Hunger Games 2

Åt världens bästa "frukost"/brunch idag! Lasagne! Är så otroligt kär i den maträtten, helt sjukt! Har älskat den i hela mitt liv och kommer göra det i resten av mitt liv också. Man kan i princip jämföra mig med katten Gustaf som också är heltokig i lasagne. 
Case Study/redovisning idag igen. Det är lite segt att lyssna igenom en massa redovisningar dag ut och dag in. Däremot är ju ämnena faktiskt rätt intressanta! 
Efter skolan åkte jag till stan och mötte upp killen. Hade tänkt träna efter skolan, men behövde äta innan, och det blev helt enkelt för tight med tid så jag orkade inte åka till gymmet för att träna i en kvart och sedan åka till bion. Onödigt och stressigt! 
Men vi åkte till Bergakungen och satte oss på restaurangen Danilo och åt en nachotallrik tillsammans. Det var mysigt att sitta och prata och äta. Och den restaurangen är så grym! Servitrisen var dessutom så otroligt trevlig och rolig! 
Sedan var det dags för film. Hunger Games! 
Jag har läst alla böckerna, så stora delar var ju redan spoilade. Men det var ett tag sedan jag läste dem och mindes inte allt, som tur var! Men det var många scener som var riktigt starka. Och hjälp vad berörd jag blev!  Fick tårar i ögonen ett flertal gånger. Och i början forsade nästan tårarna! Ovanligt att en film berör så mycket. Den är ju trotsallt inte ens verklighetsbaserad! Det är ju bara fiction. Påhittad berättelse. Men ack så bra filmen var! Jennifer Lawrence gör dessutom ett strålande jobb! Hon passar så bra in i rollen. Hon är dessutom så otroligt tuff (och galet snygg!). I början är Katniss osäker och ska vara presidenten Snow till lags. Försöker göra allt för att de hon älskar inte ska bli skadade. Men efter ett samtal med Prim, och efter att hon och Peeta får reda på att de ska vara med i Hunger Games återigen, märker man hur trotset växer allt starkare hos henne. Och med all rätt! 
Men för att sammanfatta kort; GRYM FILM!
 
 
 
 

Biofantast...

Hemma hos kille nu efter att ha tränat. Är dödshungrig men ska nog äta om liten stund! Tränade biceps och rygg idag. Körde även lite mage. Ingen konditionsträning eftersom att jag inte riktigt hann. Brukar alltid åka till gymmet en timme innan killen åker dit. Så cyklar jag en timme och sedan tränar jag med honom. Idag skulle vi åka till Bergakungen för att hämta ut biljetterna till bion, som vi faktiskt kunde "betala" med de poäng vi har samlat ihop med bioklubbskortet. Helt sjukt hur mycket vi kollar på bio egentligen. En biobiljett kostar 1200p, vilket motsvarar 1200 kr... Kanske ska kolla över det där med hur ofta och mycket jag kollar på bio!  
Jag får väl konditionsträna imorgon innan vi ska kolla på bion eftersom jag inte hann det idag. Vi kommer ju sitta och smälla i oss en massa popcorn och snacks under bion också!
 
Nu ska jag nog spela lite. Orkar verkligen inte börja på labrapporten eller läsa artikeln som jag ska läsa till imorgon. Jag får ta det på morgonen imorgon istället! Sedan har jag hela helgen på mig att skriva labrapporten. Man behöver ta en liten paus från allt ibland! 
 

Daaaark!

Det var riktigt skönt med en ledig dag igår! Kollade dock på Family Guy hos killen igår, mot min vilja. Hur kan man kolla på något så tråkigt? Jag förstår inte alls hur folk kan finna stimulans i sådana serier. Serier som är mystiska, med röda trådar och dolda budskap, det är något för mig! Nu är ju inte alla serier som jag kollar på det, men några av dem är det! 
 
Sitter i skolan nu och har varit på en Case Study som våra presentationer som vi håller heter. Där vi helt enkelt studerar några artiklar, "cases", och förklarar dem för våra klasskamrater i ungefär 40 minuter. Tar dock längre tid eftersom att fyra av oss i klassen har som uppdrag att fråga minst 4 frågor var. Idag var det min tur att fråga! Tycker det är så himla svårt att ställa frågor faktiskt. Det är väldigt sällan jag undrar över något, så idag fick jag tänka till lite, och det är väl det som var meningen!
 
Fick reda på mitt resultat från vår Case Study som jag och min "partner" gjorde förra veckan. Fick 13 av 16 poäng vilket jag faktiskt är riktigt nöjd med! Eftersom att vi var första gruppen som skulle göra denna typ av presentation visste vi inte riktigt hur upplägget skulle vara. Vi satsade ändå på att vara först för att bli av med den och vi fick hela tiden feedback under presentationen av vår lärare. Vi gjorde många misstag. Glömde fråga om de förstod vad vi snackade om, samt att vi pratade alldeles för fort (de hängde ju inte riktigt med då). Vi hade dessutom missuppfattat några saker från texten vi hade läst. Men det gick bra ändå! Det gick ju såklart bättre för de andra grupperna som gjorde efter oss eftersom de fick se under vår presentation vad vi gjorde bra/dåligt. Men, man lär sig av sina misstag och det finns fler uppgifter som man kan skrapa ihop mer poäng på!

Men nu ska jag in till stan och möta upp killen. Vi ska hämta ut biobiljetter för imorgon!
 
Färgade håret i lördags så tänkte visa en liten bild på hur det blev. I början var det helt svart, vilket det brukar vara i början. Men efter några tvättar så har håret äntligen fått den färg som det ska vara! Jag märkte även att jag inte passar alls bra i svart hår. Ser så blek ut! Nu när det är lite ljusare (ändock mörkt) ser det mycket bättre ut. 
 
 

Slappdag!

Började tvätta när jag kom hem innan 8 imorse. Helt underbart! Har sovit under tiden som jag kört maskinerna vilket var riktigt skönt! 
Har nästan inget annat planerat idag förutom att jag ska till killen senare ikväll och ska läsa lite grejer för skolan. Jag hoppar att träna idag, hela kroppen värker! Förut var jag mest inne på att träna ben vilket också var nästan det enda jag tränade. Men sedan killen hjälpte mig att lägga upp mina träningspass på ett bra sätt, att alltså träna ben och axlar, triceps och bröst, och rygg och biceps, så börjar det faktiskt gå mycket bättre, och är dessutom roligare att träna överkroppen! Jag ser även resultat mycket snabbare än innan. Jag som är så smal vill verkligen bli kraftigare. Vill inte se ut som något äcklig skelett... Men mina armar och även ben börjar sakta men säkert bli större! Det är så underbart att man mår så bra av att träna också. Fick däremot nästan lite ångest förra veckan när jag var hos mina föräldrar och inte hade tränat på en vecka.
 
 

Trött tjej!

Rolig och spännande labb idag, men lilla jag är dödstrött. Mörkret gör mig helt slut. Är ju aldrig pigg. Men är ledig imorgon som tur är; sova! 
Jag ska börja jobba nästa vecka, vilket kommer bli riktigt spännande! Det kommer däremot inte bli så mycket nu i december, men när jag har flyttat så ska jag försöka jobba lite mer. Blir lite lättare när man kommer bo mitt i stan, sparar tid på att inte åka runt överallt!

Lite senare idag ska jag träna, igen! Ska däremot inte cykla, mina ben är alldeles för möra för det...

Fått ett jobb!

Har äntligen fått ett jobb jag kan ha vid sidan av studierna! Var på Academic Work igår för en "intervju". Efter att ha pratat i en kvart ville hon anställa mig, och så blev det! Jobbet går ut på att jag ska hjälpa elever i skolan med sina läxor. Främst är läxhjälp i matematik efterfrågat, men även i andra naturvetenskapliga ämnen. Så jag kommer åka hem till elever och vara deras läxhjälp! Matematik och naturvetenskapliga ämnen är något som jag dessutom verkligen tycker är kul och som jag fortfarande studerar (i alla fall kemi och biologi), så det kommer nog gå riktigt bra faktiskt. 
 
Igår tränade jag även första gången på en vecka, och det var så skönt! Cyklade i en timme och 20 minuter. Blev totalt över 33 km! De sista 20 minutrarna sänkte jag dock tempot och cyklade långsammare. Men jag hade ändå höjt trögheten ett snäpp, från 9 till 10. Snacka om mjölksyra i benen! Tränade även ben och axlar, så nu har jag träningsvärk överallt i benen, både på grund av styrketräningen men också på grund av att jag cyklade som jag gjorde. Underbara känsla! 
 
