockor! Så det ska bli intressant att läsa och sedan skriva om. 
 
Åt ett äpple idag på bussen hem eftersom jag inte har med mig lunch till skolan när jag ändå ska hem efteråt. Ibland kan jag bli så hungrig och låg på blodsocker att jag darrar och känner mig svimfärdig. Då är det alltid bra att ha ett äpple i väskan! Jag brukar inte äta äpplen, men nu har jag köpt ett par stycken jag ska smaska i mig!
 
 

Netflix

Har precis kollat klart säsong 5 på Doctor Who på Netflix. Det suger lite att inga fler säsonger finns där. Jag har blivit en riktig Whovian nu iallafall! Och på frågan om vilken Doctor som är min favorit så är det nog alla. De är briljanta! Skådespelarna spelar sin roll på sitt egna unika sätt. Varje Doctor har sin egna underbara personlighet. Doctorn framstår dock alltid som smart, men samtidigt riktigt dum i vissa aspekter. Vad gäller i relationer med andra personer, i detta fall sina följeslagare, så förstår han aldrig att de älskar honom. Han kan helt enkelt ingenting om kärlek, känslor och relationer. Det får honom att på något sätt vara oskyldig, samtidigt som han är ett geni. Han hatar dessutom vapen, och springer bara runt med sin soniska skruvmejsel som fungerar på allt, förutom på trä. 
 
Serien är rolig, sorglig, mystisk, läskig och genialisk. Om man inte har sett serien borde man kolla på den nu. 
 
 

Sååå whazzuup?

Har spelat Sims 3 en bra stund nu. Har även lagat massa pannkakor som jag och killen smällde i oss. Sedan lade vi oss en stund på soffan och kollade varsin serie. Han kollade Eureka och jag kollade Doctor Who på min telefon. Och båda somnade. Alltid gott med lite eftermiddagsvila! Mer Sims 3 nu för min del. Sedan kollar vi väl någon bra film ikväll! 
 
 

Godmorgon!

Inga speciella planer idag, det är ju söndag! Vill bara ta det lugnt och inte göra någonting alls. Killen kommer väl försöka få mig att åka in och träna, men gårdagens träning har lämnat sina spår och jag har träningsvärk i framsida lår och rumpa. Att gå upp för trappor är numer som att bestiga berg! 
 
Jag har sökt en lägenhet som jag nu har fått erbjudande på. Jag har tackat ja till den och imorgon får jag reda på om jag får den! Riktigt nervös. Tänk om jag får den!? Kommer bli min första egna lägenhet! 

Så trött!

Herregud vad trött jag är! Sitter i och halvsover typ. Har vänt tillbaka på dygnet och gått upp 5 varje dag denna veckan. Förutom idag då. Vaknade redan innan sju idag men gick upp först efter nio. Jag ska nog kolla lite Doctor Who, vilket jag med all säkerhet kommer somna till. Men det är ju alltid mysigt! Netflix har dock bara till och med säsong 5 på Doctor Who. Lite dåligt tycker jag. Jag får fixa de resterande säsongerna på ett annat sätt! 
 
Har myst i min OnePiece hela kvällen. Helt underbart klädesplagg! 
 
Vägde mig tidigare idag och ligger över 52 kg nu. Är så otroligt nöjd och glad över att jag går uppåt hela tiden och inte står kvar och stampar på samma vikt, eller kanske till och med går ner. Bevis på att jag bygger muskler? Eller så har jag helt enkelt blivit tjockare! :D
 
 
 

Träning och shopping!

Jag och killen åkte in till stan idag för att shoppa och träna. När vi satt på busstationen och väntade på bussen kom en engelsman fram och frågade hur han skulle ta sig till en viss destination. Det slutade med att vi hjälpte honom att ringa en taxi, men märkte inte att bussen varken kom eller gick, så vi missade den. Dock var det underbart väder ute så det var inga som helst problem att sitta ute och vänta en halvtimme på nästa. 
 