Om en timme börjar min labb som är det enda vi ska ha idag. Jag har tyvärr missat de två senaste labbarna vi har haft eftersom att jag i fredags var i Stockholm och igår var på intervju. Lite dumt, men de har som tur var inte alls varit särskilt långa och det har inte varit så mycket att göra. Idag är labben däremot 4 timmar. Ska nog läsa labbhandledningen innan vi börjar också..!
 
 

Doctor Who-feber!

Tänkte jag skulle skriva lite om 50års jubileumsavsnittet igår, The Day Of The Doctor!
Lyckades hitta en sida för att streama live. Den sändes ju som sagt i 94 länder förutom i Sverige, suck. Det var rätt dålig kvalité, kopplade nämligen in datorn i TVn. Men det förstörde ingenting! 
 
I vilket fall som helst. Det var... magnifikt! Man får se både Matt Smith, David Tennant och John Hurt, som alla spelar doktorn, samtidigt! Det är rätt kul att se dem spela tillsammans faktiskt, speciellt Matt Smith och David Tennant. De passar så bra ihop! Det var även hela tiden referenser till tidigare avsnitt eller händelser i serien, både från de allra första men även de senaste. Jag kände ju bara igen de senaste eftersom jag inte sett de första säsongerna (som kom ut från -63). Jag och mina två systrar var hela tiden helt överförtjusta över minsta grej som hände. Och samtidigt som man började förstå massa saker som man inte förstått innan så fick man även en heeel del frågetecken om andra saker. Det var även en stund i slutet av serien som var riktigt berörande och otroligt fin. 
 
Så alla ni som inte har sett serien Doctor Who än, och har funderat på det, eller inte funderat på det, måste verkligen kolla på den. Det är en serie som ligger en så varmt om hjärtat, trots att det bara var några månader sedan jag började kolla på den. För mig handlar det inte om nostalgi som det gör för många andra som har följt serien i årtionden. För mig handlar det om att ha hittat en fandom som är helt underbar! En serie där man både skrattar och gråter till. Blir livrädd till eller tycker är spännande. Allt finns i den serien, som man vill att en serie ska ha. Man får en slags kärlek eller förtjusning i karaktärerna. Och skådespelarna älskar man inte för att de är snygga, utan för att de verkligen gör ett så otroligt bra jobb med att framställa den lite naiva, smarta, ibland tillbakadragna doktorn som är ett fullkomligt geni. Och det finns egentligen fler adjektiv att stoppa in där. 
 
Jag har kollat på många serier. Och gör det fortfarande. Men det finns ingen serie som har berört mig så mycket och som har hållit fast mig så mycket som Doctor Who har gjort och kommer att göra. 
 
 

Hemma!

Och så var jag äntligen hemma! Har haft en helt underbar helg hos familjen, även om det har varit liiite trångt med 6 personer i en liten lägenhet. Tre av mammas fyra barn har ju flyttat ut så de behöver ju inte ha något superstort. 
Hemresan gick iallafall bra och det kändes som att det gick snabbare att åka hem än att åka till Stockholm. Stannade bara två gånger på vägen, en för att tanka och köpa lite energidryck, och en för att äta mat och gå på toa på McDonalds. Äcklig mat dock. Men vad gör man när man måste få i sig energi? Är aldrig sugen på sådan sorts mat mer. Usch! 
 
Nu ska jag läsa en artikel som några klasskamrater ska presentera imorgon. Och äta lite chokladpudding, godis och chips! Känns som att jag är riktigt onyttig typ hela tiden. Woop!
 
 
Bakade god cheesecake i förrgår, en lemon och en vanilj. Gjorde även en lemoncurd till lemoncheescaken. Blev lite väl mycket lemon, men det var ändå riktigt gott!
 
 
 
 

The Day Of The Doctor

Dagen är här! 23e November. The Day of the Doctor! Doctor Who har funnits i 50 år! Och det 75 minuter långa avsnittet, The Day of the Doctor sänds om lite mindre än 1,5 timme! Den kommer sändas i 94 länder, förutom Sverige... Men jag får se till att lösa det på något sätt. Kan ju inte missa att se det avsnittet! Är så taggad, sitter och räknar minutrarna. Håller på att dö av längtan! Det är så nära nu!
 
Första Narniafilmen sänds på TV just nu så får väl se den sålänge...
 
 

Stockholm!

Idag var min mammas födelsedag. Så jag och min syster tänkte överraska henne! Vi tänkte först ta tåg upp till Stockholm, men det blev rätt dyrt. Sedan tänkte vi ta flyget, billigare men fortfarande dyrt. Till slut kom vi på att min systers kille kunde köra oss hela vägen till Stockholm, billigaste alternativet, så det blev det! 
De hämtade mig igår hemma hos mig vid 16 tiden, efter att jag haft en presentation i 1,5 timme... Sedan åkte vi till Allum och handlade en maaaassa godis, energidryck och chips (5 påsar...). Resekost ftw! 
Vi åkte sedan och hälsade på min mormor en snabbis, och åt lite mat hos henne innan vi slutligen satte oss i bilen för att resa iväg! 
Det första vi gjorde var att åka vilse. Vi följde först GPSen, och hamnade i Landvetter!? Vägen var dessutom helt ny så GPSen gav oss helt fel information. Efter att ha hittat tillbaka igen bestämde vi oss för att dumpa GPSen och istället använda oss av skyltarna. Och vi började sakta men säkert närma oss Stockholm! Stannade några gånger på vägen för att gå på toa och äta mat. Och vi hittade hem till mina föräldrar halv 1 på natten. Skulle egentligen kommit tidigare, men så blev det tyvärr inte. 
Pappa hade inte låst ytterdörren så vi gick in tyst och smög sedan till mina föräldrars sovrum. De sov ju eftersom att det var så sent, och mamma visste inte ens att vi skulle komma! Viskade: "Mamma! Jag och Rebecca är här!"
Varvid vi hör från henne; "Mmmm...."
Viskar samma sak igen och får samma respons, så jag säger istället högt; "Mamma, jag och Rebecca är här!" 
Då vaknade hon till, tände lampan och satte sig käpprak upp i sängen helt överlycklig och bad oss komma och krama henne, varvid hon säger: "Detta är den bästa födelsedagspresenten jag har fått!"
 
Så det blev riktigt lyckat. Och det var riktigt värt att åka från Göteborg till Stockholm i 6 timmar för att få se hennes reaktion. Visste ju att hon inte önskade sig något annat än att vi skulle vara där och fira med henne. Har haft en mysig dag med familjen idag. Ätit god mat och tårta! Det är ju tyvärr synd att man inte kan ses så ofta, men man uppskattar det mer nu när man väl syns!
 
 
Till frukost; mammas underbara risgrynsgröt!
 
 
Hittade min systers supersnygga TARDIS-mugg som hon fick av mig i födelsedagspresent!
 
 
Min underbara söta kanin Cocktail som numer är min systers kanin. Saknar henne lite faktiskt!
 
 

Presentationsplugg

Hjälp vad upptagen jag är hela tiden! Har gått väldigt långa dagar i skolan nu. Och om jag inte har slutat sent så har jag stannat kvar sent för att plugga. Idag slutade vi 13, men satt ändå kvar till 16 och gick igenom presentationen. Har ju den imorgon och den är så gott som klar nu. Vi börjar även komma till slutfasen i våran labb. Mycket inkubering över natten, bakterierna måste ju växa, så det är lite därför en och samma labb är 10 dagar lång. Men det är roligt! Kommer dock bli ett helvete att skriva labbrapporten...
Igår skulle vi även lysera våra bakterier med ett virus, P1, som är specifikt för våra bakterier. Bakterierna har en period då de växer, men sedan kommer de att dö eftersom att viruset "lyserar" bakterierna. Viruset bryter sig ur bakterierna. Detta för att få upp de transposoner som vi har satt in i våra bakterier. Men vi vill också veta om det verkligen är transposonen som vi har satt in som är orsaken till bakteriernas fenotyp; exempelvis att de inte kan växa på en viss sockertyp, som xylose. Om vi sätter in denna transposon som finns i bakterien i en wild-type bakterie, och den får samma fenotyp, så kan vi veta att det var den som var orsaken. Kallas för linkage. Så det är lite spännande! 
 
Nu ska jag fortsätta babbla med mig själv igen och gå igenom presentationen. Det känns ändå bra inför imorgon!

Duktig student!

Känner verkligen hur mycket arbete som vår presentation kräver. Det tar sån otrolig tid att läsa och förstå våra artiklar. När man presenterar så får man inte vara osäker på något. Man ska inte heller presentera något man inte förstår. Det går i alla fall framåt! Den blir riktigt snygg och är bra strukturerad. Börjar 12 imorgon också, men ska åka till skolan tidigare för att fixa presentationen. Har suttit i 3,5 timme och snackat med min "partner" idag. Vi har kommit riktigt långt men båda kände att vi inte riktigt orkade mer. Svårt och krävande att hålla uppe koncentrationen så länge! Nu ska jag ta en liten paus och vila hjärnan, och kolla på någon film med killen lite senare. 

Pannkakor!

Pannkakor till frukost! Senast var det jag som stod och gjorde alla pannkakorna så idag skulle killen göra dem med min vägledning. Smeten blev grym! Men de var inte så lätta att vända för honom. Han försökte iallafall med hälften av smeten, men sedan tog jag över. Jag är i princip uppvuxen med pannkakor. Vi åt pannkakor hela tiden när jag var liten, och det var perfekt att äta innan man skulle iväg på olika aktiviteter. Jag gick både i gymnastik och spelade fiol som yngre. Vi var dessutom 6 personer i familjen, så det blev ju en himla massa pannkakor att steka. Så jag är väl lite av en pannkaksvändarexpert! Har lyckats vända pannkakor i luften också! Ska nog faktiskt öva på det mer sen när vi har flyttat. Tror inte min moster, eller Kristofers föräldrar, uppskattar av att få en massa pannkakor fastklistrade i taket. I vilket fall som helst, pannkakorna var supergoda. Droppade citron över och sedan socker. Faktiskt riktigt gott. Annars är upptinade bär (lätt uppvärmda i micron med lite socker) gott att ha på pannkakan också!

Ordning och reda!

Om det ämne som jag studerar nu inte hade varit så intressant och roligt som det är, så hade jag nog slutat plugga. Eller iallafall funderat på att sluta... På torsdag ska vi ha redovisningen och vi har tre artiklar att läsa, varav en är jättelång och obegriplig. Jag förstår mer när jag diskuterar med min partner, men det tar ju tid att gå igenom hela! Lite trist att ligga hemma på en lördagskväll och bara plugga faktiskt. Ligger i sängen med en massa papper. Har knappt någon ordning alls! Kanske dags för mig att fortsätta... Ska prata med min "partner" igen imorgon på Skype och få iordning på allting.
 
 

Min fina jacka!

Jag köpte ju en jacka i september, som jag skulle ha i vinter. Har redan använt den ett tag faktiskt, eftersom att det så kallt ute. Och ja, 10 grader räknar jag som kallt! Det är en marinblå dunjacka från Woolrich, och är riktigt varm och mysig! Väldigt enkel, och sådant gillar jag. Nästan inga detaljer alls. Däremot har den inga innefickor, och jackan går bara upp till halsen, inte över. Så när det blåser och är kallt kommer det in en massa kalluft, även om jag har halsduck. Så det är tyvärr en nackdel, men i övrigt är jag nöjd!
 
 

Arbetsintervju!

Blev uppringd idag av Academic Work och hade en kort telefonintervju om ett jobb jag hade sökt (läxhjälp). I och med att jag redan hade varit på intervju där så behövde jag inte få ytterligare en intervju, face to face, och tydligen så verkade jag bra och etc. Så förhoppningvis hör de av sig! Jobbet innebär att man 2 timmar, tre gånger i veckan, ska hjälpa elever med läxorna. Man skulle vara bra i svenska, matematik, NO och/eller engelska. De första ämnena är jag riktigt grym i, engelska är inget som jag behärskar så extremt bra, om man nu räknar grammatik. Jag förstår engelska bra, men lära ut det är nog inte riktigt min grej. Men som sagt, får hoppas och se att det går vägen!

Min fredagskväll

Min fredagskväll består av en lugn hemmakväll. Chips och choklad i massor! Har köpt en "ny" chipssort, American BBQ & Sourcream, rätt så god faktiskt! Spännande att testa på nytt och inte köra på samma gamla vanliga Grillchips varje helg. Har en kopp te bredvid mig också i min thermos med mitt nya passions, mango och apelsinte. Det är riktigt mumsigt faktiskt! Har en Red Bull jag ska ta lite senare också, och chokladpudding! Känner nu att jag sitter här och mölar i mig massa. Men risk att jag går upp i vikt finns tyvärr inte, suck! 
 
Jag har bestämt mig för att jag ska försöka boka tid till Blodgivningscentralen nästa vecka och kolla om jag får ge blod. Jag ligger på viktgränsen, som är 50, men jag vill verkligen ge blod! De tog dessutom blodprov på mig när jag var på akuten för några veckor sedan och det var inte farligt någonstans! Kändes ju inte ens. Det gör inte alls mycket ondare att ge blod. Enda biverkningen är väl att man blir trött och helst inte ska träna varken innan och efteråt. Men det klarar man ju av några gånger per år? 
 
 

Mutanter!

Hemma och ska laga mat! Blev en lång dag i skolan. Kom hem för en liten stund sedan. Ska äta revbensspjäll ikväll och sedan har jag bunkrat upp med popcorn, chips, choklad och Red Bull! Ska kolla lite serier och bara mysa! 
 
Labben idag var rolig. Vi skulle leta efter mutanter och hitta runt 9 av 400 kolonier. Vissa plattor var helt utsmetade, men vi hade iallafall lyckats med "kopieringen" av plattorna. När vi hade hittat våra kolonier skulle vi stryka ut dem på varsin platta. Det fanns för få plattor av vissa så vi fick stryka två kolonier på en platta. Nu när mutanterna är isolerade ska vi se om de verkligen var mutatanter, och ska försöka isolera transposonerna som är insatta i genomet på dem. 
 
Här är en MacConkey-platta med maltos. Bakterier som inte kan växa på maltos, eftersom att de saknar vissa enzymer, använder en annan energikälla som finns på plattan. Men när denna bryts ner ökar pH-värdet, vilket leder till att det blir ljusare runt cellen. Den röda färgen på plattan är helt enkelt en pH indikator. 
Här kan man se en muterad bakteriekoloni. 
 
 
 
 

Laboration, dag 5

Sovit länge, men är fortfarande trött! Börjar 11 och har precis tvättat håret. Hade gärna sovit lite längre, men vaknade av att klockan ringde och självklart kunde jag inte somna om! 
Kommer att ha labb idag igen, men den kommer vara rätt kort. 1-2 timmar skulle jag tro.Och sedan föreläsning. Ska nog köpa hem något mys efter skolan också som jag kan ha ikväll när jag ska var så duktig och plugga!  Ska spela lite ikväll också, kan vara bra att bryta av med något ibland. Min hjärna är full av bakterier, konjuation, lac operon och så vidare just nu. Uppgifterna vi har fått är riktigt bra! De är inte så jobbiga att göra och man får en poäng för att göra dem (totala kommer senare att vara 100), samt som man repeterar det hon har gått igenom på föreläsningarna. Däremot är det många uppgifter vi får, lite svårt att hålla reda på alla! 
 
Nu ska jag torka mitt hår, sminka mig och äta frukost! 

Trött!

Hemkommen från gymmet! Cyklade en timme, igen, och tränade ben. Riktigt skönt! Och nu är jag ännu tröttare än vad jag var innan. Men får ignorera det och ta tag i plugget. Tydligen två uppgifter som ska vara klara tills imorgon!? 
Imorgon har jag labb, igen, och föreläsning. Ska sitta kvar en stund efter skolan och försöka börja på presentationen, så jag tränar nog inte heller. Känner att jag förtjänar lite vila! Men ska försöka träna på lördag och vara helt ledig på söndag. 

Flytta utomlands?

Äntligen börjar jag förstå artikeln jag läser! Har suttit och strukit under de viktiga delarna i texten också, samtidigt som jag skriver ner lite förklaringar; det jag förstår när jag läser, eftersom att jag brukar glömma sådant. Men nu är det nerskrivet! Har nästan packat ihop alla grejer som jag har haft uppe och ska ta mig till gymmet snart. Har träningsvärk i benen, utan att ens ha tränat ben. Men det beror nog på att jag cyklade en timme igår.
 