Åt på Paprika väl inne i stan. Skönt och bra att man kan mixa sin egna sallad. Jag åt dock lasagne istället för sallad. Mycket godare! Efteråt gick vi till Stadium för att kolla träningskläder vilket slutade med att jag köpte en träningsbag. Rätt skönt att ha faktiskt, med tanke på att jag har sprungit runt med en massa påsar med träningskläderna i det senaste halvåret. Köpte även en klänning och ett par leggings på Gina Tricot, sedan åkte vi och tränade. 
 
Försökte springa en stund, men fick ont i benen (inte mjölksyra, annan värk) och så behövde killen hjälp med bänkpressen, så det blev bara 8 minuter. Körde squats och benpress och lite andra övningar efteråt. Kunde knappt gå ner för trapporna efteråt. Var så svag i knäna!
 
 
 
 

Bio!

Det blev bio igårkväll. Jag ville se Percy Jackson, men det blev The Conjuring istället. Ville verkligen inte se den, men hade tydligen inget val. Sjukt äcklig vidrig film. Usch.
Vi bunkrade iallafall upp med två stora muggar på 1,2 liter var. Enormt stora! Sedan en stor popcorn och snacks. Snacksen råkade jag dock välta ut =/
 
Innan bion åt vi mat på O'Leary's. Valde revbensspjäll, men det var riktigt äckligt faktiskt. Smakade korv? Blä. Köttet var inte särskilt mört heller, Ica Maxi gör bättre revbensspjäll!
 
 

Äggstock

Var en snabbis på universitetet och kollade på våra äggstockar som vi hade färgat in medan labbhandledaren förklarade ett och annat. Efteråt fick vi se utrustningen/maskinerna de använder sig av för att göra små vaxkuber med äggstockarna i. Sedan "skivar" man upp kuben i mindre bitar. Man vill helt enkelt ha äggstockarna i genomskärning. 
 
Efter skolan gick jag till Scorett med skorna. De ska lämna in dem hos en skomakare så får jag tillbaka dem nästa vecka. Om det inte går att fixa så får jag nog en ny sko. 
 
Lite tveksamt i nuläget vad vi ska hitta på ikväll. Bio? Afterwork? Mys hemma? Får se!
 
 
Det man ser i bilderna nedan är helt enkelt en äggstock i genomskärning. De ljusare/vita "prickarna" är äggcellerna som håller på att "mogna". Första stadiet till en mogen äggcell är "primordial follicle". De är enbart en liten cell med nucleus och ett tunt lager cytoplasma runt och med omgivande granulosa celler. Dessa kan man knappt se. Alla flickor föds med dessa. Senare kommer de att aktiveras och mogna och gå igenom ett flertal stadier där fler och fler somatiska celler omger ägget, samtidigt som en liten vattenfylld blåsa bildas runt ägget och blir större och större. När ägget har växt klart och ägglossning sker kommer enbart ägget och några celler runt att lossna och föras ner via äggledaren. Om det inte finns spermier som kan befrukta ägget kommer det dö och rensas ut av kroppen - menstruation. 
 
 
 
 
 
 

Blir så trött...

Jag ska gå tillbaka med de skor jag köpte på Scorett för ett litet tag sedan. Jag får sån otrolig skoskav och jag tänkte att det bara var att gå in dem. Men nu, tre veckor senare, har jag fortfarande skoskav i högerhälen. Har ingenting i vänster, fick bara lite i början, sedan försvann det. Kände på insidan av skorna och det är en liten grej som står ut i högerskon. Antagligen den som ger mig sån skoskav. Så idag efter skolan åker jag och reklamerar dem! 
 
Tränade armar riktigt hårt igår. Var inte alls taggad på att träna egentligen för jag var så otroligt trött, men gjorde det ändå. Sprang inte och cyklade inte eftersom jag inte orkade, och eftersom jag hade ont i foten. Idag ska jag se om det gör mindre ont, så att jag kan konditionsträna och köra ben!
 
 

Dagis?