Riktigt trist att det blir mörkt ute så tidigt! Jag känner att jag bara blir tröttare och tröttare på dagarna. Usch! Kanske ska gå någon ljusterapi? Det blir ju inte ljusare förrän om några månader heller, orkar inte vänta så länge... Sommaren är favoritårstiden! Hade inte suttit fel att flytta till typ Israel där det iallfall inte blir så himla kallt, och där det inte snöar som det gör här. Här i Sverige är det bara blött och kallt hela tiden. I framtiden vet jag att jag kommer vilja flytta utomlands. Tror dessutom att det kommer vara enklare att få jobb utomlands än här i Sverige.

Replica plating

Inatt sov jag riktigt gott! Fick sova runt 8 timmar och vaknade innan klockan ringde! Hade labb på morgonen där vi kopierade våra 8 plattor, med 50 kolonier på varje, till 40 plattor. 5 olika plattor för en. Det var...roligt! Tog en liten stund, och det var kul att se att man hade lyckats föra över alla bakterier vi ville ha till de 8 plattorna, och att det faktiskt växte på dem! Nu ska vi bara se imorgon om vi lyckades kopiera alla bakterier till alla plattor. Spännande! 
Har haft föreläsning nu och ska sitta och försöka få ordning på presentationen. Imorgon ska vi sitta och försöka börja med powerpoint-presentationen. Det är den roligaste delen, och den jag är bäst på. Går väldigt snabbt att göra en presentation. Men för att kunna skapa presentationen behöver jag ha mer koll på vad vi egentligen ska presentera om. Lär få sitta med det hela helgen... 
 
För att kopiera våra plattor använde vi en sammetsduk som vi trädde över den runda formade "stenen" (vet inte riktigt vad den heter). Sedan spände vi åt och höll fast duken med den vita ringen. Därefter tog vi vår platta vi ville kopiera och lade den på duken och slog lite lätt med fingrarna på den så att bakterier överfördes. Därefter tog vi en platta i taget av våra 5 olika plattor (de är olika och selekterar för olika mutationer) och lade den på och slog lite lätt igen med fingrarna, bakterier från sammetsduken fördes över till den plattan. Och så fortsatte vi med alla plattor vi hade, och bytte duk mellan våra mall-plattor. 
 
 
 
Totalt 48 plattor, 40 kopior och 8 mallar. Välorganiserade!
 

En timme!

Hemkommen efter att ha varit på gymmet! Var där i 2,5 timme, aktiv träning i 2 timmar. Riktigt skönt! Har inte stressat och bara kunnat göra det jag planerat att göra! Började med att cykla i en timme. Jag har aldrig cyklat mer än 40 minuter, men nu pressade jag på! Nu är det ju inte lika jobbigt att cykla som att springa, men cykling passar mig bättre än att springa. Får så ont i knäna av det... För mig känns det bättre att öka takt eller längd på konditionspasset stegvis. Tror man ska vänja kroppen vid konditionsträning än att ställa sig på löpbandet och köra en timme första gången man tränar. Det är även samma när man tränar styrka, man måste vänj kroppen vid övningarna och inte köra på det tyngsta direkt när man börjar. Då är det lätt att göra fel! 
 
Nu ska jag försöka piggna till lite, är dödstrött... men måste plugga! Ska försöka läsa klart alla artiklarna. Det är sååå segt att läsa dem. Usch! Pratade lite med pappa på vägen hem, och nu pratar jag med mamma. Inte lätt när de bor i Stockholm och jag bor i Göteborg, men vi håller kontakten! Pratar nästan varje dag med dem. Mina mobilräkningar är lite läskiga i slutet av månaden.. Men nu, plugga! 
 
 

Träna!

Sitter på bussen in mot stan nu, ska träna! Ikväll ska jag dock vara hemma, annars brukar jag åka till killen och sova hos honom.  Men imorgon börjar jag 9.30 och slutar 15.00, vilket innebär att jag inte hinner hem. Måste dessutom ta ut hundarna, så det är lika bra! Så hinner jag plugga lite ikväll också.  
 
Ska köra triceps och bröst idag, körde biceps och rygg igår, och det känns! Men det är väl gott att vara mör i kroppen hela tiden? När jag vant min kropp vid träning igen kommer jag dock få träningsvärk...

Tegalen

Åh vad jag älskar te! Idag köpte jag två nya teer. En av dem har jag haft innan, med äpple, kanel och russin. Nu köpte jag en till med passionsfrukt, mango och apelsin. Ska bli spännande att testa! 
Personen jag skulle plugga med imorse mådde inte bra så hon kom inte. Men annars gick labben bra. Lite segt dock och plocka bakteriekolonier från 10 plattor och placera dem på 8 plattor. Man skulle använda tandpetare. Men det fanns inga över till oss så vi fick pipettspetsar. Vi trodde att det skulle vara jättesvårt att använda dem, men när vi senare fick tag på tandpetare så tyckte vi både att pipettspetsarna var mycket bättre att använda. Jag gillar precisionsarbete när man ska stta och pilla med små grejer. Jag är väl konstig eller något! Det tog dock längre tid för oss än för andra eftersom att vi hela tiden behövde leta efter nya spetsar. Men tillslut var vi klara! 
 
 

Skola!

Varit på plats i skolan sedan halv 8. Har både sökt jobb och försökt läsa artiklarna som jag äntligen fått tag på. Och de är svåra att läsa! Önskar att det var superlätt att läsa igenom dem och förstå allt, men tyvärr så gör jag inte det. Sitter även och väntar på min klasskamrat som ska komma om en stund. Vi ska ju ha redovisningen tillsammans, nästa vecka, så dags att börja diskutera redan nu! 
Senare idag ska jag även ha labb, igen. Tror dock att den kommer vara rätt jobbig även om den är kort. Vi ska nämligen plocka bakterier från 400 olika kolonier och göra "patches" på agarplattor. Eftersom vi är två som jobbar ihop blir det 200 var. Och det ska få plats 50 på 4 plattor. 8 plattor totalt...Får väl se hur det går! 
Labben igår var rätt rolig också, även om jag var dödstrött när vi slutade, halv 2. Dagen innan hade vi fått en uppgift att smeta ut bakterier på en agarplatta med målet att få singelkolonier. Inte det lättaste alltså! Men det gick, och vi fick se resultatet igår. När jag kom hem tog jag ut hundarna och somnade. Sov i två timmar. Helt sjukt att jag ska bli så trött när det blir lite mörkare ute. Blä. Orkade inte konditionsträna heller, körde intervaller på crosstrainern som uppvärmning en liten stund bara innan jag tränade rygg och biceps. Träningsvärken kommer väl senare idag...
 
Ser ut som mögel, men det är fakiskt E.coli bakterier. Anledningen till att de är gröna/blåa är för det på plattan finns X-gal (galaktos med en färgmolekyl bunden). Man använder det för att se om man har lyckats sätta in en gen, eller helt enkelt lyckats förstöra en gen också... Med andra ord lyckats mutera! Om bakterien fortfarande uttrycker ett enzym, beta-galaktosidas kommer kolonierna bli blå, eftersom att de då kan bryta ner x-gal och färgmolekylen blir synlig. Om cellerna blir vita kan de inte bryta ner x-gal. Man vet då att deras enzym beta-galaktosidas inte fungerar, denna bakterie är då muterad. 
 
 

Jagärsupertrött

Vi gick och lade oss tidigare igår, efter att ha kollat ett avsnitt av The Vampire Diaries. Hann inte läsa de grejer jag skulle läsa då det tog en himla massa tid att skriva ett bra personligt brev. Urgh. Men nu sitter jag i skolan och väntar på labb! Var inne i stan innan 7 och åkte till skolan. Har redan varit här en stund och börjar labben 9. Hann inte åka hem, blev för tight med tid. Kan ju utnyttja den tiden genom att plugga och läsa aööa de artiklar som vi ska redovisa om någon vecka. Hade problem med att få fram en av artiklarna, men så fort jag hade anslutit till skolans nätverk så gick det att få tag på den. Vi satt och skrev ut alla artiklar också. De är bara tre, men sedan är varje artikel på en himla massa sidor också. Och tro mig när jag säger att det inte är det roligaste att läsa vetenskapliga artiklar. Intressant kan det faktiskt vara, men de är ofta svåra att förstå. 
 
Har inte ätit någon frukost imorse vilket inte är så himla bra, men har köpt en macka, te och en yoghurt som jag ska mysa med nu. Brukar äta frukost när jag kommer hem på morgonen, men nu kunde jag ju tyvärr inte åka hem. 
 
Pannkakor. Helt random, men gott!
 
 

Labb!

Så underbart att träna! Var dock trött och satt och verkligen försökte öka takten på cykeln, men det gick nästan inte! Kan ju inte sitta och slöcykla heller, det blir ju bara bortkastad tid. Om man ska få bättre kondition krävs det att pulsen är över en viss gräns en viss tid. Sedan blev det axlar och ben. Var helt slut under hela träningspasset, men körde på ändå! Innan jag gick ner för att duscha tränade jag mage en liten stund. Jag märker verkligen att jag har blivit starkare i magen den senaste tiden! Och det är ju roligt att man märker av det. 
 
Nu ska jag söka ett jobb som jag har sökt och läsa igenom labrapporten. Laboration imorgon! Labben idag var busenkel, lite mikrobiologi blandat med kemi. Imorgon blir nog labben inte så mycket svårare, men kommer vara lite mer att göra. 

Ond måndag.

Varför är det nästan alltid bara måndagar som går åt helvete!? Morgonen började med att jag vaknde, dödstrött och fixade mig. Skyndar mig till bussen, och killen brukar gå lite senare eftersom att han cyklar. Jag kom till busshållplatsen, och ingen kille kom. Minutrarna började gå, och bussen kommer. Men han har ännu inte kommit! Får lite smått panik, vad ska jag göra? Jag hatar sådan stress, och att inte veta vad som pågår. När jag har gåt på bussenringer han mig och säger att hans kedja hade hoppat på cykeln och att han försökt ringa hem för att få skjuts till tåget. Ingen hade svarat så han fick springa hela vägen hem. Stackarn hade min gymväska också, + sin gymväska. Men han hade tydligen lagt dem i ett dike och sprungit hem och fick som tur var skjuts av sin mamma till tåget, som då redan hade åkt när han var framme.
 
Jag visste inte hur jag skulle göra, om jag skulle åka till stan eller stanna, men jag hoppade på tåget. Hade bråttom hem eftersom att jag började 10 idag, och ville gärna tvätta håret och äta frukost innan jag åkte hemifrån. Efter all förvirring och ett antal missförstånd (han trodde att jag fortfarande var vid bussen) så löste det sig. Han tog en buss som gick och jag stannade kvar i stan i 45 minuter. Tog en fika på Espressohouse och läste Metro. Fick senare min väska och kunde ta mig hem. Väl hemma hade jag 45 minuter på mig att duscha, sminka mig, äta frukost och ta ut hundarna. Blev riktigt tight med tid, men hann ändå ta mig till bussen. Kom till och med ihåg att ta med mig min labrock, success! 
 
Väl vid bussen står det att den är 8 minuter försenad. Suckar djupt och springer till en buss som går parallellt med min buss. Hade tre minuter på mig och var framme när den skulle gå. Då visar det sig att den är 5 minuter försenad. Blev riktigt frustrerad. Men sedan kom bussen, tog en spårvagn och kom fram till skolan. Klockan var ungefär 10.01 när jag klev in i labbsalen andfådd och allmänt stressad. Lite jobbigt dock när ingenting går som man vill. Men det kanske är ett äventyr i sig? 

World War Z

Jag som är en liten biologinörd älskar "domedagsfilmer", där orsaken till att alla dör/utrotas/blir katastrof beror på sjukdomar. Och då oftast virus. När jag och killen ska kolla film så är det alltid han som väljer film. Mest för att jag inte tycker om att kolla på film och han har lite mer koll än vad jag har. Jag är ju mer insnöad på serier. Så min reaktion när han satte på filmen var; "Neeej, måste vi se den med Brad Pitt!?". Vissa skådespelare, även om de är riktigt bra, är för urtjatade för min del. Eller så beror min reaktion på att jag aldrig riktigt varit förtjust i vissa skådespelare, som Brad Pitt. I vilket fall som helst, vi fortsatte kolla på filmen, och den blev bara bättre och bättre! Och jag som molekylärbiolog sitter och är nästan överförtjust.
 
Filmen handlar om Gerry som lyckas rädda sin familj från de virussmittade människorna som betedde sig som galna zombies och som attackerade allt och alla. Men amerikanska militären vill ha hjälp av Gerry tillsammans med en virolog att hitta orsaken till virusutbrottet, att hitta det första fallet. De blir då skickade till Syd Korea för att undersöka saken. Man får helt enkelt följa med Gerry i kampen mot de smittade människorna på sin resa genom världen för att hitta orsaken och också botemedlet.
Riktigt spännande och jag hoppade till flera gånger, jumpscare...En film att rekommendera! 
 
Liten rolig grej: Såg att Peter Capaldi (som ska spela den elfte doktorn i Doctor Who) var med i World War Z. Hade helt glömt av det när jag kollade filmen nu och fick en positiv överraskning! #doctorwhogeek
 
 
 

Andra trailern!

Det har kommit en till trailer till "The Day Of The Doctor"! Jag är så peppad! Varför är det så långt kvar tills den kommer ut!? 
 
Älskar när David Tennant säger i trailern: "Oh, you've redecorated! I don't like it."
Jag tror, och hoppas att den kommer bli så bra som vi alla förväntar oss att den ska vara. Den kommer även att vara 85 minuter lång jämfört med de vanliga 40 minutrarna. Kommer bli som en film! Lite läskigt dock att Steven Moffat har varit med och skrivit avsnittet. Det vet vi hur det blir.. Han skrev bland annat "Blink", och hittade på Weeping Angels. Och dessutom älskar han att döda karaktärer. Så det är lite nervöst! Men det känns ändå som att avsnittet blir bra. Om Steven Moffat haft ett finger med i spelet så blir det bra. Så är det bara. 
 
 

Nattuggla!

Var uppe väldigt länge inatt, till halv 6 på morgonen, busigt! Men varken jag eller killen var trötta och vi satt och spelade ett bra tag. Jag är ju en nattuggla desutom. Först spelade vi Diablo tillsammans, men det gick inte så bra, så jag spelade Civ sen. Drack en himla massa te också, och hade på mig min mysiga One Piece. När man sitter och spelar mitt i natten är det faktiskt riktigt mysigt! Skönt att inte behöva tänka på att man måste gå och lägga sig och sova en viss tid också. 
 
Idag ska jag läsa en massa papper. Labmanualen, eftersom att labben börjar imorgon. Ska leka med bakterier! Och sedan ytterligare ett papper som vi ska ställa minst en fråga om imorgon. Utöver det har vi en massa andra uppgifter. För att göra en av dessa uppgifterna behöver vi läsa ett dokument som vi inte har fått och som hon skulle lägga upp på GUL (studentportalen). Rätt mycket att tänka på just nu! 
 
Te, Diablo 3 och min snygga dator!
 
 
 
 

#SaveTheDay

Trailern till "The day of the Doctor" (50 års jubileumet) har äntligen släppts och det är bara 14 dagar kvar! Längtar otroligt mycket! Varje Whovian sitter förmodligen och räknar dagarna, timmarna, minutrarna, sekunderna... Jag längtar också efter att serien ska börja igen. Den är ju så underbart bra med så grymma skådespelare. Av alla serier jag har sett så är denna faktiskt den bästa. Och den fandom som är bakom Doctor Who (Whovians) är helt underbar! 
 
#SaveTheDay
 
 

Spara, spara, spara!

Varit duktig och städat lite. Ska alldeles strax plugga lite och sedan spela. Om det blir GTA eller Civ vet jag inte än dock! Har kollat lite på inredning och andra saker vi ska köpa till lägenheten. Mest för att kolla priset och se vad allt hamnar på. Kan vara bra att ha koll på det redan nu faktiskt. Jag försöker spara så mycket jag kan. Har inte så jättemycket att röra mig med, men så länge jag har pengar på matkontot så är jag nöjd! Mat är alltid prio ett. Att inte ha pengar till annat, som att gå ut och festa eller shoppa gör faktiskt ingenting. Jag sparar hellre varje krona till att piffa till lägenheten. Det är ju viktigt att man trivs i sitt nya boende och jag känner verkligen inget behov till att festa, och kläder har jag ju redan! Har även suttit och kollat lite efter fler jobb. Problemet är inte bara att jag inte får jobben jag söker, utan att det knappt finns några jobb att söka heller. Jag fick även besked igår att jobbet jag hade sökt på AcademicWork hade tilldelats någon annan med mer erfarenhet. Känns lite surt, men skönt att ha fått besked i alla fall så att man slipper sitta och undra. Tänk om fler arbetsgivare hade gjort på samma sätt? Å andra sidan är det väl mycket jobb att ringa runt till alla som har varit på intervju och tala om för dem att de inte fått jobbet. 