Vi fick sluta efter en timme idag, alltså vid 11. Rätt skönt faktiskt! Denna veckan kommer jag ha varit i skolan i ungefär 6½ timme. Imorgon ska vi bara analysera ett par prover i mikroskop. 
Har precis duschat och tagit ut hundarna, och ska laga mat. Är riktigt hungrig! Alla säger att havregrynsgröt är så bra för att man är mätt länge. Men jag blir hungrig efter en timme! Jag hade kunnat köpa snabbmat på vägen hem, men känner att jag inte riktigt vill slösa mina pengar på det när jag har mat hemma. Billigare att göra egen mat! 
 
Igår gick mina hörlurar sönder, yay... Så jag gick till Teknikmagasinet och frågade om vilka hörlurar man ska köpa. Han tyckte a-Jays, men jag har haft dem innan och de går sönder direkt. Min syster tipsade mig om Roxcore, så jag köpte det på Kjell & Co för 99 kr! Ser ut som skosnören! :D Får se om de håller, annars gör det inte så mycket. Mina urbanears höll iallafall inte. Tyget runt sladden gick upp och sladden hoppade i princip ut. Trasig på tre ställen. Blä. Men får se om dessa håller nu! 
 
 

Rösta på mig!

Rösta på mig i Allums modelltävling! 
 
http://allumsmodelljakt.se/bidrag/angelica-chaiel-johansson/
 
 

OnePiece

Påväg till skolan snart! Igår labbade vi på äggstockar hos möss, som vi färgade in och senare ska kolla på i mikroskop. Idag slutar jag tolv och vi har världens grymmaste föreläsare! Han är kines, och det första han sa var: "This lecture will be in chinese, I hope that is okay!" Hmm... Men han hade den på engelska som tur var! Grym på att förklara och relaterar andra saker som man är mer bekant med. 
 
Var på OnePiece igår och köpte tre stycken Onepieces. Det var rea, så de kostade totalt 1400 kr. Köpte en lila och en mörkblå fluffig. Killen köpte en ljust grå. Så otroligt mysiga är de!
 
 
 
 

Värk...

Go träningsvärk i rumpan! Ska inte träna idag, känns som att jag behöver vila lite. Men ska träna på torsdag och fredag istället! Idag slutar jag dessutom 17 på grund av att vi ska labba, så det blir lite tight med tid. Jag vill gärna ha ätit innan jag tränar. 
Ringde till ortopeden, Imeo, igår eftersom jag har så otroligt ont i tån och kan knappt gå. Haltar fram... Behöver justera inläggen så att jag inte får ont. Först ville han att jag skulle gå en vecka till, men efter att ha diskuterat det så bokade han in en tid idag. Dock hinner jag inte idag, på grund av labben, så jag ska ringa och avboka tiden så fort som möjligt.

Skoldag

Gick på introduktionsföreläsningen idag som pågick i ungefär en.... halvtimme! Skönt att sluta tidigare faktiskt, men vill ju ändå börja skolan "på riktigt". Imorgon får vi reda på vilka labbgrupper vi ska vara i. Det är även samma dag vi ska ha vår första labb. Imorgon och på onsdag då, en dag per grupp. Ska labba med en tjej i klassen vilket ska bli riktigt kul! Förhoppningsvis delar hon upp oss i samma grupp. Blir spännande att se! 
 
Har en så otroligt jobbig skoskav på hälen på högra foten från mina nya skor. Får även ont i leden till storstån eftersom den sticker ut lite och skon trycker mot den. Har en jobbig åkomma som heter hallux valgus, när stortån pekar inåt, vilket leder till att en knöl bildas vid basen av stortån. Gör sjukt ont när jag går i mina skor, speciellt efter att jag skaffade inläggen. Har iallafall köpt compeedplåster för att få bort skoskavet på hälen. Sedan får jag kontakta ortopeden och fråga om inläggen kan justeras så att jag inte får ont i stortåleden. Jobbigt det där med fötter! 
 
Nu är det dags för lunch och lite Doctor Who för min del. Ska in och träna senare ikväll! 

Godmorgon!