Thor: The Dark World

Kollade på bio ikväll! Åt först mat och åkte och tränade.Tränade dock inte så seriöst, kunde inte cykla på grund av träningsvärken i benen från att jag cyklade igår. Brukar inte riktigt cykla i 40 minuter... Och sedan har jag fortfarande en enorm träningsvärk i överkroppen. Men jag körde lite bröst och triceps och tränade även magen. Och sedan åkte vi och kollade på bio! Det blev "Thor: The Dark World", och herregud vad bra den var! Tröttnade inte som jag brukar göra när jag kollar filmer, och sedan är ju Chris Hemsworth rätt så grym! Men den bästa karaktären i filmen är nog ändå Loki som spelas av Tom Hiddleston. Filmen var både rolig och spännande, och jag vek mig av skratt flera gånger!
 
Stellan Skarsgård spelar även som Erik Selvig, galen vetenskapsman, och gör det riktigt bra! Och Christopher Eccleston som spelar den nionde doktorn i Doctor Who spelade Malekith, den "onde" karaktären i filmen. Kollade ju självklart upp alla som var med i filmen när vi hade kommit hem, på IMDB, och gissa om jag blev förvånad när jag såg att Eccleston var med. Och jag såg det inte ens!? Lite besviken på mig själv faktiskt. Och när jag ändå sitter och babblar om Doctor Who så måste jag bara säga att alverna (dark elves) i filmen, speciellt soldaterna, såg ut som cybermens. 
 
Filmen handlade i alla fall om att Jane Foster får tag på en mörk kraft, "the ether" som den svarta alven Malekith vill ha så att han kan ersätta ljuset med mörker. Men alla i Asgård tror att Malekith och alla de svarta alverna är utrotade från ett tidigare krig, vilket det visar sig att de visst inte är. Och så ska Thor rädda hela världen! 
Sammanfattningsvis så var filmen bra med både bra skådespelare och bra karaktärer. 
 
Satt och knaprade på popcorn och baconsnacks. Och vi åt upp allt! 
 
 

Fredag!

Underbara fredag! Skönt att vara ledig några dagar och få sova lite. Men i helgen måste jag ändå söka jobb och läsa en himla massa papper. Det är enda nackdelen med kursen, väldigt många uppgifter att göra utanför föreläsningarna, men det är väl tur att de faktiskt är intressanta och roliga. Och tankeverksamheten är igång konstant! Föreläsningarna jag har tar slut jättesnabbt också!? Det är kul att det inte är tråkigt och att man sitter och väntar på at det ska ta slut... Idag hade vi även en gruppövning där man fick läsa "pros" och "cons" om phagetherapy. Alltså att använda virus istället för antibiotika mot bakterier. Bakterier kan ju bli resistenta mot antibiotika och är då nästintill omöjliga att ta död på. Sådana bakterier är såpass farliga att man faktiskt kan dö av dem. Antiobiotikaresistansen är med andra ord ett stort problem idag och man har ingen lösning idag mot bakterier som inte går att döda med antibiotika. En lösning kan då vara att använda virus som bara attackerar bakterier. Men det finns både för och nackdelar med det där! Antibiotika resistensen utvecklas snabbare än vad vi hinner utveckla nya läkemedel så vi måste hitta nya sätt för att ta oss an problemet. 
 
Är kvar i skolan och ska äta mat innan jag åker till gymmet och tränar. Har fått världens hicka också, blöö! Efter träningen ska jag och killen kolla bio tillsammans. Blir lite roligare än att sitta hemma och inte göra något vettigt. 

Träningsnarkoman

Underbart träningspass! Cyklade i 40 minuter och kollade serier på samma gång. Det är så man får tiden att gå, och har det lite roligare på samma gång. Försökte ha ett någorlunda högt tempo utan att köra slut på mig själv efter en minut, och var riktigt trött när jag klev av cykeln. Sedan tränade jag biceps och rygg. Gick riktigt bra det med! Älskar att träna biceps. Det är den muskeln som växer snabbast på mig också. Den enda del på min kropp som ser tränad ut, hmm... (fast det är ingen annan än jag som är imponerad över mina biceps :(  )
Nu har jag bäddat ner mig i killens säng och ska spela lite Civilization. Jag spelar på en högre nivå/svårighetsgrad än innan så det tar jättelång tid innan man är klar med spelet. Det är svårare att spela dessutom. Men det är bara roligt! Gillar att vara sysselsatt. 
Imorgon är det föreläsning igen och ska åka in lite tidigare för att diskutera en uppgift vi har till imorgon. Det är någon fråga som några av oss i klassen är osäkra på och inte riktigt förstår, så vi ska sitta och diskutera för att komma fram till något vettigt! 
 

Hårproblem

Tvätten klar, nyduschad och har även lagat mat! Kan verka konstigt att jag duschar innan träningen, men jag tvättar håret innan så att jag slipper göra det efter jag tränat. Om jag ska tvätta håret efter träningen måste jag för det första tvätta det och sedan torka det, och det tar en eeevighet! Och så börjar sminket rinna också, jag lyckas aldrig hålla vattnet ur ansiktet. Så för att slippa allt sådan tvättar jag håret innan och duschar bara kroppen efter träningen. Så hinner jag träna 20 minuter extra! 
Mina väskor är redan packade för träning, så när jag har ätit upp är det bara för mig att slänga på mig ytterkläderna och kila iväg! Har bunkrat upp med massa serier som jag kan se när jag cyklar sen, det är ju så tråkigt annars att cykla. Måste hitta minsta lilla sätt att öka motivationen på! Och sedan ska jag träna biceps och rygg. Har fortfarande lite träningsvärk i triceps, men den är knappt märkbar, så det går nog bra.
 
 

Cocoa Rasperry

Nu har jag tvättat, handlat mat, köpt ett par hörlurar till killen, varit ute med hundarna och väntar nu bara på att tvätten ska torka. Ska börja med att kolla igenom skoluppgiften snart och sedan laga mat innan jag åker och tränar. Skönt att vara så effektiv och hinna med så mycket på kort tid. Har till och med hunnit ta några powernaps och spelat också! 
Nu ska jag iallafall ta en liten kort paus, äta min mörka choklad jag köpte och dricka mitt goda te, Indian spice. Vet inte hur många teer jag har i mitt skafferi, över 10 olika i alla fall! Lär bli fler sen när vi har flyttat.
 
 

Hemsk början...

Hade en hemsk början på morgonen! Jag är väldigt duktig på att stänga av väckarklockan när jag ska gå upp på morgonen, men utan att vakna och gå upp, och ställer därför klockan minst varje kvart så att jag inte råkar stänga av klockan helt. När jag sover hos killen så är det alltid han som sköter väckarklockan. När den ringer så fortsätter jag sova och stänger inte av den, utan han får göra det. Imorse var det dock jag som stängde av klockan. Och jag lyckades stänga av den helt! Den ringer 05.00 och 05.30, men ingen av oss vaknade, eftersom att jag var där och stängde av den innan någon av oss han vakna. Undermedvetet visste jag att klockan hade ringt och undrade varför vi inte gick upp. Så jag kollar på klockan och den är 05.57. PANIK. Bussen går 06.13 och han bor en bit ifrån busshållplatsen. Det tar ca 13 minuter att gå dit. Jag slänger på mig kläderna (ut och in), går på toa och sedan kastar mig ut från huset för att skynda mig och småspringa till bussen. Dagens motion är därmed avklarad! Mirakulöst hann vi med bussen, men jag avskyr att stressa så. När jag ska fixa mig för att åka någonstans vill jag ha minst två timmar på mig, så att jag kan göra allt i lugn och ro utan att stressa. 
 
Men i alla fall, planerna för idag är att tvätta, handla och träna. Har inte alls lika ont överallt längre, det är bra att vila! Ska även börja kolla på det projekt vi ska ha. 

I failed!

Tanken var att jag skulle träna idag, men så blev det inte! Hoppade över det och tog en fika istället. Killens tåg var sent och jag har redan ont i hela kroppen och var trött, så tänkte att det skulle vara bättre att vila idag och träna resten av veckan istället. Dessutom behövde jag göra ett antal andra ärenden i stan. Men jag åkte in till Espresshouse och väntade på killen, tog en fika, pluggade lite och hann till och med prata en stund med pappa. Imorgon är jag dessutom ledig, så ska tvätta och börja med en uppgift som ska vara klar om två veckor och som jag ska göra en redovisning om. Lite nervöst! Jag och min "partner" bestämde oss för att ha den första redovisningen, och det är lite läskigt! Man sätter ju gränsen för de andra liksom. Men å andra sidan är det ju bara skönt att få den avklarad.
 
GIllar verkligen upplägget på kursen. Det är skönt och bra att hela tiden vara stimulerad under kursen! Att hela tiden ha en uppgift att göra, och uppgifter som dessutom innebär att kolla på intressanta "filmer"/vidoes, och läsa intressanta texter. Tror faktiskt jag kommer lära mig mer under denna kursen än någon annan. I andra kurser har vi föreläsningar (jag pluggar ingenting under de första veckorna) och när det närmar sig tentan så råpluggar jag. Att konstant ge uppgifter som ska göras, och som ska vara klara någon dag senare, är mycket bättre och leder till mer tankeverksamhet, samt (vad jag tror) bättre inlärning.
 
Varm choklad och cheesecake! Min mage är lite för mesig för kaffe... 
 
 

Duktig student

Sitter kvar i skolan som en och annan duktig student och pluggar! Det är som sagt onödigt för mig att åka hem innan jag ska träna, så varför inte sitta kvar och plugga? Vi får som tur är nya upgifter varje dag, så jag har något att göra i alla fall! Kursen är bra än så länge. Intressanta föreläsningar och hon förklarar långsamt och bra. På amerikansk engelska också, extremt lätt att förstå. Gillar föreläsningssalen dessutom. Stora bänkar som jag får plats med en himla massa saker på! Jag har till och med en datormus med mig..
 
Snart ska jag iväg och träna! I måndags tränade jag ben, axlar och mage. Igår tränade jag triceps, bröst och mage, och idag blir det biceps och rygg! Cyklade även en lång stund igår. Föredrar att cykla framför att springa faktiskt. Och jag kan sitta och kolla på serier samtidigt så det blir inte tråkigt. Men jag är riktigt stel i hela kroppen och har ordentlig träningsvärk. Jag kommer vara ännu mörare imorgon... 
 

Mikrobiologi

Åh, denna kursen verkar så otroligt rolig! Föreläsningen har hittills varit väldigt basic, fokus på transkription och translation (DNA till mRNA till protein) i bakterier. Har dessutom fått en till "läxa"/uppgift som ska vara klar till på fredag. I och med att jag sitter kvar i skolan nu efter föreläsningen och inte åker hem har jag inget annat att göra än att göra uppgifterna, och det är riktigt bra! "Tvingar" mig själv till att plugga. Ofta är det steget till att börja som är det jobbigaste att ta. 
 
Denna "läxan" handlar om att kolla på en liten film om penicillin och svara på ett par frågor. Sedan ska man läsa två texter och svara på ytterligare ett par frågor. Bara att sätta igång!
 
 
 
 
 

Julmust!

Nu när det är November måste man ju definitivt börja dricka julmust! Man börjar ju alltid några månader innan jul. Nu åker ju halloweenpyntet ut ur butikerna och fram kommer julpyntet! Men det är väl det som är mysigt med julen, att man i princip firar den hela december. Och det behövs! Speciellt eftersom att december är så otroligt mörk, trist och kall. Man behöver höja mysfaktorn lite med glögg, lussebullar och adventsljusstakar. Jag har aldig riktigt julpyntat sedan jag flyttade hemifrån. Det beror visserligen på att jag flyttat precis i början på december, och dessutom flyttat in hos någon! Men nästa jul, då ska min och killens lägenhet vara sönderpyntad med julsaker! Det är på tiden att jag får ett boende som verkligen är mitt egna och som jag känner att jag kan göra lite vad jag vill med. Och det ska jag få snart! 
 
 

Snö!?

Stel i kroppen och har träningsvärk efter gårdagens träning, men det är bara positivt! Det blir nog dock värre under dagen. Börjar 13 idag så jag ska sova en stund till. Slutar dock 15 och orkar inte åka hem, eftersom att jag ändå ska träna lite senare på eftermiddagen. Jobbigt att åka fram och tillbaka. Hinner inte hem innan jag ska åka igen sen heller... Så jag får hitta på något att göra i skolan! Plugga något kanske? Nu kommer jag dock knappt ha någon tenta att plugga till (tentan är 23% av kursen) men jag får väl hitta något annat sätt att stimulera mig på. 
 
När jag var på väg hem från bussen idag var det snö ute!? Det såg ut som att det hade snöat massor och sedan smält bort. Men jag tror att det egentligen bara haglat. Det såg väldigt skumt ut! Kändes som att jag hade varit borta i flera dagar (eller månader) och missat något. 

Kalender!

Underbart skönt att träna! Däremot känns det inte som att mitt tidigare problem med andningen har försvunnit helt. Jag har fortfarande problem när jag anstränger mig för mycket. Alltså cyklar eller helt enkelt gör jobbiga övningar. Självklart blir man anfådd när man utför sådana fysiska aktiviteter! Men det känns extra jobbigt att andas. Helt enkelt trögare. Förhoppningsvis läker det ut av sig själv med tiden. Jag får väl se till att träna lagom hårt. Jag körde inte på helt idag heller eftersom att jag märkte att jag tappat en del så jag sänkte vikterna lite. Gör hellre för långsamt än för snabbt och vänjer kroppen vid fysisk aktivitet igen. Har trotsallt inte rört mig på två veckor. 
 
Nu ska jag kolla om lite fler jobb finns som jag kan söka. Jobbsökandet är trotsallt ett heltidsjobb i sig... Har dessutom skrivit in hela mitt schema i min kalender nu, med reservationer för ändringar dock! Schemat är bara preliminärt men uppenbarligen kommer det inte vara så jättemånga ändringar, vilket är bra! De går ju att ändra var för sig. Min kalender på datorn synkar bra med kalendern i telefonen också, det gillas starkt! 
 
Tycker apparna fungerar riktigt bra på datorn nu faktiskt! Skrivbordsprogrammen är visserligen fortfarande oskarpa, men det hoppas jag fixas snarast! Annars kan jag nog faktiskt klara mig med apparna ett tag till faktiskt.
 
 

Träning!

Jag ska träna för första gången på två veckor snart! Kommer bli så underbart skönt att äntligen få röra på kroppen igen och tömma musklerna på all deras energi! Ska sprnga lite i början, och rätt försiktigt denna gången. Kanske inte intervaller heller... 
Nu har jag pratat en liten stund med några klasskamrater om filmen som vi alla hade sett. Vi kommer ha en stor diskussion om den imorgon. Skönt att man kan använda Skype och prata med varandra, och Drive till att lägga upp olika dokument, så att alla kan nå allt på samma ställe. Jag gör dessutom massa saker samtidigt som jag pratar, lagar mat och fixar lite saker. Jag är ju ett stort fan av multitasking!

Antibiotikaresistens

Woho, äntligen börjat den andra kursen för denna terminen! Det är 15 hp Mikrobiologi, grundläggande kurs, men fördjupande. Verkar riktigt bra upplagt med flera delmoment och en liten tenta. Man kan faktiskt bli godkänd på kursen även om man inte klarar tentan! Kommer i princip bara ha 9 föreläsningar, inte så farligt! 
Första uppgiften var att kolla på en film på 54 minuter som handlar om resistenta bakterier. Det är ett stort problem idag. Bakterierna är snabba, forskningen är långsam. Det är helt enkelt bakterier som kan fortsätta leva trots att man behandlar med antibiotika. Och denna resistens ökar på grund av att vi använder såpass mycket antibiotika som vi gör idag. Vid vanligare infektioner som exempelvis öroninflammation och halsfluss behöver man sällan behandla med antibiotika; medicinen förkortar bara sjukdomsförloppet med någon dag. Kroppen klarar av att göra sig av med infektionen (i alla fall vuxna) på egen hand. Vi överanvänder antibiotikan och dödar alla bakterier som inte har resistens för den. Och vad har vi då kvar? Bakterier med resistens. Och dessa är farliga och har hög "deathrate". Man kan inte behandla dessa typer av bakterier. Ingenting fungerar mot dem, och forskningen har inte kommit såpass långt att vi vet så mycket om dem. 
 
Det är detta tema som kursen jag ska gå har. Spännande och intressant! Fokus på bakterier och virus. 
 
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/hunting-the-nightmare-bacteria/
Kolla gärna på videon! 

Fluffig!

Ohoho! Hemma hos killen nu och köpte lite choklad på vägen. Nu ligger jag i sängen och spelar Civ och äter choklad medan killen sitter och spelar på sin dator. Gissa vilken choklad? - Marabou Black! Så otroligt gott. Har aldrig i hela mitt liv älskat en choklad så mycket som den. Lakrits + choklad, bästa kombinationen någonsin! Jag kommer aldrig i hela mitt liv börja med någon diet och hålla mig från choklad. Aldrig. Möjligtvis börja med en choklad och lakritsdiet... Det är skönt iallafall att kunna äta hur mycket jag vill utan att jag märker det. Det är visserligen både på gott och ont. Just nu är det däremot bara bra, moahah!