Ligger i sängen och kollar lite Doctor Who, det är så spännande! Lite läskigt också, speciellt de avsnitt som är skrivna av Steven Moffat. Och speciellt de som handlar om The Weeping Angels!
 
Planerna för dagen är att gå på introduktionsföreläsningen som börjar 10, och sedan sluta runt 12. Åka hem, äta mat och ta ut hundarna. Sedan ta det lugnt en stund innan jag åker och tränar. Tränade igår och det var så otroligt skönt! Cyklade en halvtimme och körde sedan ben och mage. Idag blir det armarna! 
 
Hann laga min Samsung Galaxy S4 igår också. Dyrt, men nu fungerar den! Gick riktigt snabbt också. Kände mig handikappad utan den...
 
 
 
 

Första skoldagen!

Kom precis hem från Universitetet! Började 9 idag och hade ett upprop, för att bekräfta och behålla sin plats i kursen. Det är så många som ska läsa den avancerade kursen i molekylärbiologi att vi hade reserver! Det var dock över på en halvtimme och sedan hade vi slutat för dagen. Jag och några andra i klassen satte oss i caféet i Lundbergslabbet och fikade en stund och pratade. Var riktigt trevligt! Skönt att vara tillbaka faktiskt, och få träffa klasskamraterna igen. Älskar verkligen miljön! Och vi börjar oftast 10 och slutar 12. Hur skönt är inte det? Dock är det mycket eget plugg, men det gör inte så mycket! Man får distribuera tiden hur man vill då. 
 
Senare idag ska jag åka in och träna, äntligen! Och även åka till Mumien för att laga min Samsung S4 som jag olyckligtvis lyckats paja... Jag är något av en expert på att göra sönder mobiler. Sanna mina ord! Ska köpa ett riktigt bra bumpercase nu med anti-gravity funktion så att telefonen i fortsättningen inte går sönder. Använder för närvarande min Nokia och det fungerar helt okej, även om jag inte ser på mycket på den skärmen heller... Samsungens skärm är iallafall helt becksvart och fungerar inte alls. Suck...

Spelar!

Spelar Sims 3, och det är så roligt! Har blivit beroende av det igen... Spelade Sims 2 så otroligt mycket när jag var yngre och var extremt beroende av det. Sedan hade jag ingen stationär dator att spela på, utan bara en liten netbook som varken hade tillräckligt bra grafikkort eller processor till att spela Sims på. Så det måste ha varit åratal sedan jag spelade senast. Men nu har jag Sims 3 tack vare Humble Bundle! Köpte till två expansionspaket eftersom det var rea. Hade lite minne kvar på datorn ändå.
 
Ska fortsätta spela nu..! 

Dålig uppdatering...

Mycket som har hänt de senaste dagarna!

I torsdags var jag och killen på Liseberg med en kompis. Jag hade lovat att åka allt, och det gjorde jag, dock med protester. Åkte Atmosfear och trodde seriöst att jag skulle dö. Sjukt äcklig känsla att släppas från toppen av Stoppnålen, rätt ner. Sedan åkte vi Uppsvinget. Jag som skrattade/skrek fick en fluga/geting i munnen, EUK. Lyckades få ut den, men var ju inte lite förvånad, och äcklad...
 
I fredags kollade jag och killen på Kickass 2 på bio. Vi funderade på att gå ut men bestämde oss för att inte göra det. Det slutade ändå med att i gick ut och hamnade på en gaybar som heter Bee bar. Senare gick vi till Gretas. Tycker det var riktigt roligt faktiskt! Det var bara jag, killen och en killkompis, men det var ändå riktigt kul!
 
Igår var vi inne i stan. Jag åkte hem medan killen gymmade och mötte honom på gymmet. Vi satt där en stund och snackade med de som jobbar där. De är riktigt trevliga och goa människor! Sedan beställde vi pizza och köpte lite mys på vägen hem. Onyttigt, men gott! 
 
Idag är min sista lediga dag. Börjar skolan imorgon och längtar riktigt mycket! 
 
 
 
 
 


Instagram
RSS 2.0