G.I. Joe: Retaliation

Ja vad ska man säga? Kollade på den filmen igårkväll. Blev en liten intressekrock; hatar krigsfilmer/militärfilmer, men älskar Channing Tatum. Blev riktigt besviken (*SPOILERALERT*) när Duke, som Channing Tatum spelar, dör och inte kommer tillbaka. Väntade hela filmen på att han liksm skulle komma där och bara "taaadaaa" och leva igen och vara med i resten av filmen. MEN NEJ. Det var ju liksom därför jag såg på filmen. Och nu låter jag som tjejerna som kollar Doctor Who och säger "Jag ska sluta kolla på serien för den nya doktorn är gammal och äcklig!" (Peter Capaldi). 
Men när det gäller film, och jag väljer en film efter vem som spelar i filmen så vill man ju gärna att den personen är med i just HELA filmen. Men sedan måste jag erkänna att jag inte visste alls mycket om filmen. Har inte läst om den eller sett någon trailer. Både på gott och ont tydligen! 
I alla fall. Filmen var väl helt okej. Några coola scener ibland, men i övrigt var det nog lite alltför mycket slagsmål och pangpang. Jag hinner verkligen inte med i filmer med för mycket action. Fattar aldrig vad som händer. Så nej, usch. Inte min typ av film så jag ska väl egentligen inte säga om jag tycker den är bra eller inte (om andra lyssnar på vad jag tycker). Men slutsats: En helt okej film. 
 
 
 

Speeela!

Nyss duschat och har spelat Civ V ett tag. Det är superkul! Ta över världen och allt det där! Nu ska jag fixa mig och äta mat innan jag åker in till stan. På senare dar har jag börjat tycka det är roligt att sminka mig och fixa håret och allt sådantdär. Gillar helt enkelt att piffa upp mig själv. Innan har jag varit alltför lat för att göra det. Och det är jag väl fortfarande ibland, typ när jag går upp tidigt på morgonen. Vem orkar stå och sminka sig då egentligen...? Men nu när jag inte har så mycket annat att göra så kan jag göra det. 
 
 

Coffee is the answer!

Åkte in en stund till stan eftersom att killen skulle jobba, och vi hann gå runt och kolla i lite butiker efter saker vi ska ha till köket men också övrig inredning. Tycker det är superkul att kolla på sådana saker nu! Sedan åkte jag hem till min mormor och hälsade på en stund. Satt och drack te och hade det bara trevligt. Det är synd att jag knappt har tid till att hälsa på hos henne, och hon bor ju inte så långt ifrån mig. Men jag passade på att göra det idag när jag ändå inte har något speciellt att göra. Nu är jag iallafall hemma igen och ska spela lite innan jag fixar mat. Ska in till stan igen ikväll och möta killen. Väldigt mycket att åka fram och tillbaka för mig! Blir skönt när vi har flyttat, då behöver jag inte åka så mycket fram och tillbaka längre. Man förlorar rätt mycket tid på att inte göra det. 
 
Köpte denna coola thermosmugg från Lagerhaus. Kostade bara 29kr! Tror dock inte att den håller värmen så jättebra. Däremot läcker den inte som min andra thermosmugg (som ser ut som ett objektiv) gör. Och det är ju en fördel! 
 
 

Omnom!

Åt världens godaste middag! Rostas, ugnsstekt potatis och bearnaisesås. Älskar när köttet inte är helt genomstekt heller utan är väldigt rött. Mår mycket bättre nu än tidigare idag, även om jag är riktigt trött. Har suttit och spelat GTA en stund och har laddat ner Civilization V på Steam. Jag brukar ta bort spel ibland och installerar andra som jag spelar. Jag har inte så mycket minne på datorns hårddisk, så det får vara så. När vi har flyttat ska jag nog köpa killens stationära när han har köpt en ny. Sedan tar jag ut en av hans 60gb SSD och stoppar in en rätt stor HDD som jag kan installera spelen på. Och så får jag ha OS på SSDn. Det blir rätt skönt, så använder jag min laptop till bara plugg. De var visserligen främst därför jag köpte den; väger ingenting och startar snabbt. Perfekt pluggdator! Jag går ju dessutom och bär på min dator hela tiden, var jag än ska i princip...Den är mitt liv!
Sedan är det lite irriterande om datorn tar 5 minuter på sig att starta när man har föreläsning. Min laptop startar på några sekunder när jag har satt den i viloläge. Stänger nästan aldrig av den helt. Om jag har den i viloläge så sparas alla program som jag har uppe. Vilket är fördelaktigt när jag pluggar - då slipper jag sitta och öppna varje föreläsning igen utan kan ha dem öppna hela tiden. 
 
Nu ska jag nog ta och spela lite mer GTA! Ska kolla film och serier lite senare ikväll och sedan spela Civ. Blir nog uppe en bra stund inatt!

Oops...

Alla ställen vi ville äta på igår var fullbokade och det blev ingen bio eftersom att den också var fullbokad. Men jag åkte in tll stan och mötte killen och min syster och sedan så gick vi till Spice. Hon skulle ta tåget hem så hon satt med oss en bra stund på Spice. Dock åt hon ingenting, men vi åt Yakitori, kycklingspett, ris och inlagd gurka och morot. Så otroligt gott! Sedan drack vi några glas vin och någon drink. Däremot fick inte min syster det, hon är bara 17 år stackarn. Men hon fick cola och kaffe! Lite galet att hon, min lillasyster, är 17 år nu! Och år 2015 tar hon studenten! De växer upp så fort... För mig kommer hon alltid att vara min lilla lillasyster. 
Efter att hon hade gått satt vi kvar en liten stund och åkte hem runt halv 9. Vi hade tänkt stanna kvar längre i stan och gå till något annat ställe, men vi ändrade oss och åkte hem. Och tur var det! Tror att vi drack liiite för mycket. Vi somnade dessutom när vi kom hem och vaknade igen vid 1 och kollade på The Walking Dead och Two and a half men. Jag var fortfarande påverkad vid halv 3 när vi skulle sova sen... Förstår inte riktigt hur det där gick till, låg tolerans? Brukar inte direkt dricka på helgerna längre. Och verkligen inte  mycket, så har nog tappat toleransen helt. Har inte mått alltför bra idag. Huvudvärken löstes iallafall med en värktablett och sedan blev det mackor med ost. Ost är perfekt bakismat! Salt och fett, precis det man behöver! Det är anledningen till att många gärna vill ha pizza. Och annan fet mat som pommes frites, kebab etc. 
 
Idag har jag inte gjort så extremt mycket. Städat lite och fixat med filer på datorn. Nu sitter jag dock och spelar GTA. Riktigt skönt att kunna sitta ner och spela utan att få dåligt samvete över att man behöver plugga. Man behöver sådana stunder! Älskar pluggfria helger!
 
 

Fredagsplaner

Ska åka in till stan och träffa min syster om en liten stund! Jag ska få tillbaka mina nycklar, och sedan ska jag möta upp killen. Vi ska kanske kolla på bio eller äta något ikväll, men får se hur det blir! Han hade egentligen planerat att gå ut, men både han och killen han skulle gå ut med är sjuka så de bangar tydligen det. Jag börjar tillfriskna, men har dock lite ont i halsen och öronen. Det går nog över snart! 
Ska ta och göra någon mat snart. Jag är lite dålig på att äta när jag är ledig. Är för lat för att ta mig upp ur sängen och fixa mat... Men nu ska jag minsann fixa det! 

Soova!

Det är så underbart att sova! Gick visserligen upp 5 på morgonen eftersom att jag sov hos killen, men sedan när jag kom hem så gick jag och lade mig och sov. Och det var helt underbart! Är dock fortfarande supertrött, så sova lite till kanske? 
Nu har äntligen november börjat och om två månader ska jag flytta! Längtar ihjäl mig och vill att tiden ska gå snabbare. Vill ju flytta nu! Längtar dock inte tills det blir vinter på allvar, avskyr snön och mörkret! Jag blir väldigt mycket lättare grinig på vintern och får extremt mycket sämre tålamod. Jag mår helt enkelt sämre, är tröttare, har svårare att koncentrera mig och tappar all motivation med skolan. 
 
Mysiga halsduk <3
 
 


Instagram
RSS 2.0